Błąd wewnetrzny w bazie...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Błąd wewnetrzny w bazie...
Witam
Mam taki problem:
Pracuję na frezarce 5-osiowwj Jobsa na sterowaniu Sinumerik 840Di. Ostatnio zauważyłem, że wchodząc do Tabeli Narzędzi, na dole ekranu, tuz pod tabela wyswietla się nastepujący komunikat: "Błąd wewnętrzny w bazie danych 3197"
W dokumentacji maszyny i sterowania nie znalazłem takiego błędu.
Czy ktos wie co to znaczy? co to robi? i jak to zlikwidowac? Powiem ze zwykły reset alrmu nie daje rezultatu, restart systemu i wyłączenie i ponowne włączenie maszyny też nie pomogły.
Pozdrawiam
Mam taki problem:
Pracuję na frezarce 5-osiowwj Jobsa na sterowaniu Sinumerik 840Di. Ostatnio zauważyłem, że wchodząc do Tabeli Narzędzi, na dole ekranu, tuz pod tabela wyswietla się nastepujący komunikat: "Błąd wewnętrzny w bazie danych 3197"
W dokumentacji maszyny i sterowania nie znalazłem takiego błędu.
Czy ktos wie co to znaczy? co to robi? i jak to zlikwidowac? Powiem ze zwykły reset alrmu nie daje rezultatu, restart systemu i wyłączenie i ponowne włączenie maszyny też nie pomogły.
Pozdrawiam
Tagi:
-
Baza narzedzi jest taka sama cały czas, ostatnio nic nowego nie zostało wpisane i zadne nazwy nie były zmieniane:/Piracik pisze:tworzyles lub kasowales moze ostatnio jakies narzedzia na liscie? moze robiles jakas dluga nazwe?
Zacząłem badać ten problem i oto co dodatkowo zauważyłem:
1. próbujac zmienić długość narzędzia system nie pozwala tzn po zatwierdzeniu nowej długości system dalej wyswietla stara długość.
2. Aby wpisać nową długośc narzedzia, musze wyjść do pamięci posredniej ( cały czas jest pusta) i wcisnąc reset. Po powrocie spowrotem do tabeli narzedzi komunikat znika i pozwala nadpisywać nowe wartości w tabeli.
Najdziwniejsze jest to, ze pamięc pośrednia jest cały czas pusta a jednak blokuje tabele narzędzi.
-
anoda pisze:Czy na płycie sterownika jest litowa bateria podtrzymująca napięcie na pamięciach?
Jeżeli tak ta czy manapięci powyżej 3V?
Jeżeli ma niższe napięcie to należy ją wymienić>
Możesz mi wyjaśnić gdzie mam szukać tej baterii? przez 3 lata pracy maszyny nic takiego nie było wymeniane. Serwisanci zakładowi robia wielkie oczy

Moge prosić o jakieś bliższe informacje na ten temat? względnie gdzie moge dokładnie znaleść takie informacje. Abo jak sprawdzić baterie, a raczej jak sie do niej dobrać i ja skontrolować.
Dla informacji podam że maszyna ma twardy dysk a programy są tak duże ze nie ma mozliwości ładowania programów do pamieci. Mozliwa praca tylko z dysku.
Na swoje usprawiedliwienie moge tylko powiedziec że jestem jeszcze mocno zielony w tej materii( raptem kilka miesięcy walki sam na sam z maszyna) i raczej serwisem sie nie zajmuje a jedynie pisze programy i zajmuję sie ze strony technologicznej maszyna.
Tak więc z góry przepraszam jesli zadaje naiwne pytania, ale ta materia mnie interesuje apo poprzednikach moich g.... zostało w dokumentacji.

-
Pulpit jest troszke inny. wrzucam fotke pogladowa, mam nadzieje ze dostatecznie widoczny jest pulpit:/. niestety na ta chwile nie mam innej pod rekaPiracik pisze:raczej watpie aby bateria padla w 3 letniej maszynie ale moze kolega anoda ma racje i warto ja sprawdzic. czy ta maszyna ma taki pulpit jak na moim foto z boku? jesli tak to sprawdze w papierach co tam dokladnie powinno byc.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
moze jest troche inne niz u mnie ale sprawdze gdzie mam baterie w sinumeriku. tam tez mam taka skrzynke a robione jest chyba przes tego samego producenta. jesli chcesz to mozesz tez sie skontaktowac z firma siemens
http://www.siemens.pl/produkty.asp?path=0:298:181
firmy takie czesto udzielaja rad przez telefon i nie trzeba za to placic. powiedz ze kupiles kiedys maszyne z ich sterowaniem to moze cie jakos poprowadza. ja tak robilem kilka razy. tylko nie pamietam czy podalem tobie dobre numery telefonow. ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz lub oni cie skieruja do odpowiedniej osoby.
firmy takie czesto udzielaja rad przez telefon i nie trzeba za to placic. powiedz ze kupiles kiedys maszyne z ich sterowaniem to moze cie jakos poprowadza. ja tak robilem kilka razy. tylko nie pamietam czy podalem tobie dobre numery telefonow. ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz lub oni cie skieruja do odpowiedniej osoby.
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
Mój problemik już sie wyjaśnił, dzieki za pomoc wszystkim forumowiczomPiracik pisze:jesli chcesz to mozesz tez sie skontaktowac z firma siemens
firmy takie czesto udzielaja rad przez telefon i nie trzeba za to placic. powiedz ze kupiles kiedys maszyne z ich sterowaniem to moze cie jakos poprowadza.

Dla zainteresowanych wyjaśnie co to za błąd i jak sobie z tamim czym poradzic:
A wiec jest to błąd uszkadzający baze danych narzędzi napisaną pod a Acesem ( tak u mnie jest winda, aces i na tym chodzi sinumerik

Sposób naprawy ( trywialnie prosty jak sie ktos zna, mój serwis zakładowy był ponizej krytyki i nie dał sobie rady):
1. odpalamy maszyne i wchodzimy do windowsa ( trzeba znac magiczne chasło sinumerika

2. odnajdujemy pliki bazy danych narzedzi i tam w katalogu:
- robimy sobie kopie bazy -tak na wszelki wypadek
- wywalamy głowny plik bazy ( nazywa sie to u mnie Wzz.....mdb- u was pewno inaczej.
- w katalogu powinien być pliczek o nazwie ORI, zmieniamy jego nazwę na taka jaka miał głowny plik bazy danych.
3. restart maszyny i....baza ze wszystkimi danymi dziala jakgdyby nigdy nic sie nie stało.
Co mnie to nauczyło? : Zrobic sobie samemu kopie bazy danych, pliku ratunkowego ORI i wogóle całego dysku, tak dla siebie na przyszłosc

Pozdrawiam