Budowa lasera CNC - praca dyplomowa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Od czegoś trzeba zacząć. Jeśli kol. rzeczywiście myśli o laserze proponuję taki wariant: tuba 40W (no chyba, że któryś z kolegów ma mniejszą (w sensie krótszą)), do tego zasilacz lustra i soczewka. Co możesz nim ciąć - nawet 10 mm plexi, 6 mm sklejkę suchotrwałą miękką (np. brzozowa).
Koszty (jeśli kupować w Polsce):
- około 1200 zł tubę,
- tyle samo zasilacz,
- lustra po ok. 150 zł
- soczewka za około 350 zł.
Taki zestaw w Polsce będzie bezproblemowy do zdobycia, choć per saldo drogi.
Jeśli w Chinach - połowę tego, jeśli doliczyć koszt przesyłki. W Chinach z resztą mógłbyś kupić fajny zestaw np. 15W - za bardzo "niewygórowane pieniądze" (koszty sprawdź na www.aliexpress.com ) Jest to o tyle ważne, że długość tuby 40W to min. 750 mm (są wersje 1000 mm), a 15W będzie miała ze 300 mm. Można wtedy myśleć o prawdziwej miniaturyzacji konstrukcji.
Żeby nie było, jak mają wszyscy możesz np. tubę ustawić pionowo, jak głowicę frezarską. Odpadną wtedy lustra.
- około 1200 zł tubę,
- tyle samo zasilacz,
- lustra po ok. 150 zł
Jeśli w Chinach - połowę tego, jeśli doliczyć koszt przesyłki. W Chinach z resztą mógłbyś kupić fajny zestaw np. 15W - za bardzo "niewygórowane pieniądze" (koszty sprawdź na www.aliexpress.com ) Jest to o tyle ważne, że długość tuby 40W to min. 750 mm (są wersje 1000 mm), a 15W będzie miała ze 300 mm. Można wtedy myśleć o prawdziwej miniaturyzacji konstrukcji.
Żeby nie było, jak mają wszyscy możesz np. tubę ustawić pionowo, jak głowicę frezarską. Odpadną wtedy lustra.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Gratulacje, użyteczna sprawa.lolo2 pisze:Moja praca dyplomowa manipulator podający blachy pod prasę, magazyn ze stołem obrotowym.
Wersja Alfa
Końcowa wersja jest o wiele bardziej dynamiczna xD
[ Dodano: 2012-04-26, 09:56 ]
Drobna poprawka.Piotr Rakowski pisze:Od czegoś trzeba zacząć. Jeśli kol. rzeczywiście myśli o laserze proponuję taki wariant: tuba 40W (no chyba, że któryś z kolegów ma mniejszą (w sensie krótszą)), do tego zasilacz lustra i soczewka. Co możesz nim ciąć - nawet 10 mm plexi, 6 mm sklejkę suchotrwałą miękką (np. brzozowa).
- około 1200 zł tubę,
- tyle samo zasilacz,
- lustra po ok. 150 zł
Laserem chińskim o długości 750mm nie przetnie sie pleksi 10mm ani sklejki 6mm.
Chyba, że na 10 razy.
Nawet 1000 mm rezonatora to za mało do efektywnego cięcia takiej grubości materiałów.
Jakość tego cięcia nie będzie nawet dobra.
Z laserami jest tak, że do cięcia musi być nadmiar mocy.
Jeśli mocy brakuje i musimy ciąć wolniej to materiał zaczyna się topić lub nadpalać.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Kontakt:
Może się założymy? Możemy pójść w zawody, jeśli chcesz. Od dawna o tym myślałemDrobna poprawka.
Laserem chińskim o długości 750mm nie przetnie sie pleksi 10mm ani sklejki 6mm.
Chyba, że na 10 razy.

Poniżej masz kolego niedowiarku zdjęcia (z oficjalnej mojej strony z resztą) cięcia 12 mm pleksi. Jakość krawędzi nie jest piękna (widać "zatop").

