Jak to zamocować??
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
a ja proponuje tasme dwustronnie klejaca 3M
Wiele razy obramialem formy do termoformowania ktorych nie szlo zamocowac
porzadnie odtluscic spod plyty, porzednie odtlucic stol, przykleic tasme (0,2mm) a na to detal.Docisnac jakims ciezarem, zostawic na 5 minut, obrabiac
Dodatkowo tasma daje Ci 0,2mm marginesu zeby nie wjechac w stol
k.
Wiele razy obramialem formy do termoformowania ktorych nie szlo zamocowac
porzadnie odtluscic spod plyty, porzednie odtlucic stol, przykleic tasme (0,2mm) a na to detal.Docisnac jakims ciezarem, zostawic na 5 minut, obrabiac
Dodatkowo tasma daje Ci 0,2mm marginesu zeby nie wjechac w stol
k.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Napisałem gdzieś wcześniej... interesuje mnie obróbka przynajmniej 10cm^3 na minutę... super by było dwa razy tyle. Więc na pewno nie po 0,2 mm. Standardowo jadę do 10 mm zagłębienia i do połowy szerokości freza czyli do 4 mm szerokości skrawania.
Już nie bardzo mam czas na bawienie się w głaskanie materiału
więc taśma klejąca czy też klej odpada.
Pozdrawiam
FDSA
Już nie bardzo mam czas na bawienie się w głaskanie materiału

Pozdrawiam
FDSA
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A jakby tak wywiercic dwa nieprzelotowe otwory gwintowane w miejscu gdzie będzie wybierany środek tej mydelniczki i przykręcic do nich płytke posrednią. Mocowac w imadle do góry dnem za tą płytkę i tak obrobić cały gabaryt do okoła z jednego zamocowania. Potęm odkrecic i mocowac juz normalnie w imadle. Otwory gwintowane znikają razem z wybranym materiałem wnętrza mydelniczki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
normalnie łapy na cały materiał, pod spód taśma obustronna, środek wybiera się na ile wlezie a obrzeza na ile wlezie aż zostanie ze 1,5mm grubości do docięcia i potem już powolutku po 0,5 albo mniej. czy na wylot? nie wiem, ja zostawiam zazwyczaj "folijke" z 0,2-0,3 która potem łatwo usunąć nawet nożem bądź pilniczkiem.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Panowie - dziękuję za kilka ostatnich postów ale zagłębcie się w temat odpoczątku... sposób z wkrecaniem nieprzelotowych otworów jest super... przedyskutowany był na pierwszej stronie tematu
Temat został pociągnięty dalej z pytaniem co w sytuacji kiedy głębokość wybranej kieszeni nie pozwala na gwintowanie otworu - np 3-4 mm.
Taśma odpada - aluminum to nie pienione PCV a frez fi8 jadący kilka mm kwadratowych aluminium to konkretna siła przyłożona do detalu
Skrobanie po 0.1 mm też odpada bo pozostawia ślady po kazdym przejeździe... wiec jakość nie ta.
Wrócę do wpomnianego podciśnienia- gdybym zrobił specjalnie pod konkretną obudowę łapę ciśnieniową i mocował to mocnym podcisnieniem? czy to sie może sprawdzić? Kiedyś na materiale widziałem odcisk łapy podcisnieniowej fi około 150-200 jako uchwyt zdajesię do szlifierki magnetycznej... Nie widziałem samego urządzenia no ale moze jakoś się tak da??

Temat został pociągnięty dalej z pytaniem co w sytuacji kiedy głębokość wybranej kieszeni nie pozwala na gwintowanie otworu - np 3-4 mm.
Taśma odpada - aluminum to nie pienione PCV a frez fi8 jadący kilka mm kwadratowych aluminium to konkretna siła przyłożona do detalu
Skrobanie po 0.1 mm też odpada bo pozostawia ślady po kazdym przejeździe... wiec jakość nie ta.
Wrócę do wpomnianego podciśnienia- gdybym zrobił specjalnie pod konkretną obudowę łapę ciśnieniową i mocował to mocnym podcisnieniem? czy to sie może sprawdzić? Kiedyś na materiale widziałem odcisk łapy podcisnieniowej fi około 150-200 jako uchwyt zdajesię do szlifierki magnetycznej... Nie widziałem samego urządzenia no ale moze jakoś się tak da??
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Nie wiem jak grubość tej mydelniczki ale zakładam że 12 mm a kieszeń na głębokość 9 mm
ja zawsze obrabiam w imadle ale z z półfabrykatu o grubości w tej sytuacji 15 mm
Łapę w imadle za 2 mm i obrabiam całość z jednego mocowania czyli kieszeń na 9 mm
a zewnętrzny kształt na 12.5 mm
Następnie obracam materiał i robię planowanie na grubość 12 mm
Zawsze mam pewne i trwałe mocowanie i dokładność bo jedno mocowanie
ale ... ja tak robię i dla mnie jest idealne rozwiązanie
ja zawsze obrabiam w imadle ale z z półfabrykatu o grubości w tej sytuacji 15 mm
Łapę w imadle za 2 mm i obrabiam całość z jednego mocowania czyli kieszeń na 9 mm
a zewnętrzny kształt na 12.5 mm
Następnie obracam materiał i robię planowanie na grubość 12 mm
Zawsze mam pewne i trwałe mocowanie i dokładność bo jedno mocowanie
ale ... ja tak robię i dla mnie jest idealne rozwiązanie