jakią wycinarkę laserową najlepiej kupić

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: lolo2 » 17 cze 2012, 11:07

www.kimla.pl pisze: Lolo, 5m/minutę blachy czarnej ale jakiej grubości?
:) Przegapiłem jakoś i nie napisałem grubości heh.

5mm grubość blachy, prędkość 5m/min, stoły 4x2.

Tagi:

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 17 cze 2012, 14:41

Zrobiłem próbę na 2kW fiber i wygląda to bardzo optymistycznie. Przy dobrze dobranej optyce ta szybkość jest możliwa do osiągnięcia. Oczywiście 3kW to już bez najmniejszego problemu ale koszty zakupu rosną.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 18 cze 2012, 18:41

www.kimla.pl pisze:Zrobiłem próbę na 2kW fiber i wygląda to bardzo optymistycznie. Przy dobrze dobranej optyce ta szybkość jest możliwa do osiągnięcia. Oczywiście 3kW to już bez najmniejszego problemu ale koszty zakupu rosną.
Laser Eagel (ten obok pana stanowiska) potrzebuje na wypalenie tego 4kw IPG. Dostaliśmy próbki wypalone i ładnie to wygląda.

Trumpf na swoim TruDisku 5kw też palił 5m/min 5mm blachę, też mamy próbki i filmy nagrane przez nich już trochę gorzej to wygląda, Widać zgorzelinę z jednej strony ale też nie taką dużą.

Amada też wysłała próbki też mają IPG, teraz nie pamiętam 3 lub 4kw i o ile dobrze pamiętam to wyszło chyba najgorzej. Tylko oni nie mają 4x2m więc kicha.

Więc trochę dziwne że panu to się uda bezproblemowo na źródle 2kw.

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 18 cze 2012, 20:10

Witam,

Cała tajemnica w doborze optyki.
Wszyscy chcą na siłę pokazać że tną najgrubsze blachy.
Laser 2kW przy krótkim kolimatorze przetnie przetnie do 16mm.
Ale można zwiększyć ogniskową kolimatora i wówczas maksymalna grubość spadnie do np. 10mm ale blachę 5mm będzie można za to ciąć prawie 2x szybciej.

Producenci laserów podstawowe pytanie jakie słyszą to jaką grubość przetnie dany laser za daną cenę i to przede wszystkim obchodzi klientów więc proszę się nie dziwić, że producenci tak konfigurują optykę aby pokazać, że ich laser przetnie najgrubszą blachę.

Bardzo nieliczni klienci, szczególnie tacy którzy mają już lasery zadają konkretne pytania o wydajność cięcia przy konkretnej grubości.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 18 cze 2012, 20:38

A pan robi samemu głowice? Bo konkurencja kupuje gotowe głowice, jakieś niemieckie nazwy nie pamiętam.

Też dostaliśmy ofertę od jednej firmy że zrobią optykę specjalnie dla nas pod 4-5mm blachę, aby paliła jak najszybciej. Ale nic się chyba nie dzieję pod tym kierunkiem. Jestem ciekaw jakie prędkości można uzyskać na takiej blasze.

Trumpf z kolei tłumaczył się że szybciej 5mm blachy niż 5m/min nie potnie na swym 5kw Trudisku, ponieważ..... i tam zaczęli pokazywać prezentację i wykłady na temat tego że już na pewnej grubości absorpcja energii z wiązki jest na tyle mała (ze względu na kąt padania - odbicia) że nie da się "praktycznie" już nic zrobić.

Ja uważam że teraz jest najgorszy czas na kupowanie Fibera, w kółko coś nowego, jeszcze rynek i technologia nie ustabilizowała się. Dodatkowo doszły do mnie posłuchy że powstaje powoli konkurencja dla IPG, jakaś firmą bodajże na literę R.

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 18 cze 2012, 21:08

Nie oferujemy jeszcze swoich głowic z naszymi laserami, trzeba je jeszcze dopracować i przetestować.

Na razie do większych mocy stosujemy głowice firmy Precitec, a do mniejszych Lasermech.
Ale i tam jest wiele konfiguracji optyki.
O średnicy skupionej wiązki decyduje ogniskowa kolimatora, ogniskowa soczewki skupiającej i średnica światłowodu.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 18 cze 2012, 21:16

No ale soczewek, optyki też sami nie ustawiacie wszystko gotowe z głowicą hermetycznie zamknięte dostajecie. Zapewne jeszcze "uniwersalne" do prawie całego zakresu grubości blach.

Czyli zbytnio kontroli nad tym nie ma.

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 18 cze 2012, 21:28

No właśnie nie.
Można zamówić osobno kolimator i różne dodatki, jak expandery wiązki lub moduły umożliwiające zastosowanie różnych soczewek.

Proszę nie popadać w paranoję z tą czystością.
Oczywiście, że są wyższe wymagania niż do CO2 ale bez przesady.

Chusteczki Kodaka izopropanol cz.d.a i lateksowe rękawiczki.
Do tego w miarę czysty pokój bez przeciągu i rozbierasz i składasz głowicę do woli.
Fakt, przetestowanie wszystkich konfiguracji trochę zajmuje ale przynosi to wymierne efekty.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 18 cze 2012, 21:39

www.kimla.pl pisze: Proszę nie popadać w paranoję z tą czystością.
:) Tak wszyscy mnie z tym straszyli że myślałem że to na mikrometry musi być spasowane xD Że to maszyny ustawiają.

A są głowice z ruchomymi soczewkami, czy tylko na stałe jest to montowane?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2012, 22:55 przez lolo2, łącznie zmieniany 1 raz.

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 18 cze 2012, 22:23

Wielkie firmy robią atmosferę mitu i opowiadają rzeczy o niewyobrażalnych dokładnościach lub czystościach aby choć częściowo uzasadnić wysokie ceny.

Wszystko w głowicy jest regulowane.
Zarówno pozycja soczewki skupiającej jak i ustawienie kolimatora.
Trzeba to oczywiście zrobić zgodnie z odpowiednią procedurą i instrukcją ale to wszystko robią ludzie za pomocą kilku imbusów taśmy klejącej i papierków.

Firma Kimla zawsze przekazuje tą "wiedzę tajemną" klientowi aby ograniczyć mu koszty obsługi. Zdaję sobie sprawę z tego, że wiele firm nie pozwala niczego dotknąć i do wszystkiego trzeba serwis wołać, a to słono kosztuje.

Jeśli użytkownik czuje się na siłach to wszystkie te czynności obsługowe może robić sam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”