obróbka 2-stronna

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

rafglow
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Re: duży detal

Post napisał: rafglow » 25 cze 2012, 18:49

madstudio pisze:a co w przypadku jak detal do obróbki ma 150x500x30mm ? W imadle nie da rady, a żeby jeszcze było weselej to nie mam miejsca na złapanie uchwytami i nie mogę też zrobić otworów

ja na kilku detalach mam szczęki do imadeł specjalnie frezowane. Kwestia pomysłowości no i czasu bo do jednej sztuki często nie opłaca się robić takich szczęk.

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: imadło

Post napisał: WZÓR » 25 cze 2012, 18:55

CFA pisze:
madstudio pisze:no fajne imadło, ale chyba jeszcze nie na tym etapie a o cene to nawet nie pytam. Musze znaleźć rozwiązanie bez stosowania imadła
Akurat niepraktyczne w tym zastosowaniu, bo jak ściśniesz, to detal przy tej długości będzie
się wyginał, dojdą drgania itp. ...
Można zamocować imadło w poprzek stołu , a na krańcach detalu podłożyć szlifowane podkłady. :razz:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

rafglow

Post napisał: rafglow » 25 cze 2012, 19:08

To może obróbka z prze-mocowaniem. Podzielić obróbkę detalu na części. Ale bez szczegółów to możemy wróżyć z fusów.

Autor tematu
madstudio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

detal

Post napisał: madstudio » 25 cze 2012, 22:24

projekt stosunkowo prosty tylko że materiał jest w pełni wykorzystany. Ma szerokość 150mm i tyle mi potrzebne więc nie wiele pozostaje na obróbke a tym bardziej na umocowanie. Znalazłem już rozwiązanie: przymocuje najpierw uchwytami, wybiorę z środka 2 otwory, które pierwotnie miały nie być na przestrzał (ale już będą) i dopiero wtedy przykręcę śrubami do stołu przez te właśnie otwory i zbiorę wszystko co pozostanie do zrobienia. A następnie odwrócę i wybiorę resztę.
Dziękuję za porady.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”