A tu masz porównanie cięcia 10 mm i 12 mm pleksi. Na 10 mm nie widać "zatopu" (krawędź jest równa, mimo że skośna

Na koniec oświadczenie, specjalnie dla kol. Cinematic2:
JA NIŻEJ PODPISANY OŚWIADCZAM, ŻE PRÓBY TE WYKONAŁEM MOIM LASEREM Z TUBĄ CHIŃSKA 40W - OSOBIŚCIE, I ŻE KAŻDE CIĘCIE (PRZEJŚCIE) BYŁO ROBIONE NA JEDEN RAZ.
PODPIS (nieczytelny z resztą)
PIECZĄTKA (itd.)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2012, 10:26 przez Piotr Rakowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
-
- Kontakt:
To niewątpliwe. Jakość przy cięciu pleksi 10 mm (ja akurat miałem jakiś "szajs") jest względnie niezła. Taką pleksę jechałem prędkością 80 mm/min z mocą ustawioną oczywiście na 100%. Jakość krawędzi moim zdaniem jest zadowalająca, choć, co jasne, przy zastosowaniu większej mocy będzie lepsza (w sensie bardziej wybłyszczona).
Ale chodzi nam o maksima. Tak więc zarówno 10 mm pleksi wylewane (bo takie jest na zdjęciach) oraz 6 mm skleję brzozową ciąłem osobiście - i bez problemu.
Ale chodzi nam o maksima. Tak więc zarówno 10 mm pleksi wylewane (bo takie jest na zdjęciach) oraz 6 mm skleję brzozową ciąłem osobiście - i bez problemu.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 10
Gdzie w takim razie to wszystko dostać. Prosiłbym o pełne zestawy, bo nie bardzo wiem jaką: tubę, zasilacz (by pasował) lustro i soczewkę wybrać.Piotr Rakowski pisze:Koszty (jeśli kupować w Polsce):
- około 1200 zł tubę,
- tyle samo zasilacz,
- lustra po ok. 150 zł
Jeśli chodzi o lasery Chińskie to tylko na www.aliexpress.com patrzyć? Ją jakieś inne źródła jeszcze? Długość za bardzo mi nie przeszkadza.Piotr Rakowski pisze: Jeśli w Chinach - połowę tego, jeśli doliczyć koszt przesyłki. W Chinach z resztą mógłbyś kupić fajny zestaw np. 15W - za bardzo "niewygórowane pieniądze" (koszty sprawdź na www.aliexpress.com ) Jest to o tyle ważne, że długość tuby 40W to min. 750 mm (są wersje 1000 mm), a 15W będzie miała ze 300 mm. Można wtedy myśleć o prawdziwej miniaturyzacji konstrukcji.
Zastanawiam się teraz nad sensem robienia lasera poniżej 40W - jak słusznie zauważył kolega @cinematic2.
Pieniądze wydam spore, a do niczego i tak to nie będzie służyć tak naprawdę. Jeżeli Zaś bym miał min. 40W (najlepiej 60W) to taki laser zrobiony na inżynierkę mógłbym potem sprzedać lub samemu sobie zostawić do wykonywania jakichś zleceń. Drożej, ale przyszłościowo.
Mam jeszcze dwa pytania, które mnie nurtują.
1) Jak z serwisem do takich źródeł promieniowania (zarówno tych z Polski, jak i z Chin)?
Co trzeba wymieniać? Jak często? Czy dostanę w ogóle części zamienne? Jaki jest czas "życia" takiego lasera?
2) Czym różni się taki laser od DVD od lasera CO2? Oba przecież wypalają...
Do CO2 trzeba dodatkowej butli z CO2, żeby w "osłonie" palić?
Tak, oczywiście myślałem o ustawieniu lasera pionowo.Piotr Rakowski pisze:Żeby nie było, jak mają wszyscy możesz np. tubę ustawić pionowo, jak głowicę frezarską. Odpadną wtedy lustra.
Nie wiedziałem, że wiązkę przeprowadza się lustrami. Sądziłem, że jest to światłowód...
Co prawda przecięte jest, ale z jakością niezbyt.Piotr Rakowski pisze:A tu masz porównanie cięcia 10 mm i 12 mm pleksi. Na 10 mm nie widać "zatopu" (krawędź jest równa, mimo że skośna)
Nie widzę za bardzo, bo to małe zdjęcie, lecz przy 12mm widać lekke "S" zamiast prostej krawędzi.
10mm zaś wygląda dobrze, ale co to jest to przetopione u góry tego "sopla"?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
To teraz się rozbawiłem z tym stawianiem tuby pionowo
Tuba powiedzmy 60 W ma ponad 1 m długości do tego dochodzą ci wężyki z odprowadzeniem i doprowadzeniem chłodziwa więc raczej pionowo jej nie postawisz.
Odnośnie eksploatacji takiej tuby producenci deklarują 2 tyś godzin jej się nie regeneruje tylko się wymienia na nową .
Żadnej butli z CO2 nie potrzebujesz wewnątrz tuby jest gaz. Poczytaj sobie w jaki sposób powstaje promieniowanie laserowe.
Widzę że nie masz żadnego doświadczenia z laserami musisz pamiętać że laser to nie zabawka i wystarczy chwila nieuwagi i już masz po oczach. Ja pamiętam jak "bawiłem się " laserem od DVD niby słaby ale wystarczyło że się przekręciła trochę dioda i oczy bolały jak diabli, a pomyśl sobie co by było gdyby taki laser powiedzmy 60 W zaświecił ci po oczach.
Nie to żebym cię zniechęcał do budowy ale pamiętaj o bezpieczeństwie.
Ostatnio na allegro widziałem cały zestaw u jednego sprzedawcy tuba zasilacz soczewki w dość przystępnej cenie coś około 2 tyś za komplet ( 60W)
Porozmawiaj z konstruktorami, dystrybutorami laserów tutaj w tym wątku widzę dwie takie osoby one mają wszystko ( muszą mieć jeżeli mają serwis tuba soczewki zasilacz itd są to komponenty zużywalne )
Oraz wpisz sobie w google ploter laserowy i na pierwszej stronie masz wszystko co potrzebujesz z dokładnymi cenami.

