dobór odpowiedniej płytki do toczenia

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 04 kwie 2012, 07:07

MichałM12 pisze:tokarka raczej da rade,
aktualnie ustawione mam Vc 170m/min f 0.17mm/obrót i ap 1.7mm
zwiększałem posuw do 0.2 i ap 2 ale wtedy było dość spore obciążenie (50%) i wiór był jakby ciągły...
myślałem nad zmianą płytki, z innym łamaczem
Nie wiem jak Kenmetal, ale wielu producentów podaje orientacyjne parametry do pierwszego ustawienia na opakowaniu płytek, jeżeli nie, zajrzyj do katalogu. Co do posuwu przy zgrubnych obróbkach stosuję do 1mm/obrót, fakt, praca nie jest przyjemna dla ucha, ale idzie. Generalnie nie powinieneś stosować posuwu większego niż 66% promienia naroża bo płytka szybko siada. Generalnie wiór będzie ci się tym lepiej łamał im większy posuw f, mniejsza prędkość skrawania Vc, lepiej dobrany łamacz wióra i materiał płytki, w mniejszym stopniu mniejsza głębokość skrawania ap. Materiał obrabiany im jest bardziej miękki tym wiór bardziej się ciągnie, a przeważnie rury są wykonane z miękkich materiałów.
Podsumowując, najłatwiej zwiększyć posuw i zmniejszyć Vc.

Tagi:

ao
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ao » 04 kwie 2012, 08:57

Witam.
Moim zdaniem kształt płytki nie ma wpływu na łamanie wióra. Od tego jest łamacz na płaszczyźnie natarcia. Do materiałów miękkich i ciągliwych, a z takich wykonywane są rury dobre efekty daje zastosowanie łamaczy dedykowanych przez producenta do stali nierdzewnej. W następnej kolejności odpowiednie parametry. Wzrost posuwu (do 60% promienia naroża) zawsze pozytywnie wpływa na łamanie. U mnie to działa. Płytki z łamaczami do stali, szczególnie do obróbki zgrubnej mają zaokrąglone krawędzie tnące i to powoduje gniecenie wióra i problemy z łamaniem w przypadku ciągliwych materiałow.
Powodzenia.
Andrzej

Sayrus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Sayrus » 05 kwie 2012, 22:00

ao pisze:Płytki z łamaczami do stali, szczególnie do obróbki zgrubnej mają zaokrąglone krawędzie tnące i to powoduje gniecenie wióra i problemy z łamaniem w przypadku ciągliwych materiałow.
Przeważnie płytki do obróbki zgrubnej mają większy promień po to aby można było przy jednym przejściu wziąć więcej materiału (większe ap). Kiedyś od kogoś się dowiedziałem, że minimalnie płytka powinna brać tyle ile wynosi jej promień, w praktyce ja nie zawsze trzymam się tej zasady :)

ao
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ao » 06 kwie 2012, 11:59

Witam.
Kolego SAYRUS piszesz o promieniu naroża i też nie do końca prawdę, to nie to samo co promień na krawędzi tnącej, którego głównym zadaniem jest wzmocnienie tej krawędzi, bardzo ważne przy łamaczach stosowanych do obróbki zgrubnej.
Pozdrawiam.
Andrzej

Sayrus
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Sayrus » 06 kwie 2012, 12:05

ao pisze:Kolego SAYRUS piszesz o promieniu naroża i też nie do końca prawdę
Tak dokładnie ja pisałem o promieniu naroża. A co jest nieprawdą w tym co napisałem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”