Powstaje nowy program sterujący CNC. Potrzebni betatesterzy!
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Panowie, oczywiście wszystkich chętnych biorę pod uwagę. Program wyślę Wam w przyszłym tygodniu. Proszę przysłać do mnie maile z danymi osobowymi oraz krótkim oświadczeniem o nieudostępnianiu osobom trzecim bez mojego zezwolenia.
Windoza XP - sprawdzam na XP HE - chodzi, sprawdzam na XP Pro - nie chodzi (tzn. program chodzi, ale port, zamiast reagować na wysłanie np. 100 impulsów reaguje tylko na 1, a resztę ignoruje. Na razie nie wiem "o co tu idzie", ale bedę walczył.
Tak, program postaje jako moduł do eduCADa, ale oczywiście bez niego także będzie działał.
Windoza XP - sprawdzam na XP HE - chodzi, sprawdzam na XP Pro - nie chodzi (tzn. program chodzi, ale port, zamiast reagować na wysłanie np. 100 impulsów reaguje tylko na 1, a resztę ignoruje. Na razie nie wiem "o co tu idzie", ale bedę walczył.
Tak, program postaje jako moduł do eduCADa, ale oczywiście bez niego także będzie działał.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
A może by tak udało się zmodyfikować program aby obsługiwał oś Z nie tylko za pomocą silników krokowych ale także sterownych np. pneumatycznie z wykorzystaniem wyłączników krańcowych. Rozwiazanie to jest np. stosowane w wiertarkach do pcb i ploterach. Można do tego celu wykorzystać sygnał kierunku dla krokowców ale żeby był podtrzymany tak długo dopuki głowica nie zostanie wyłączona przez krańcówkę.
-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Byłoby super bo jest sporo programów ale żaden z nich nie ma możliwości obsługi w ten sposób osi Z ale także często wymiana narzędzi jest utrudniona ze względu na to że program nie daje się modyfikować. Co z tego że niektóre programy potrafią obsłużyć do 6 silników krokowych skoro nie do wszystkiego krokowce się nadają i istnieje mnóstwo innych możliwości. Poczekamy, zobaczymy.
-
- Kontakt:
A dlaczego nieśmiałe? Informuję, że moduł będzie wymienny z dotychczasowym PLT2CNC. Ten z resztą na razie będzie się nazywał STEP2CNC (Chyba mam jakieś niezdrowe inklinacje do tworzenia skrótównumerek pisze:takie nieśmiałe pytanie :
ten moduł bedzie do nastepnej wersji eduCada czy jako upgrade do 2.15 ?

Nie mam "dobrej" w sensie "chwytliwej" nazwy dla STEP2CNC.
Może jakieś podpowiedzi z Waszej strony?

To jest warunek konieczny!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)