Proces technologiczny tarczy dociskowej...

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
kolo333
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Proces technologiczny tarczy dociskowej...

Post napisał: kolo333 » 15 maja 2012, 16:15

Witam.
Potrzebuję zaprojektować proces technologiczny tarczy dociskowej sprzęgła samochodowego, gdzie półfabrykatem jest odlew. Przyznam szczerze, że mam z tym spory problem, ponieważ jest to element nietypowy i książka Felda praktycznie w ogóle się nie przydała. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł (zdjęcie elementu jest w załączniku) jak wykonać taką tarczę?
Potrzebuję obrobić: powierzchnie czołowe (karbów i drugą powierzchnię), oraz "uszy".
Z góry dziękuję.
Załączniki
PTtarczydociskowej.JPG
PTtarczydociskowej.JPG (16.43 KiB) Przejrzano 2039 razy
Tarczaend.JPG
Tarczaend.JPG (10.95 KiB) Przejrzano 2729 razy

Tagi:

ciho
Posty w temacie: 1

Post napisał: ciho » 15 maja 2012, 18:26

czyli musisz uzyskac wymiary : 24 i 7 mm ,a reszta wym . czyli 130 191 239 jest juz na gotowo?

Sayrus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Sayrus » 15 maja 2012, 19:57

Według mnie bardzo prosty detal do obrobienia. Operacja pierwsza tokarska. Planujesz czoło (nie to gdzie są te wyjęcia) razem ze spodem tych uszów oraz wytaczasz średnicę wewnętrzną na gotowo. Następna i zarazem ostatnia operacja na Frezarce CNC. Mocowanie w uchwycie tokarskim za gotowy już otwór wewnętrzny i obrabiasz wszystko zgrubnie i na gotowo.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 15 maja 2012, 20:10

Sayrus pisze:Według mnie bardzo prosty detal do obrobienia. Operacja pierwsza tokarska. (...)
Następna i zarazem ostatnia operacja na Frezarce CNC. ....
Na moje oko operację tokarską można sobie podarować i detal w całości wykonać na frezarce CNC.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
kolo333

Post napisał: kolo333 » 15 maja 2012, 20:31

ciho pisze:czyli musisz uzyskac wymiary : 24 i 7 mm ,a reszta wym . czyli 130 191 239 jest juz na gotowo?
Ustalmy, że są to wymiary odlewu, a jeżeli chodzi o wymiary, które muszę uzyskać to jest to wolna Ameryka. Chodzi mi generalnie o proces technologiczny, czyli o poszczególne operacje.
Sayrus i WZÓR - dzięki wielkie za odpowiedź. Wszystko jasne, tylko chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz: w jaki sposób projektuje się proces technologiczny w przypadku obrabiarki CNC? Jeżeli np. chciałbym obrobić te "uszy" od drugiej strony (od strony wycięć) to w jaki sposób ja mam to zapisać i pokazać na rysunku? Zaznaczyć w rzucie górnym te "uszy" i napisać:
1. frezowanie zgrubne (Ra20)
2. frezowanie kształtujące (Ra2,5)
3. frezowanie wykańczające (Ra0,63)
To wystarczy? W każdym przypadku obrabiania powierzchni tego elementu stosować obróbkę wykańczającą, czy jest ona niepotrzebna w niektórych przypadkach?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 15 maja 2012, 20:33

kolo333 pisze:Na moje oko operację tokarską można sobie podarować i detal w całości wykonać na frezarce CNC.
popieram można od biedy na manualnej w podzielnicy ale nie przy seryjnej produkcji
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 15 maja 2012, 20:47

kolo333 pisze:.... Wszystko jasne, tylko chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz: w jaki sposób projektuje się proces technologiczny w przypadku obrabiarki CNC?....
Jak widać poniżej - forumowicz towdi.arek idzie dobrą drogą.....

:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics120/proje ... htm#263780

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Sayrus
Kontakt:

Post napisał: Sayrus » 15 maja 2012, 20:59

Można wszystko na frezarce CNC. Sposobów jest wiele a jeden wcale nie musi by gorszy od drugiego :wink: Przy takim studenckim projekcie wydaje mi się, że włączenie w proces tokarki mogłoby zapunktować :)
kolo333, przy tworzeniu procesu technologicznego na maszyny CNC jedna operacja to wiele czynności przy jednym zamocowaniu. Można napisać narzędzie 1 operacja zgrubna, naddatek na obróbkę wykańczającą powiedzmy 0.5mm Narzędzie 2 (określi średnicę) operacja wykańczająca, wszystko na gotowo :wink:

Autor tematu
kolo333

Post napisał: kolo333 » 15 maja 2012, 21:07

WZÓR pisze:
kolo333 pisze:.... Wszystko jasne, tylko chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz: w jaki sposób projektuje się proces technologiczny w przypadku obrabiarki CNC?....
Jak widać poniżej - forumowicz towdi.arek idzie dobrą drogą.....

:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics120/proje ... htm#263780

Mariusz.
To jest zamodelowanie procesu technologicznego, ale dzięki za odpowiedź. Ja muszę tylko zaprojektować proces technologiczny - tak jak w książce Felda.
Mam do Was ostatnie pytanie: kolega Sayrus rozpisał proces technologiczny mniej-więcej tak:
1. Planowanie zgrubne powierzchni czołowej (tam gdzie uszy są na równi z powierzchnią), wytaczanie otworu na gotowo
Moje pytanie tyczy się uchwytów obróbkowych: czy te operacje mają być wykonywane w uchwycie 3-szczękowym na tokarce? Przepraszam za tak banalne pytania, ale nigdy nie pracowałem na obrabiarce (ani jako technolog).
2. Tego punktu zbytnio nie rozumiem, bo skoro ostatnia operacja ma być robiona na frezarce CNC to w jaki sposób ma być ona mocowana w uchwycie tokarskim? Chodzi o trzpień? I co to znaczy, że mam obrabiać wszystko? Chodzi o te wycięcia?
Pozdrawiam.
Sayrus pisze:Można wszystko na frezarce CNC. Sposobów jest wiele a jeden wcale nie musi by gorszy od drugiego :wink: Przy takim studenckim projekcie wydaje mi się, że włączenie w proces tokarki mogłoby zapunktować :)
kolo333, przy tworzeniu procesu technologicznego na maszyny CNC jedna operacja to wiele czynności przy jednym zamocowaniu. Można napisać narzędzie 1 operacja zgrubna, naddatek na obróbkę wykańczającą powiedzmy 0.5mm Narzędzie 2 (określi średnicę) operacja wykańczająca, wszystko na gotowo :wink:
Rozumiem. Tylko że ja muszę zaprojektować karty technologiczne i instrukcje obróbki do każdego elementu sprzęgła ciernego rozłącznego. Wasze posty są przydatne (za bardzo dziękuję), ale jak to wszystko opisać, jak to zaznaczyć na rysunkach 2D? W Feldzie brak takich informacji... oczywiście jeżeli mowa o CNC, bo na konwencjonalnych raczej bym sobie poradził, dlatego ten pomysł z tokarką mi się podoba, ale dalej to już czarna magia.
Pozdrawiam.

Sayrus
Kontakt:

Post napisał: Sayrus » 15 maja 2012, 21:23

Jeżeli detal zejdzie z tokarki to ma już gotowe jedno czoło i średnicę wewnętrzną. Zakładasz na frezarkę uchwyt trójszczękowy ze szczękami prawymi i detal mocujesz spierając na jednym czole i średnicy już gotowej wewnętrznej (oczywiście najlepiej byłoby mieć do tego uchwytu szczęki miękkie i je przefrezować pod średnicę otwory tak aby nie pozostało zagnieceń).
Tak jak napisałeś. Bierzesz np. głowicę frezerską i planujesz czoło i uszy. Następne narzędzie to jakiś frez tak aby Ci się zmieścił w te wyjęcia i robisz zgrubnie wszystko czyli na każdej ściance pozostawiając np po 0.5mm. Tak działają maszyny CNC, że to co zaprogramujesz to wykonuje. Mają magazyn narzędzi, czyli za jednym zamocowaniem robią wieloma narzędziami (pooglądaj filmiki na YT :wink: ) Aha i do zrobienia otworu to najlepiej najpierw wywiercić a potem rozfrezować na gotowo.

P.S
Kliknij "Pomógł" jak do czegoś Ci się nasze posty przydały :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”