To miało wyrazić mocno negatywną opinię i ją wyraża, Jak dla mnie określenie w sam raz.Nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.
Z +5V potrzeba raptem 5 mA i nie ma sensu ciągnąć kilometrów kabli.
Poza tym dopuszczasz możliwość zasilenia układów mocy bez zasilenia logiki.
Najlepszym rozwiązaniem jest danie szeregowo 7812 + 7805 i zasilenie z napięcia dla silników.
Zasilanie będzie raczej osobno. Nie widzę potrzeby ładowania dodatkowych stabilizatorów na każdej płytce. Mozliwości zasilenia sekcji mocy bez zasilenia logiki nie będzie. Uklad zasilający będzie najpierw załączał zasilanie 12V do wentylatorówl potem 5V do logiki, a potem przy pomocy przekaźników sekcję mocy. To wszystko raczej nie wejdzie na taką płytkę.
Co ty nie powiesz... Kto normalny podaje na stabilizator liniowy 5V 35V wejścia? chyba tylko ktoś, kto buduje grzejnik.Dwa stabilizatory szeregowo, bo po pierwsze 7805 nie lubi jak się go z 35V zasila, a po drugie dodatkowo dostajemy +12V do zasilenia wentylatora.
Zgadza się, dlatego fizycznie blisko scalaka TB są kondensatory ceramiczne low-ESR 100n. Jakby kolega się przyjrzał zamiast gadać takie bzdety, to by kolega zobaczył. Jak ktoś chce to może lutować 100n+10n+1n piętrowo. Styrofleks? To jest rozwiązanie z poprzedniej dekady (w najlepszym razie). Duże, drogie, ciężkie.Kondensatory elektrolityczne nie tłumią tętnień o wysokiej częstotliwości, więc zawsze daje się parkę elektrolit + zwykły np. styrofleksowy.
Będzie. Główny kondensator sekcji mocy jest zaplanowany na ~4700 uF, ale może na PCB dam coś mniejszego a w zasilaczu większy.Producent zaleca 10µF + 1µF na zasilaniu logiki i 47µF + 1µF na zasilaniu silników.
Będą, ale jeszcze nie wymyśliłem gdzie. niby jest miejsce blisko scalaka, ale nie wiem czy to będzie miało sens. Najlepiej byłoby gdzieś koło krawędzi na środku długości pcb.Zaplanuj jakieś otwory pod śruby mocujące.
Kolega chyba naprawdę ma mnie za totalnego dyletanta... Ja zajmuje się elektroniką jakieś 10 lat i już nie takie rzeczy budowałem.
Nie ukrywam, że elektronika mocy to nie jest moja specjalność (bardziej cyfrówka, mixed signal, DSP i techniki pomiarowe) ale to jest dość prosty układ, a wiekszy nacisk jest na koszta niż na parametry.