nie być może , a tak jest.
ten łuk pilotujący może jedynie różnić się fizyczną długością i czasem trwania do chwili transferu.
Rodzaj jego zapalania nie ma tu znaczenia.
Prąd łuku pilotującego jest stosunkowo niski ( 15...30A ) i odrobina zanieczyszczeń na ciętym materiale może powodować problemy z jego transferem objawiając się np. zgaśnięciem palnika.
Ale ...
są chinskie wynalazki w urządzeniach ręcznych stosowanych "na siłę" dla automatyzacji gdzie żeby palnik zaczął ciąć dysza musi mieć kontakt z materiałem i po zajarzeniu dopiero można zwiększyć odległość.
I jak takie występuje zjawisko , to oczywistym jest to że takie źródełko nie nadaje się do automatyzacji bez odpowiedniej modyfikacji końcówki mocy.
Parametry cięcia plazmą
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
racja , te chińskie żródła są do d***są chinskie wynalazki w urządzeniach ręcznych stosowanych "na siłę" dla automatyzacji gdzie żeby palnik zaczął ciąć dysza musi mieć kontakt z materiałem i po zajarzeniu dopiero można zwiększyć odległość.
I jak takie występuje zjawisko , to oczywistym jest to że takie źródełko nie nadaje się do automatyzacji bez odpowiedniej modyfikacji końcówki mocy.
ja sobie poradziłem w ten sposób ,że dysze mam cały czas na potencjale stołu
zwartą cienkim drutem do konstrukcji ...
teraz zapala kiedy chce i gdzie chce...
a pt-31 na pewno nie jest zwarciowy ze względu ,że dysza nie ma kontaktu z pinem w środku...
Mam jeszcze pytanie do kolegi CNCCAD.
Palnik ma w sobie ceramiczne kółeczko z dziurkami które kieruje struge powietrza...
Zależnie od tego jak złożymy palnik to albo wiatry wieją w palniku zgodnie albo przeciwnie do wskazówek zegara .
Teraz jest pytanie . Jak wkładać ten pierścień ( kierunek wiatru jaki ma byc?)
I druga sprawa przy poprawnym założeniu pierścienia jak ciąć?
Kontur zgodnie z jakim kierunkiem a z jakim wnętrze?
Dziękuje za odpowiedz z góry bo każdy daje jakieś rady ale nikt nie wie jak ten cholerny pierścionek zakładać ( nawet www.berkers.pl czyli tam gdzie kupowałem plazme:|||| )