Tuba powiedzmy 60 W ma ponad 1 m długości do tego dochodzą ci wężyki z odprowadzeniem i doprowadzeniem chłodziwa więc raczej pionowo jej nie postawisz.
Odnośnie eksploatacji takiej tuby producenci deklarują 2 tyś godzin jej się nie regeneruje tylko się wymienia na nową .
Żadnej butli z CO2 nie potrzebujesz wewnątrz tuby jest gaz. Poczytaj sobie w jaki sposób powstaje promieniowanie laserowe.
Widzę że nie masz żadnego doświadczenia z laserami musisz pamiętać że laser to nie zabawka i wystarczy chwila nieuwagi i już masz po oczach. Ja pamiętam jak "bawiłem się " laserem od DVD niby słaby ale wystarczyło że się przekręciła trochę dioda i oczy bolały jak diabli, a pomyśl sobie co by było gdyby taki laser powiedzmy 60 W zaświecił ci po oczach.
Nie to żebym cię zniechęcał do budowy ale pamiętaj o bezpieczeństwie.
Ostatnio na allegro widziałem cały zestaw u jednego sprzedawcy tuba zasilacz soczewki w dość przystępnej cenie coś około 2 tyś za komplet ( 60W)
Porozmawiaj z konstruktorami, dystrybutorami laserów tutaj w tym wątku widzę dwie takie osoby one mają wszystko ( muszą mieć jeżeli mają serwis tuba soczewki zasilacz itd są to komponenty zużywalne )
Oraz wpisz sobie w google ploter laserowy i na pierwszej stronie masz wszystko co potrzebujesz z dokładnymi cenami.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Kontakt:
Myślę, że mógłbyś się pokusić o coś nieoczywistego, w tej swojej pracy dyplomowej. Zrobienie zwykłego lasera, choć dla początkującego pewnie wyda się wyzwaniem, w istocie rzeczy nim nie jest. Użyjesz wiele dostępnych ogólnie podzespołów i tyle.
Spróbuj pomyśleć nad konstrukcją nieszablonową, może maszyną wielozadaniową (w sensie 2w1). Wtedy zarówno "zabłyśniesz", jak i do własnej pracy (usług) będziesz miał fajne narzędzie. Zachęcam.
Dając odpór słowom kol. hollender007 zamieszczam poniższe zdjęcie:

Spróbuj pomyśleć nad konstrukcją nieszablonową, może maszyną wielozadaniową (w sensie 2w1). Wtedy zarówno "zabłyśniesz", jak i do własnej pracy (usług) będziesz miał fajne narzędzie. Zachęcam.
Dając odpór słowom kol. hollender007 zamieszczam poniższe zdjęcie:

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 10
Chcę się pokusić o coś nieoczywistego. Jednak nie bardzo mam pomysł...Piotr Rakowski pisze:Myślę, że mógłbyś się pokusić o coś nieoczywistego, w tej swojej pracy dyplomowej. Zrobienie zwykłego lasera, choć dla początkującego pewnie wyda się wyzwaniem, w istocie rzeczy nim nie jest. Użyjesz wiele dostępnych ogólnie podzespołów i tyle.
Faktycznie jak coraz bardziej zagłębiam się w temat, to do zbudowania lasera można kupić wszystko gotowe. Nie wiem czy tam chociaż jakieś programowanie jest. Co za tym idzie - aż będzie kusiło, żeby kupić podzespoły. Bo po co wymyślać np. nowy sterownik skoro już jest. I to w dobre cenie.
Co miałeś na myśli, mówiąc o urządzeniu combo?
Jeżeli miałby być to laser Co2 i plazma to robią się już trochę koszty. Na allegro agregaty plazmowe są w cenie min 1200 zł.