Powstaje nowy program sterujący CNC. Potrzebni betatesterzy!
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Pierwszą wersję beta właśnie wysłałem do tych, którzy zgłosili swój akces.
Poczekamy na ich opinie. Niestety na razie poległem na WINXP PRO.
Pozdrawiam, Piotr Rakowski
Poczekamy na ich opinie. Niestety na razie poległem na WINXP PRO.
Pozdrawiam, Piotr Rakowski
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Kontakt:
Mailem - dotyczące testów, na forum - dotyczące samego programu.camel131 pisze:A gdzie najlepiej opisywać swoje spostrzeżenia ? e-mailem czy tutaj ?
[ Dodano: 2006-11-02, 08:20 ]
Niestety ta "sztuczka" nie działaWodzu pisze:Przeciez na XP mozna kliknac prawym, wejsc we wlasciwosci/zakładka zgodność/ i zastosowac/ uruchom w trybie zgodnosci/ i tam wybrac wersje Windowsa. No chyba ze to jakis "kosmolot" wtedy to nieiewiem.

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
U mnie tak na szybko sam program na winME oglądając to otwiera i wyświetla poprawnie.
Nie pokazuje tylko graficznie postępu wykonania zadania (zmianą koloru linii lub pokazywaniem aktualnego położenia jakiegoś markera) , zmiany wskazan osi xyz są widoczne tylko w swoich okienkach. Może to nie tak istotna ale trochę pomocna funkcja.
Nie pokazuje tylko graficznie postępu wykonania zadania (zmianą koloru linii lub pokazywaniem aktualnego położenia jakiegoś markera) , zmiany wskazan osi xyz są widoczne tylko w swoich okienkach. Może to nie tak istotna ale trochę pomocna funkcja.
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Co do sterownika kernelowego - paskudna sprawa. Miałem trochę dyskusji z Piotrem na temat możliwości implementacji takiego sterownika, ale sprawa upadła.Piotr Rakowski pisze:Niestety ta "sztuczka" nie działaTo nie kosmolot, a tzw. sterownik kernelowy odpowiada za współpracę z portem LPT.
Potem wyszło na to że coś podobnego mam zrobić w pracy - wyszło że bardzo ciężko jest zejść poniżej częstotliwości 1kHz. Można, ale to wymaga bardzo głębokiego wcięcia nawet poniżej Windowsów ( na poziomie HAL'a, aby podpiąć się poniżej Windowsów).
Mam obraz w jakim kierunku idzie zarówno SW jak i HW PCtów - w najbliższej przyszłości ( jak wejdą systemy wykorzystujące lepiej wiele procesorów i techniki wirtualizacyjne) to nawet takie podejście niespecjalnie da rezultaty.
To co proponuje - jeżeli oczywiście autor jest zainteresowany - niech opracuje protokół dla zewnętrznego sterownika. Niech założy że ma dostępny bardzo szybki port szeregowy ( 1 M Byte - 8 Mega bits - jeden z moich projektów poprawnie działał przy 4 Mega Bitach ciągłego transferu) i że przesyła komendy do zewnętrznego urządzenia które mam trochę pamięci do buforowania i wystawia sterowanie dla CNC ( z częstotliwością ok 25-50kHz max).
Cena takiego konwertera wyszłaby < 100 PLN (płytka + elementy)
Mając taką specyfikację podejmuję się zrobić projekt + program zewnętrznego sterownika.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2006, 08:57 przez jarekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Kontakt:
W prawdzie badam go tylko jako 2 osiowy ale przydaje się opcja regulacji w czasie pracy prędkości osi co pozwala dopasować szybko prędkości do sterownika i reszty.
Do tej pory używałem Kcam a ten jest prościej ustawić.
No i używając go do styroplotera przydałaby się funkcja automatycznej generacji ścieżki cięcia z uwzględnianiem cięcia w 2 osiach po obrysach bez przecinających się linii cięcia tak jak to mają niektóre programy do styro. Ale to już chyba by trzeba odmienną wersję softu stworzyć z przeznaczeniem tylko do styro.
Do tej pory używałem Kcam a ten jest prościej ustawić.
No i używając go do styroplotera przydałaby się funkcja automatycznej generacji ścieżki cięcia z uwzględnianiem cięcia w 2 osiach po obrysach bez przecinających się linii cięcia tak jak to mają niektóre programy do styro. Ale to już chyba by trzeba odmienną wersję softu stworzyć z przeznaczeniem tylko do styro.
-
- Kontakt:
Tak, będę robił oddzielne wersje do styro i innych zastosowań, ale proszę jeszcze o dokładniejszą informację o tym, co ma być generowane, bo nie bardzo to sobie wyobrażam.camel131 pisze:[...]
No i używając go do styroplotera przydałaby się funkcja automatycznej generacji ścieżki cięcia z uwzględnianiem cięcia w 2 osiach po obrysach bez przecinających się linii cięcia tak jak to mają niektóre programy do styro. [...]
Moim zadaniem na przyszłość będzie stworzenie takiego eduCADa, który będzie miał możliwość generowania oddzielnej ścieżki dla osi XY (jeden koniec drutu) i AB drugi koniec drutu. Dzięki temu będzie można np. mieć po jednej stronie styropianu kaczkę, a po drugiej wielbłąda. Jest to natomiast śpiew przyszłości.