Silnik krokowy + szyna Igus + sterownik

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
kasprzak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13

Post napisał: kasprzak » 10 kwie 2012, 14:38

Ceny tych silników 801-803. http://silniki.pl/index.php?site=products&type=250
czyli przedział 180-230zł

Myślę nad dodatkowym kontrolerem na panelu, który by tym zarządzał.

Przede wszystkim w kwestii aparatu musiałby zwierać jeden pin do masy, żeby wyzwolić migawkę - generalnie musi się to odbyć przy postoju, żeby nie było drgań/poruszenia. Nie potrzeba dodatkowego pinu do ostrości, ta ustawiana by była manualnie.

Dodatkowo w panelu musiałoby być ustawienie : ile klatek miałoby paść w ciągu całego przejazdu, jakie pauzy między kolejnymi krokami, ile kroków. Różne opcje, nie zastawiałem się konkretnie nad funkcjami, a raczej na razie na optymalnej mechanice + sterowaniu.

Chodzi m.in o funkcje które zawarte są w tym projekcie (przepraszam za linki z allegro):
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 37878.html
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 50211.html

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: pukury » 10 kwie 2012, 14:53

witam.
ok - ostrość możesz sobie " przybić " na stałe .
ale w spuście migawki - jak i wężykach / pilotach - przy wyzwalaniu migawki przechodzi i przez AF .
musisz znaleźć kogoś kto jest na tyle biegły że napisze program pod taki sterownik - samo sterowanie silnika to drobiazg - możesz mi wierzyć .
konstrukcję mechaniczną również możesz puki co knuć .
tak że roboty masz pod dostatkiem - silnik i sterownik na końcu .
pozdrawiam
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 10 kwie 2012, 14:55

silniki zapewne nadadadzą się również jakieś z oferty allegro... nawet te z demobilu (za grosze)
albo coś z nówek (nieco droższe)

natomiast panel kontrolny przedstawiony -- trzeba by jakoś zaprogramować

kto wie, czy nie łatwiej zastosować coś pod nazwą arduino (też chyba do złapania na allegro)
a i jakiś panel + wyświetlacz da się do tego dołączyć

arduino ma dość łatwy język programowania (niby C) + środowisko uruchomieniowe... za grosze
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
kasprzak

Post napisał: kasprzak » 10 kwie 2012, 14:58

pukury pisze:witam.
ok - ostrość możesz sobie " przybić " na stałe .
ale w spuście migawki - jak i wężykach / pilotach - przy wyzwalaniu migawki przechodzi i przez AF .
musisz znaleźć kogoś kto jest na tyle biegły że napisze program pod taki sterownik - samo sterowanie silnika to drobiazg - możesz mi wierzyć .
konstrukcję mechaniczną również możesz puki co knuć .
tak że roboty masz pod dostatkiem - silnik i sterownik na końcu .
pozdrawiam
Oprogramowanie na mikrokontroler, obsługę wyświetlacza (menu, zmiana wartości), przycisków, czy wysyłanie impulsów czy zwieranie wyzwalania do masy napiszę sobie sam, bez problemu. Dysponuję Arduino, ARM STM32, jednak zaprojektowałbym sobię płytkę na jakimś AVR, bo czasami używam Arduino/STM32 do różnych testów, więc szkoda mi go (szczególnie F4Discovery) umieszczać w taki projekt. Jeżeli wczytam się w zasadę z jaką pracuje w/w sterownik, to dorobienie sterowania do niego nie będzie kłopotem.

Jeżeli chodzi o kwestię wyzwalania, jeżeli obiektyw przestawiony jest w tryb MF (Manual Focus), to wystarczy zwarcie do masy. Aparat nie musi mieć potwierdzenia z AF.

W tym wątku chciałbym ustalić kwestie doboru silnika (czy da radę to ok 2kg), sterownika (czy pociągnie silnik z uwzględnieniem medium po którym będzie się przesuwać wózek).

