Kika lat temu zbudowałem ploter laserowy 35W.
Ale w końcu nadeszła pora i musiałem wymienić rurę .
Wymieniłem rurę i zasilacz.
Ploter pracuje ale poprzednia rura pracowała całkowicie cicho
natomiast nowa wydaje trzeszczący dźwięk podczas pracy.
Moje pytanie jest takie czy to normalne,
jak pracują wasze lasery
cicho czy trzeszczą?
trzeszcząca rura
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Spokojnie kolego. Na tym forum jest tyle ludzi posiadających "jedynie słuszne" doświadczenia, że raczej trudno wychylać się z doświadczeniem mniejszym.
Jeżeli jednak wystarczy Ci moje - to żadna z moich rur 60W i 40W nie wydawała takich odgłosów. Natomiast 100W wydawała ledwie słyszalny odgłos. Nie nazwałbym go jednak "trzeszczeniem".
Podkreślam jednak, że to tylko moje doświadczenie i nie należy go traktować jako normy
pozdrowienia
Andrzej
Jeżeli jednak wystarczy Ci moje - to żadna z moich rur 60W i 40W nie wydawała takich odgłosów. Natomiast 100W wydawała ledwie słyszalny odgłos. Nie nazwałbym go jednak "trzeszczeniem".
Podkreślam jednak, że to tylko moje doświadczenie i nie należy go traktować jako normy
pozdrowienia
Andrzej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tuba laserowa nie powinna wydawać żadnych odgłosów sprawdź czy dobrze podłączyłeś przewody zasilające do tuby czy nie ma tam żadnych przebić/przerw. Mi osobiście tuba tylko raz trzeszczała w momencie jak zapomniałem włączyć obiegu wody około 1 min po czym pękła .
Puść pracę jakąś na maszynie i obserwuj tubę, określ mniej więcej z którego miejsca wydobywa się dźwięk może dostałeś jakąś trefną rurę tym bardziej że piszesz że z wcześniejszej nie wydobywał się żaden dźwięk. Jedyne co ci zostanie to reklamacja tuby bo jak wiesz tego się nie naprawia.

Puść pracę jakąś na maszynie i obserwuj tubę, określ mniej więcej z którego miejsca wydobywa się dźwięk może dostałeś jakąś trefną rurę tym bardziej że piszesz że z wcześniejszej nie wydobywał się żaden dźwięk. Jedyne co ci zostanie to reklamacja tuby bo jak wiesz tego się nie naprawia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Dzisiaj tuba laserowa od mojego lasero-chińczyka 40W zaczęła wydawać jakieś trzaski po zakończeniu pracy. Czy to już jej rychły koniec? Stało się tak po wycięciu plexi 6mm, na dwa przejścia - przy 90% mocy.
Obejrzałem dokładnie tubę ze wszystkich stron i nie ma nigdzie żadnego pęknięcia, woda też nie cieknie.
Dodam tylko że tego plotera używam bardzo sporadycznie.
Obejrzałem dokładnie tubę ze wszystkich stron i nie ma nigdzie żadnego pęknięcia, woda też nie cieknie.
Dodam tylko że tego plotera używam bardzo sporadycznie.