Witam.
Szukam propozycji rozwiązania następującego problemu:
W mojej firmie produkujemy elementy z trociny, która często przyjeżdża do nas mokra. Suszymy ją za pomocą gorącego powietrza (30 C) za pomocą dmuchawy która przemieszcza trocinę na długości ok 4 m. Problem pojawia się podczas przejścia powietrza (już bez trociny) przez filtr, powietrze przenosząc resztki trocin (głównie pył) oraz parę wodną powstałą podczas grzania mokrej trociny!! Pył z parą tworzy masę która zapycha filtr w dość krótkim czasie i uniemożliwia poprawną i długotrwałą pracę;/
Moim pomysłem zaradzenia problemu jest skroplić parę jeszcze przed tym filtrem, ale brak mi pomysłu na realizację...
Jeśli macie jakiś pomysł to byłbym wdzięczny;) Pomysł na to jak skroplić tą parę albo też i inne rozwiązanie problemu!
(Gdybym pominął jakiś ważny szczegół to pytajcie)
Osuszanie powietrza - trocin
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Osuszanie powietrza - trocin
Jeśli powietrze szybko osiąga maksymalną wilgotność trzeba podawać mniejszy strumień suszonego materiału, zmniejszyć grzanie lub podać dodatkowe powietrze przed cyklonem. To się da wszystko przeliczyć.juz_ek pisze:Suszymy ją za pomocą gorącego powietrza (30 C) za pomocą dmuchawy która przemieszcza trocinę na długości ok 4 m.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