laser światłowodowy

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Bartu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bartu » 21 maja 2012, 12:32

Przyznaję że trochę mi się pomieszało z tym dostępem gazów do soczewki - rzeczywiście nie mają one dostępu.
Jednak jeśli chodzi o szkiełko zabezpieczające, to nazywa się ono filtrem antyrefleksyjnym i posiada taką właśnie warstwę, mającą zabezpieczać soczewkę, światłowód i źródło, przed odbiciami. Poza tym zabezpiecza też oczywiście soczewkę przed brudem, więc tutaj się zgadzamy.

A soczewki oczywiście mogą być długo użytkowane bez wymiany, tylko trzeba o nie dbać. Kiedy się tego nie robi, soczewki mogą "padać" bardzo szybko.

Tagi:

www.kimla.pl
Posty w temacie: 38

Post napisał: www.kimla.pl » 21 maja 2012, 21:55

Szanowny Kolego Bartu,

Powłoki antyrefleksyjne stosowane są na powierzchniach większości elementów optyki laserowej których zadaniem jest przepuszczać wiązkę a nie ją odbijać.

Powłoka antyrefleksyjna to powłoka przeciwdziałająca odbiciom od obiektu nią pokrytego.

Warstwa antyrefleksyjna ma minimalizować straty np w soczewce, ponieważ jeśli by tej warstwy nie było to część energii była by od tej soczewki odbita i grzała ścianki głowicy, a nikt nie lubi tracić mocy. Tak samo z oknem kwarcowym w głowicy światłowodowej. Warstwa antyrefleksyjna ma za zadanie zwiększyć przepuszczalność wiązki i nie ma nic wspólnego z zabezpieczeniami przed skutkami odbicia promienia lasera od powierzchni materiału.

Po prostu zabezpieczenia antyrefleksyjne i powłoki antyrefleksyjne to w tym przypadku pojęcia o niemal całkowicie przeciwnym znaczeniu.

kablon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: kablon » 24 maja 2012, 22:58

przeczytałem to co piszecie i z praktyki laser fibrowy jest tańszy ale tylko wtedy gdy ma dobre źródło gdy tabele są napisane w miarę tak by operator łatwo mógł skorygować błędy i jeśli tniemy dobra gatunkowo stal i nie Zarubą jeśli postawimy laika albo zaczniemy ciąć najtańsze blachy i grube to co2 jest górą lasery fibrowe powinny ciąć blachy kolorowe a w szczególności miedz i mosiądz wtedy są bez konkurencyjne dla co2. A odnośnie soczewek to niektóre firmy je same wymieniają ale jeśli laser jest dobrej marki to robi to zawsze serwis.

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24

Post napisał: lolo2 » 29 maja 2012, 17:05

Pierwszy dzień targów poznańskich i trzeba przyznać.

FIBERÓW od .... i jeszcze trochę. Chyba już "każdy" umie zrobić taki laser heh. Z kilkanaście firm jest na targach które mają w swojej ofercie lasery światłowodowe.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pitsa » 29 maja 2012, 22:02

No, jest dużo. Podobnie jak waterjetów czy małych znakowarek.
Zatem wybór dość trudny, ale to chyba dobrze, że jest konkurencja. :-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

lolo2

Post napisał: lolo2 » 29 maja 2012, 22:28

Ano dobrze dobrze, ceny spadną. Już i tak można laser CO2 kupić za śmieszne pieniądze w porównaniu do 2 lata w tył. A teraz jeszcze fibery. Koło kimli jest fiber Eagle z bardzo ciekawym rozwiązaniem wymiany stołów.

Widzę pitsa też zwiedzał?

Za to w tokarkach, frezarkach nic sie nie dzieje, nic nowego. Jedynie DMG porobił ledowe zegarki w drzwiach swoich maszyn :P Design jak talala, na co to komu.

I jedna prasa na servomotorze była - 200 tonowa, dość ciekawe rozwiązanie.

Dzisiaj ogólnie zwiedzałem CAx i metrologie, a jutro idę gnębić wszystkie fibery. Zara się dowiemy kto za ile sprzeda. :)

Awatar użytkownika

szymo23
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: szymo23 » 04 cze 2012, 01:51

Byłem jak zawsze co roku i niestety muszę przyznać, że coraz mniejsze zainteresowanie tymi targami coraz mniej zwiedzających, hostess, nowości. Fiberów faktycznie sporo, ale zainteresowanie też niewielkie. Jedyny fiber na którego zwróciłem uwagę to jakiś włoski BLM a maszyna COMBO to co fajnego w nim to system załadunkowy ale przede wszystkim praca z CO2 i Fiberem w jednej maszynie - klient wybiera. W tamtym roku też było coś podobnego jak COMBO ale prostszego maszyna nazywała się WARRIOR ale firmy nie pamiętam - to był pierwszy działający Fiber jakiego widziałem na tych targach. Dwa lata temu jedna z firm mająca roboty spawalnicze zrobiła na mnie wrażenie swoim stoiskiem i pompą wtłaczając w te targi trochę energii - chyba wygrali coś za to, ale teraźniejsze targi to lipa eeee....

lolo2

Post napisał: lolo2 » 04 cze 2012, 22:36

Lipa bo już trudniej coś nowego wymyślić.

Tokarka, frezarka wszystko już takie same i w garażu idzie to sklepać więc żadnych wodotrysków. DMG/Moriseiki to już tylko w Design-e siedzą wkońcu led-owe zegarki na drzwiach uwagę przyciągają.

Fiberów w brud i jeszcze trochę. Za rok będzie tego ze 2 razy tyle. Wystarczyło się przejść po producentach plazm i można się dowiedzieć że większość planuje zrobić fibera w przyszłym roku.

Więc cena fiberów spadnie "łeb na szyję" dobrze.

Mnie tam sie podobał system wymiany palet w laserze Eagle - obok Kimli. Najprostrze, najszybsze i najbardziej efektywne było. Tylko w kółko stoły wymieniali.
Robociki fajne były (nie pamiętam firmy) za 30 000 euro - 10kg udźwigu. Proste i przejrzyste sterowanie, zerknąłem tylko kilkadziesiąt sekund na pulpit i wydaje mi się że większość z nas umiałaby sterować tym czymś. No dosłownie prościzna.

Prasa na servie f-my Amada 2000kN chyba coś im pękło i olej się lał że masakra :)

Oprogramowań cad-owskich pełno.

Była też hybryda - Plazma + wykrawarka w jednym. Fajnie chodziło, fajny sprzęt ale "zły kolor" :P.

Lipa z targami bo rozdzielili je z targami Automa, kiedyś to były jedne targi a teraz masz 2 osobne terminy. Lipnie zrobili.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 04 cze 2012, 22:53

"Plazma + wykrawarka"
to jeszcze to ktoś robi :?:
Trumph zaprzestał kilka lat temu bo jak się okazało syf z plazmy niszczył maszynę
teraz trenują z laserem 7000 u mnie w mieście i chyba tez jest to wielka lipa
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: HUD » 04 cze 2012, 22:58

Ja do Poznania już się chyba nie wybiorę, z roku na rok coraz mniejsze targi.
Zobaczymy co Hanower pokaże, a tam laserów światłowodowych będzie pewnie w p..tę :wink:
Pozdrawiam Krzysztof G.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”