budowa plotera do plazmy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 64
Śruba o skoku 40mm? nie wiedziałem że stosuje się takie śruby. Swoją drogą ja zadowolę się prędkością przejazdową ok 10-12m/min. Silniki już dotarły i aż wierzyć się nie chce że takie maleństwa są wstanie napędzać maszyny. Czy znacie i możecie polecić jakieś tańsze układy/sposoby na regulację wysokości palnika (układ od Prokopcia na ebay-u osiąga cenę 900 zł a to dla mnie cena zaporowa) max kwota jaką byłbym skłonny wydać to 500zł.
Mam jeszcze pytanko czy TA prowadnica nada się na zetke do plazmy? (oczywiście frezowanie wykluczone)
Mam jeszcze pytanko czy TA prowadnica nada się na zetke do plazmy? (oczywiście frezowanie wykluczone)
Tagi:
-
chlop83 pisze:śruby mają 50mm średnicy... ( mam też takie średnicy 16 i też skok 40mm)
układ regulaccji wysykości jest w cenie ok 500-550 zł... nie pamiętam ile dokładnie zapłaciłem.. ale napewno nie 900, leży nie zamontowany, ale wszystkie opinie są bardzo dobre...
odnośnie śrub to nie miałem pojęcia że stosuje się takie skoki, no ale moja przygoda z CNC dopiero raczkuje

550zł to układ od prokopcia czy jakiś inny znalazłem też coś za 300zł ale działanie tego urządzenia wydaje mi się śmieszne (chyba ze to wina mojej niewiedzy)
TU LINK
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
to jest stablilizator... a co do tego Pana to nie chciałbym się wypowiadać, ponieważ mogę nie być obiektywny... 
mimo że jeszcze nie jest ruuchomiomy układ z proma-elektronika w symulacji działa ok... wartododać że symulacja jest już w układzie.... bardzo proste w montażu, nie wymaga znajomości elektroniki podczas kalibrowania...

mimo że jeszcze nie jest ruuchomiomy układ z proma-elektronika w symulacji działa ok... wartododać że symulacja jest już w układzie.... bardzo proste w montażu, nie wymaga znajomości elektroniki podczas kalibrowania...
-
Cholera już mnie bierze
zliczyłem właśnie el. mechaniczne do zakupu i uzbierała się spora kwota
Cały czas zastanawiam się jak można odchudzić budżet potrzebny do zakończenia pracy. Jak patrzę na YouTube na te maszynki domowej roboty śmigające z dość znaczną prędkością na zwykłych łożyskach to zastanawiam się po jakie licho pcham się w prowadnice liniowe i inne tego typu rzeczy (wszak ma to być ploter do plazmy)
zatem czy grzechem byłoby ułożyskowanie osi jezdnych na zwykłych łożyskach kulkowych a korygowanie nieliniowości powierzyć układowi THC. Sam napęd bramy z powodu prostoty wykonania mógłby być wówczas tylko z jednej strony?
Jak znajdę linka o co dokładniej mi chodzi to postaram się wkleić

zatem czy grzechem byłoby ułożyskowanie osi jezdnych na zwykłych łożyskach kulkowych a korygowanie nieliniowości powierzyć układowi THC. Sam napęd bramy z powodu prostoty wykonania mógłby być wówczas tylko z jednej strony?
Jak znajdę linka o co dokładniej mi chodzi to postaram się wkleić
-
Frezować zamierzam jak najbardziej... ale nie na tej maszynie
Przemyślałem to i owo i doszedłem do wniosku że pracuję głównie w metalu i apetyt mam bardziej na tokarko-frezarkę CNC (jak oswoję się z tematem CNC to nie wykluczam porządniejszej maszyny)
".... będzie jeździć na wałkach wiszących." czyli? Wałki fi np 40-50 bez podparcia ... dobrze myślę?

".... będzie jeździć na wałkach wiszących." czyli? Wałki fi np 40-50 bez podparcia ... dobrze myślę?