pasek czy listwa zębata ?

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.
Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: triera » 04 lis 2006, 12:37

napęd linkowy jest "elastyczny" - w miarę łatwo się rozmieszcza poszczególne
gałęzie napędu - ale są też pewne problemy związane z nawijaniem się
liny na bębny.

Tagi:

kemot
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kemot » 04 lis 2006, 22:01

o widze ze kolega temat juz troszke przerobil widzialem zdjecia w galeri.
Jakos z tych zdjec nie bardzo kumam o co w tym gaszczu linek biega,ale i tak jestem ciekaw jak to chodzi czy sie sprawdzilo Ja osobiscie mam inna koncepcje prowadzenia linek nie chce jej tak duzo nawijac na beben,bo chyba troszke sie plataja przy nawijaniu. Ogolnie rozmyslam nad napedem podobnym do np kolejki linowej Czyli na dwoch skrajnych punktach posowu montujamy kola wokol ktorych nawinieta jest linka i przymocowana do suportu z jednej strony na stale a z drugiej przez jakas sprezyne naciagowa. Jedno kolo jest napedzane przez silnik poprzez pasek zebaty jesli by linka miala tendencje do slizgania mozna by podumac rowniez o napedzie drugiego kulka przez taki sam uklad z paskiem wtsedy rosnie przeczepnosc linki do napedu. Podobnie jak z napedem samochodu na cztery kola.Taki uklad bylby zdublowany z dwuch stron osi x aby sie nie ukosowala rama Biore pod uwage ta wersje albo listwy o module 1 gdzie zebatka bedzie dociskana do listwy sprezyna .Chodzi u mnie taki uklad w automacie do spawania juz 6 lat i jest wzglednie ok i to z taka "chamska listwa" o module 2 ze zlomu a ile sie tego naszukalem pierwszy i ostatni raz.Nie mialem wtedy pojecia ze takie cos mozna kupic w takich cenach.
Do administratora Chaosa czy moglbys powiedziec jaki modol listw i ile zebow do tego na zebatce biora producenci wypalarek z gory dzieki a i czy sa hartowane ?

empis
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: empis » 04 lis 2006, 22:10

a co zaproponowalibyscie komus kto chce zbudowac frezarke o podobnych parametrach stolu( 4000 na 1000)do obrobki drewna max 40 mm dokladnosc 0,5mm byla by zadawalajaca .jak luz wplywa na frezowanie tz.czy za kazdym razem gdy zmieniany jest kieronek frezowania gubimy wartosc luzu czyli frezojac kolo otrzymamy elipse

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 05 lis 2006, 16:57

jeśli linka nie będzie sztywno zamocowana do bębna,
raczej zawsze wystąpią jekieś poślizgi,
konieczny jest też element prowadzący linkę
przy nawijaniu się na bęben - inaczej zacznie się przecierać.
Może trochę elastyczna powierzchnia bębna
mogłaby ograniczyć/wyeliminować poślizgi.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 05 lis 2006, 17:15

a moze tasma stalowa byla by lepsza od linki? widaialem tasmy z otworami (rolka miala kolki na obwodzie zakonczole na okroglo), pisali ze precyzyjne, ale nie wiem na ile bylo to precyzyjne.
osobiscie do tak wielkiej maszyny czy plazma czy frezarka stawialbym na listwe. do plazmy mysle ze zeby proste sa jak najbardziej ok. natomiast do frezarki proponowalbym zeby skosne i maly modol (w ramamch rozsadku).

zarowno linka czy pasek czy tasma beda potrzebowaly czegos w rodzaju podtrzymek przy takiej dlugosci, inaczej beda wpadac w wibracje.
POZDRAWIAM

kemot

Post napisał: kemot » 05 lis 2006, 18:54

a gdyby w rolce napedzajacej linke podtoczyc malutki rowek o przekroju trapeza dopasowany do srednicy linki i dorzucic rolke dociskowa podobnie jak w podajniku drutu spawalniczego np w magsterze.Gdyby sie dalej slizgalo mozna by pomyslec o rozwiazaniu podobnym do podajnikow dwurolkowych takich jakie stosuje sie przu lepszych spawarkach a tam juz podobno drut sie nie poslizgnie .Ja uzytkuje magstera z podajnikiem jednorolkowym i bardzo zadko sie drut slizga tylko wtedy kiedy juz mi sie wyrobila rolka prowadzaca wlasnie to malutkie podtoczenie na drut sie rozklepalo .
Czy moze ktos juz tutaj o tym myslal?

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 05 lis 2006, 20:22

ploter wykonuje często tysiące cykli zmiany kierunku
podczas obróbki jednego elementu - nic nie może się
ślizgać, nawet nie może być takiej możliwości teoretycznie.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 05 lis 2006, 21:19

witam !! to co napisał Kol. tiera to prawda ! koszt dobrego napędu może się wydawać duży , ale jak masz zamiar na tym zarabiać kasę to niema zmiłuj :lol: , jak zepsujesz jakąś robotę raz czy dwa - to dopiero dopłacisz ! . a następnie zrobisz jak trzeba i będzie Cię to kosztowało więcej niż jak byś odrazu zrobił dobrze . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

kemot

Post napisał: kemot » 06 lis 2006, 07:30

witam
oczywiscie w pelni sie zgadzam z kolegami.
Temat linki obmyslam sobie zupelnie tak luzno a im dluzej czytam to forum tym bardziej biore pod uwage listwy.Na pewno przy szybkich nawrotach linka sie moze poslizgnac a ja swoja wypalarka bede palil cienkie blaszki a tam potrzebna jest predkosc i dynamika szczegolnie przy paleniu katow ostrych.Przy wolnej wypalarce np do blach 30mm moze by linki daly rade
ale u mnie raczej nie. Dzieki za sugestie na temat "motania sie linek"
A co do listew czy jesi je stosujecie to sa hartowane czy takie surowe?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”