To bardzo rewolucyjna teoria, stawia pod znakiem zapytania całą naukę o wytrzymałości materiałów.Zanixi pisze:Łoże się nie wygina

a gdzie końcówka czujnika?margle pisze:Mierzyłem z czujnikiem umieszczonym w imaku
Jak stożkowe to nie ma to większego znaczenia w przypadku łożyska przedniego. W przypadku łożyska tylnego powinno być pasowane na wale suwliwie, żeby dało się w ogóle zamontować wrzeciono, a potem luz skasować. Mając na uwadze że tokarka jest w kupie, to dało się ja zmontować i prasą tego raczej nikt nie robiłmargle pisze:chyba jest za mocno osadzone na wale
i się wydało, ale ze mnie nieuk!To bardzo rewolucyjna teoria, stawia pod znakiem zapytania całą naukę o wytrzymałości materiałów.
A co to za pojęcie "od tak" ? Ono nie odształca się 'od tak' tylko od tej szarpaniny przy wrzecionie która powoduje działanie całkiem realnych sił na konstrukcję. Konstrucję wiotką dodam, bo to nie jest tokarka TR70, tylko hipermarketowy chińczyk. I to co w wielkiej tokarce nie spowoduje mierzalnych czujnikiem odkształcen, w tej niestety daje się we znaki.Zanixi pisze:Ale jak chcemy dalej się przekomarzać, na temat łoża co się skręca 'od tak' (a się nie skręca! ) to może kontynuujmy to w temacie gdzie ten temat zacząłeś..
Gdyby kolega chciał dyskusję na poziomie, to by kolega po prostu pokazał stosowne obliczenia i by żadnego problemu nie było. Więc ładnie proszę: Kolego, mógłbyś przedstawić stosowne obliczenia? Później wyniki zinterpretujemy i pomyślimy jak to się przekłada na obróbkę na takiej lichej konstrukcji.pabloid pisze:Widzę jednak, że dalszy ciąg teorii nieskończonych sztywności...widzisz ja się nie przekomarzam, bo o skręcaniu wiem już wszystko i nawet nie mam zamiaru dyskutować bo to jak widzę mija się z celem i dyskusja będzie na poziomie czy ziemia jest płąska czy okrągła skoro kolega kwestionuje, zę konstrukcje podlegają odkształceniom przy skręcaniu i zginaniu.
Twoje słowa z innego tematu, jak można wykluczyć robiąc tak:pabloid pisze:Naciągnięcie śrub od wrzeciennika wykluczam- sprawdzałem.
pabloid pisze:Podstawowa wadą łoża nutola jest bardzo mała jego sztywność na skręcanie. Załoz czujnik w imak przytknij do uchwytu tokarskiego a nastepnie staraj się trzymając rękami za konik i wrzeciennik skręcić łoże (na przykład ciągnij do siebie wrzeciennik a odpychaj konik) zobaczysz wtedy prawde o nutolu. Mnie udało sie taką metodą uzyskać odchył 0,2mm!
pabloid pisze:Tylko przez chwilę musisz uwierzyć w klasyczną mechanikę z ograniczonymi sztywnościami.
Co się będziemy oszukiwać- nie chce mi sięZanixi pisze:Gdyby kolega chciał dyskusję na poziomie, to by kolega po prostu pokazał stosowne obliczenia i by żadnego problemu nie było
Zanixi pisze:Ja widzę problem w rozumowaniu: pabloid napisał/a:
Naciągnięcie śrub od wrzeciennika wykluczam- sprawdzałem.
Twoje słowa z innego tematu, jak można wykluczyć robiąc tak:
pabloid napisał/a:
Podstawowa wadą łoża nutola jest bardzo mała jego sztywność na skręcanie. Załoz czujnik w imak przytknij do uchwytu tokarskiego a nastepnie staraj się trzymając rękami za konik i wrzeciennik skręcić łoże (na przykład ciągnij do siebie wrzeciennik a odpychaj konik) zobaczysz wtedy prawde o nutolu. Mnie udało sie taką metodą uzyskać odchył 0,2mm!