Znakomita większość falowników ma możliwość zaprogramowania parametrów dwóch silników i "wyciągniecie" ich przełączania na zewnątrz.HeniekL pisze:Podłączenie falownika jest możliwe, jednak trzeba się liczyć z tym, że pełne wykorzystanie możliwosci silnika będzie utrudnione.
Tokarka tsb 20
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W większości falowników ustawiasz parametry silnika (te z tabliczki znamionowej) i falownik dba o resztę. W normalnych warunkach falownik w pełni zabezpiecza silnik i samego siebie ( do tego stopnia, że nie stosuje się bezpieczników pomiędzy falownikiem a silnikiem). Na pewno nie spali się zasilając większy silnik, nie pozwoli mu jedynie w pełni rozwinąć skrzydeł. Pamiętaj, że w tokarce krytyczny jest rozruch, stąd sprzęgła i inne wynalazki. Falownik toleruje spore przeciążenie przez krótki czas, można ustawić czas rozpędzania się silnika i hamowania oraz sporo innych parametrów. Zmiana obrotów też odbywa się na falowniku. Cała przeróbka elektryki polega na odp. połączeniu uzwojeń silnika, odłączeniu dotychczasowego zasilania i podpięcia falownika ( pamiętaj o wymuszonym chłodzeniu). W TSB 20 przełącznik obrotów jest na mikrusach, można bezpośrednio podpiąć pod falownik.sasii pisze:tylko skoro mam silnik 1,6 KW a falownik bym kupił 1,5 KW to czy sie nie spali bo nie spotkałem falowników na 1,6 KW, następne są 2 KW.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
W punkcie 2.5 DTRki (https://www.cnc.info.pl//files/tsb_20_dtr_196.pdf) jest napisane coś takiego :"Instalacja obrabiarki może być przystosowana do zasilania z sieci trójfazowej prądu przemiennego o napięciu skojarzonym 220V, 380V, 415V, 440V i częstotliwości 50Hz lub 60Hz."
-