Praca dyplomowa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kiedyś zrobiłem taki układzik do sterowania silnika DC 12V, do sterowania wykorzystywał sygnały: kierunku, PWM (można podać sygnał wysoki – silnik będzie się kręcił z max prędkością), hamowania (można pominąć). Konstrukcja niezbyt wymyślna ale działa. Jeśli coś takiego odpowiada mogę przesłać schemat.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Sterownie wrzecionem
Witam,
Na stronie autora TurboCNC znajduje się opis przeróbki małej tokarki stołowej na tokarkę CNC. Tutaj schemat prostego enkodera, który zamontował na wrzecionie swojej tokaki http://www.dakeng.com/threading.html (wogóle na tej strone jest sporo ciekawych infromacji). A w załączniku schemat sterownia wrzecionem (realy2, realy1) - podobny do tego Faya'i. O elektronice mam blade pojęcie, dlatego proszę przy okazji Szanownych CNC-owników
o proste (łopatologiczne) objaśnienie tych schematów, zwłaszcza:
1. w realy2 - co to za połączenie od silnika DC (from spindle motor) - czy to przęłączenie do zmiany kierunku obrotów?
2. no i w jaki sposób, Turbo CNC, po odczytaniu danych z enkodera (czy tez czegoś innego) steruje obrotami silnika (jak przy pomcy LPT reguluje prędkość)?
(Wiem, że zamisat zadawać lamerskie pyatnia powinienem iść na kurs elektroniki, ale mimo to prosze o wyjaśnienia!)
pozdrawiam
tschaya
Na stronie autora TurboCNC znajduje się opis przeróbki małej tokarki stołowej na tokarkę CNC. Tutaj schemat prostego enkodera, który zamontował na wrzecionie swojej tokaki http://www.dakeng.com/threading.html (wogóle na tej strone jest sporo ciekawych infromacji). A w załączniku schemat sterownia wrzecionem (realy2, realy1) - podobny do tego Faya'i. O elektronice mam blade pojęcie, dlatego proszę przy okazji Szanownych CNC-owników

1. w realy2 - co to za połączenie od silnika DC (from spindle motor) - czy to przęłączenie do zmiany kierunku obrotów?
2. no i w jaki sposób, Turbo CNC, po odczytaniu danych z enkodera (czy tez czegoś innego) steruje obrotami silnika (jak przy pomcy LPT reguluje prędkość)?
(Wiem, że zamisat zadawać lamerskie pyatnia powinienem iść na kurs elektroniki, ale mimo to prosze o wyjaśnienia!)
pozdrawiam
tschaya
- Załączniki
-
- cncsche.zip
- (14.82 KiB) Pobrany 257 razy
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam
W tym schemacie do from spindle motor podłącza się zasilanie DC. Układ służy do zmiany kierunku obrotów zobacz http://www.cnc.elektroda.net/viewtopic.php?t=471 tam umieściłem troche bardziej rozrysowany (czytelnieiszy) układ.
W tych schematach, które umieściłeś nie ma regulatora prędkości silnika.
W tym schemacie do from spindle motor podłącza się zasilanie DC. Układ służy do zmiany kierunku obrotów zobacz http://www.cnc.elektroda.net/viewtopic.php?t=471 tam umieściłem troche bardziej rozrysowany (czytelnieiszy) układ.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
www.ebmia.pl
www.ebmia.pl
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Podusmowując: moge z pomocą dwóch przekaźnikow kontrolować załączanie wrzeciona oraz kierunek obrotów i bez problemu obsłuży to soft CNC np. TurboCNC (ma obslugę wrzeciona i pompki i inne wejścia). Natomiast o kontrolowaniu, za pomocą np. TurboCNC (lub Mach2) prędkości obrotowej wrzeciona mogę zapomniec bo:
1. silnik DC (lub AC) to nie krokowiec i soft CNC oraz sterownik dir/step go nie obsłuży?
2. bez względu na to czy zastosujemy enkoder, nie uda się go wykorzystać do sterowania obrotami wrzeciona w sprzężeniu zwrotnym, bo nie obsłuży tego soft CNC oraz sterownik step/dir?
Czy jednak się myle i np. mozna w jakiś sposób to połączyć (tzn. enkoder, sterownik step/dir z PWM i np. MAch2)?
pzdrw
tschaya
1. silnik DC (lub AC) to nie krokowiec i soft CNC oraz sterownik dir/step go nie obsłuży?
2. bez względu na to czy zastosujemy enkoder, nie uda się go wykorzystać do sterowania obrotami wrzeciona w sprzężeniu zwrotnym, bo nie obsłuży tego soft CNC oraz sterownik step/dir?
Czy jednak się myle i np. mozna w jakiś sposób to połączyć (tzn. enkoder, sterownik step/dir z PWM i np. MAch2)?
pzdrw
tschaya
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Mach2 posiada opcję sterowania obrotami silnika wrzeciona, może to być zarówno silnik krokowy jak i DC lub inny (do dyspozycji mamy sygnał STEP/DIR lub PWM). Program ten posiada również możliwość odczytu prędkości obrotowej wrzeciona, wystarczy wykonać prosty impulsator, np. tarcza z otworem i jakiś fototranzystor z diodą). Nie wiem natomiast (nie sprawdziłem tego na razie) czy pracuje to w sprzężeniu zwrotnym.