Parametry cięcia plazmą

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3997
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

Parametry cięcia plazmą

#1

Post napisał: 251mz » 26 cze 2012, 14:38

Witam

Niedawno popełniłem ploter plazmowy o konstrukcji bramowej z niezależnym stołem do cięcia.

Teraz przyszedł czas na cięcie.
Palnik jest to maszynowy PT-31 - pewnie jakaś podróba;)
Zródło firmy Berkers CUT 50 - też pewnie czajnik
http://www.berkers.pl/oferta/przecinark ... i-plazmowe

I teraz jestem w kropce bo nie wiem za cholere na czym bazować....
Przeleciałem 17 stron tego działu ale nie znalazłem sensownej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania...

Planuję ciąć blachę trochę twardszą czyt 08KP

Grubości to 1 , 2 , 3 oraz może coś pomiędzy nimi , z czasem potrzeby może porwę się 5mm max...

I teraz nasuwa się pytanie jak dobrać parametry...
Wielu kolegów pisało - producent...
Ale przecież to chinol więc gdzie mam szukać...

Jeśli mogę prosić to chciałbym uzyskać jakieś odniesienie- baze do wyjścia...

Konkretnie chodzi mi o odsunięcie dyszy tnącej od materiału , ciśnienie , prąd oraz prędkość palnika...
Chciałbym uzyskać cięcie w miarę jakościowe - o ile jakieś super jakościowe da sie na tym zestawie...

Proszę o pomoc w danych wyjściowych bo mimo ,że częsci są w miare tanie to szkoda mi upalać co troche dysze przez brak wiedzy....

Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-06-27, 08:36 ]
No kurcze nikt nic nie wie:(
Liczę na pomoc:)



Tags:

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 661
Rejestracja: 06 paź 2008, 21:48
Lokalizacja: TJE/KR
Kontakt:

#2

Post napisał: jarenio » 27 cze 2012, 09:50

jest tylko jedna opcja... palić :)
zapisywać każde wartości palenia i efekty, coś zacznie Ci się klarować.
ja u siebie palę średnio tak
wysokość 4mm (regulowana napięciowo)
ciśnienie 5.5-6 barów
prędkość - zależna od dokładności detalu, kształtu (jak może być cokolwiek to duża, jak dokładna to mniejsza) i do tego ustalam prąd
nie mam też dużego doświadczenia, może ktoś skoryguje moją technikę :)
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 707
Rejestracja: 05 cze 2007, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#3

Post napisał: robal43 » 27 cze 2012, 10:04

251mz, Kolego powiem ci tylko tyle ze w nowych agregatach plazmowych jak i starych na tabelę nie patrzę . ja biorę je z głowy (lata praktyki ) musisz ciąć i próbować :)
ja ustawiam na grubości 2-3 mm 2 mm odległości od materiału 40A prędkość 1-2 m/min 4.8 bar i wiem ze ma być dobrze :) jesli chodzi o jakośc ... :cool:
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 248
Rejestracja: 09 mar 2012, 20:27
Lokalizacja: Czarnków

#4

Post napisał: przemyslaw2ar » 02 lip 2012, 09:43

Ja tam znawcą tematu nie jestem ale palnik PT-31 ma zapłon stykowy bez HF i czy w takim przypadku nie zgaśnie łuk po odsunięciu od materiału na 2mm? Temat dla mnie równie ciekawy albowiem ja będę używał LG-40 a to taki ulepszony PT-31.
Z własnych obserwacji (przy cięciu ręcznym) to zbyt duża ilość powietrza gasi bardzo skutecznie łuk :neutral: i ja przy cięciu ST3S 6mm utrzymuje palnik max 1mm nad blachą i ciśnienie 4bar, 45A. Z prędkością to bywa różnie, ważne aby prowadzenie było w miarę płynne (na ploterze to nie problem) inaczej krawędź nie wygląda za ciekawie.


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3997
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: 251mz » 02 lip 2012, 16:05

przemyslaw2ar pisze:Ja tam znawcą tematu nie jestem ale palnik PT-31 ma zapłon stykowy bez HF
No to kolega teraz nowinę napisał....
To ciekawe kto zapala łuk w moim bo na pewno nie krasnoludki.
Musi być HF bo po pierwsze dysza nie ma kontaktu z końcówką prądową.
A po drugie palnik nie ma łuku pilotującego.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3522
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#6

Post napisał: cnccad » 02 lip 2012, 17:20

251mz pisze:
przemyslaw2ar pisze:Ja tam znawcą tematu nie jestem ale palnik PT-31 ma zapłon stykowy bez HF

A po drugie palnik nie ma łuku pilotującego.
co to jest łuk pilotujący :?:
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


chlop83
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 267
Rejestracja: 19 sty 2008, 07:54
Lokalizacja: Łódź

#7

Post napisał: chlop83 » 02 lip 2012, 18:45

no i gdzie przewód masowy w pt-31 ???


przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 248
Rejestracja: 09 mar 2012, 20:27
Lokalizacja: Czarnków

#8

Post napisał: przemyslaw2ar » 02 lip 2012, 20:50

251mz pisze:
przemyslaw2ar pisze:Ja tam znawcą tematu nie jestem ale palnik PT-31 ma zapłon stykowy bez HF
No to kolega teraz nowinę napisał....
To ciekawe kto zapala łuk w moim bo na pewno nie krasnoludki.
Musi być HF bo po pierwsze dysza nie ma kontaktu z końcówką prądową.
A po drugie palnik nie ma łuku pilotującego.
No to faktycznie pojechałeś po mnie :wink:
HF z tego co wiem to inaczej jonizator do bezstykowego zapalenia łuku pilotującego, palnik PT-31 nie ma łuku pilotującego i pewnie u ciebie jednak te krasnoludki zapałkami zapalają.

Swoją drogą w plazmie + jest na klemie i podawany na materiał (jak to nieraz się słyszy "+ na masie" )

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3522
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#9

Post napisał: cnccad » 02 lip 2012, 21:54

łuk pilotujący zawsze występuje czy w układzie zwarciowym czy HF lub inaczej HV
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 248
Rejestracja: 09 mar 2012, 20:27
Lokalizacja: Czarnków

#10

Post napisał: przemyslaw2ar » 02 lip 2012, 22:10

Być może. Ty tu jesteś znawcą tematu i z tym polemizował nie będę ale jednego jestem pewien - palnik PT-31 ma zwarciowe zajarzenie łuku i z 4mm raczej nie odpali.
Z tego co zauważyłem to po odpaleniu (stykowym) da się utrzymać łuk na 2mm ale jaki to ma wpływ na jakość cięcia i zużycie mat. eksploatacyjnych to trudno określić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”