Silników będe szukał też na demobilu, szczególnie na początku. Ale musiałem ustalić jakiejś wyjściowe parametry, bo nie mam w tej płaszczyźnie doświadczenia. Codziennie czytam ciekawe www na temat krokowców, jednak warto mieć wszystko w jednym wątku. Mógłby przez to powstać fajny temat z takim DIY jeżeli chodzi o taką szynę timelapse. Przynajmniej jeżeli chodzi o te podstawy konstrukcyjne.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Yogi_ » 10 kwie 2012, 16:11

1. Jaki aparat?
Pozdrawiam
Krzysiek

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: pukury » 10 kwie 2012, 16:12

witam.
\no to połowę ( albo i więcej ) sprawy masz z głowy .
zasada działania jest prosta -
jeden impuls STEP - jeden krok silnika
zmiana stanu na wejściu DIR - zmiana kierunku .
no i to wszystko .
jak napisałem - silnik o momencie około 0.5nm starowany dość plugawym sterem przemieszcza w pionie około 1.5kg .przy zasilaniu z akumulatora 12V .
przełożenie - silnik koło 12z - koło 36z i z tego napęd na pasek 12z .
jeżeli napiszesz program pod takie sterowanie STEP/DIR to możesz zastosować każdy normalny sterownik silnika - z serwami włącznie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Yogi_
Posty w temacie: 12

Post napisał: Yogi_ » 10 kwie 2012, 16:16

kasprzak pisze:W tym wątku chciałbym ustalić kwestie doboru silnika (czy da radę to ok 2kg), sterownika (czy pociągnie silnik z uwzględnieniem medium po którym będzie się przesuwać wózek).
Zostawiłem Ci jeden ;-)
http://allegro.pl/show_item.php?item=2262806184
Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 10 kwie 2012, 16:23

pukury pisze:jeden impuls STEP - jeden krok silnika
zmiana stanu na wejściu DIR - zmiana kierunku .
no i to wszystko .
no jak chcesz narzucić na to rampę... to już nie wszystko ;)

Obrazek
Obrazek
fajna podkładka izolacyjna pod tb ;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
kasprzak

Post napisał: kasprzak » 11 kwie 2012, 07:50

Yogi_ pisze:1. Jaki aparat?
Nie ma to tutaj znaczenia. Liczy się fakt, że będzie to maksymalnie 2kg. Generalnie nie chcę zajeżdżać migawki lustrzanki, więc może nawet 2kg jest zbyt wygórowane i będę używał do tego jakiegoś bezlusterkowca np. Sony NEX'a za którym trochę się czaję. Na początku na pewno będzie to 5DMk2 (stąd waga), albo 400D.

Posiadacie jeszcze jakieś materiały, nazwy projektów typu Linistepper, ale z dołączonym mikrokontrolerem sterującym. Chodzi mi głównie o dodatkowe, niezbędnę komponenty które trzeba dołożyć by wysterować kontroler zamiast LPT.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 11 kwie 2012, 09:25

Jak masz arduino i potrafisz z niego korzystać, to ja nie rozumiem po co tak drążysz temat.

Atmegę 328 z Arduino możesz wypiąć i przełożyć do własnej płytki, więc raz programujesz w EvalBoardzie z Arduino i zaprogramowany przekładasz do własnej płytki prototypowej.

Z Arduino łączysz sterownik krokowca za pomocą "bardzo skomplikowanego połączenia" (KROK KIERUNEK MASA) i już program Ci przesuwa Ci silnik.

Nie wiem, w jakim jesteś wieku i ile zarabiasz. Jeśli przeliczysz czas poświęcony na to i pieniądze, jakie byłbyś w stanie w tym czasie zarobić, to może opłaca się kupić te gotowce z allegro? z tego 300zł najdroższy to tam jest czas, który ktoś poświęcił na zaprogramowanie tego układu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”