Witam. Poszukuję chwytaka elektromagnetycznego do przenoszenia płytek o niewielkich wymiarach. Przeszukałem chyba cały Internet, ale firmy oferują tylko wielkie chwytaki o udźwigu ok 20 ton (trawersy itp). Natomiast mi zależy na niewielkim chwytaku o średnicy do 16 mm a udźwig wcale nie musi być duży (powiedzmy do 5-20 kg).
Widziałem kiedyś w książce niewielki krążki elektromagnetyczne, ale niestety nie była podana firma, ale myślę, że jednak mimo to istnieją takowe...
Oczywiście znalazłem zwykłe chwytaki magnetyczne spełniające te wymagania, ale zależy mi na wysokiej dokładności pozycjonowania przedmiot-chwytak. Chwytaki podciśnieniowe nie wchodzą w grę gdyż powierzchnia płytki na to nie pozwala.
Chwytak elektromagnetyczny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
jakaś dziwna ta płytka - niewielkie wymiary - a waga 5 - 20 kg.
obawiam się że elektromagnes o średnicy 16mm nie jest w stanie wytworzyć pola magnetycznego pozwalającego taki cięż ar podnosić.
no i płytka ( kostka chyba raczej ) może się namagnesować - to obojętne ?
może jakiś rysunek zrób - o co chodzi .
no chyba że to tajemnica
pozdrawiam.
jakaś dziwna ta płytka - niewielkie wymiary - a waga 5 - 20 kg.
obawiam się że elektromagnes o średnicy 16mm nie jest w stanie wytworzyć pola magnetycznego pozwalającego taki cięż ar podnosić.
no i płytka ( kostka chyba raczej ) może się namagnesować - to obojętne ?
może jakiś rysunek zrób - o co chodzi .
no chyba że to tajemnica

pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Chwytak elektromagnetyczny
http://www.tme.eu/pl/details/em-hs5030- ... 030-12vdc/#samogon pisze: Widziałem kiedyś w książce niewielki krążki elektromagnetyczne, ale niestety nie była podana firma, ale myślę, że jednak mimo to istnieją takowe...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Akurat to można policzyć- słowo kluczowe: wzór na siłę odźwigu elektromagnesu.pukury pisze:obawiam się że elektromagnes o średnicy 16mm nie jest w stanie wytworzyć pola magnetycznego pozwalającego taki cięż ar podnosić.
W technikum jeszcze liczyliśmy na elektrotechnice, ale to było...19 lat temu i nie pamiętam wzoru.
Potrzebne będą dane materiałowe elektromagnesu, wymiary i sposób konstrukcji, dokładność wykonania detalu i elektromagnesu, która ma wpływ na szczelinę powietrzną. Ilość zwojów cewki i napięcie zasilania (a dokładnie to prąd w cewce, który policzymy z napięcia i rezystancji drutu) takie podpowiedzi...