Co do frezów - to że przy różnych średnicach (albo nawet przy tej samej średnicy przy kolejnych mocowaniach) bicie ma różne wartości jest przy tej klasie uchwytu dość normalne.rysmen pisze: frezy inne pierwszy 14M a drugi 18M
Pomiar 5 mierze zaraz za zamkiem przy krawędzi
Pomiar 5 czy 4? Jeśli 4 - obejrzyj sobie tarcze mocującą i i uchwyt, zmierz wysokość zamka i głębokość wybrania w uchwycie i zastanów się o które powierzchnie "opiera się" uchwyt. Tylko te powierzchnie są krytyczne- pozostałe nie muszą być tak dokładne (choć - jak zwrócił uwagę pabloid nie należy przesadzać bo będą wprowadzać drgania - ten mój 1mm to jednak była gruba przesada

rysmen pisze: u mnie takie ze powiem szarpanie wibracje maszyną czuć w okolicach 300-400
drugi i trzeci bieg
czyli co radzicie inwestowac w inny uchwyt brał bym FUERDA pytałem sprzedawce moge oddać jak bedzie miał wieksze bicie. Tocze elementy modelaskie w granicach 3-40 mm i powiem że troche mi to krzywo wychodi ale nigdy nie ustawiałem przedmiotu na czujnik i może temu.
FUERDA? Z tego co wiem to dość paskudna chińszczyzna (dla znających niemiecki - tutaj http://www.cncecke.de/forum/showthread. ... ght=fuerda piękny przykład ich jakości - osoby wrażliwe proszone o nieklikanie). Jeśli zależy ci na jakości niestety tanio nie będzie - ale ten uchwyt który masz wcale nie jest zły, spokojnie zrobisz na nim elementy o wysokiej dokładności - po prostu musisz odpowiednio zaprojektować obróbkę.
Co do drgań - nagraj, koniecznie z rzeczywistym dźwiękiem, tokarkę przy różnych obrotach i wrzuć tutaj. Jak się nie ma doświadczenie czasem ciężko ocenić czy dany odgłos jest normalny czy tokarka właśnie zamierza rozpaść się na części (mój "ulubiony" odgłos powstaje przy toczeniu mosiądzu - do tej pory się do niego nie przyzwyczaiłem)