przetaczanie szczęk
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja akurat robiłem szlifowanie, z konieczności. Do szlifu wewnątrz potrzebne jest unieruchomienie "rozpierające", a zatem pierścień czy sprężyna nie bardzo się nadaje. Dobre okazały się zwykłe klocki drewniane umieszczone między szczękami, niewielki "zacisk" ale wystarczający. Pewnym problemem jest długość osi "szlifierki". Głównym powodem szlifu jest uzyskanie równej powierzchni, co poprawia jakość toczenia, a centryczność na drugim miejscu. Fortunka, nawet własnego pomysłu, spisuje się poprawnie. Do centrycznego zamocowania detalu dobry okazał się zwykły pierścień z kołnierzem i przecięty. Detal w wytoczeniu pierścienia. Po poluzowaniu uchwytu detal jest odmocowany, a pierścień nie wypada.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To się robi tak, że przetaczasz na średnicę obrabianego przedmiotu. Najlepiej to się sprawdza gdy masz całą serię. Ja mam tak zrobione, że przetaczam na taką średnicę na jaką to jest po prostu możliwe i potem wykorzystuję uchwyt do wszystkiego co obrabiam. Nie da się co chwila przetaczać szczęk. Jeśli warunki obróbki tego wymagają to wtedy znowu się przetacza.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
wiem ze nie mozna co chwile ale najlepiej jak najwieksza srednice wybrac bo na malych przedmiotach bedzie dobre trzymanie a jak przetoczymy na małą srednice to na duzej srednicy przedmiotu sie zrobią odgnioty. Ale nie mozna rezeprzec szczek tak bardzo zeby wyszly poza otwor w glowicy bo bedzie sie dalo przetoczyc tylko przod szczek a tyłu wtedy nie przetoczymy a ze otwor przelotowy nie jest wielki to tez nie da rady przetoczyc na duzej srednicy
OUS-1 TSA-16 Mn-80a