Witam wszystkich
Ja również niedawno stałem się posiadaczem wiertarki WS15 ale troszkę niekompletnej .
Poszukuję kół pasowych do tejże wiertarki .Jeżeli ktoś posiada na zbyciu to proszę o maila .Byłbym wdzięczy ewentualnie o podesłanie rysunków
wykonawczych kół pasowych tej wiertarki
Mój mail [email protected]
Ja w swojej WS'ce nie miałem 1 koła pasowego, a drugie było wyłupane, dlatego ze względu na koszty dorobienia nowych (400zł jakieś) założyłem 1 stopniowe i falownik. Regulacja obrotów idealna, a że silnik wymieniony na 1,1 kW to nie czuję spadku mocy. Polecam to rozwiązanie wszystkim którzy nie mają kół pasowych.
Witam .
Jeżeli uważacie że tańszym rozwiązaniem jest przekładnia pasowa jednostopniowa i falownik to niech ktoś znający się na sprawie powie jaki byłby koszt falownika do takiego silnika ?
Tomek N pisze:jaki byłby koszt falownika do takiego silnika
Ok. 200 pln za Siemensa MM, można też kupić taniej mniej markowe. Dobrze jest wybrać taki z wyświetlaczem i możliwością parametryzowania bez dod. paneli.
Coby nie być gołosłownym zamieszczam zdjęcie mojej "wueszczki", do ideału jeszcze jej troszku brakuje, ale po likwidacji bicia (wymiana wrzeciona, łożysk) i dołożeniu falownika to i tak cud mniód i orzeszki Silnik 1,1 kW więc nie wiem czy wręcz nie wymienić na słabszy.
Też tak udoskonaliłem swoja mogę wiercić wiertłem 2mm i 16mm bez zmiany paska i nawet nie jęknie. Dołożyłem przełącznik na wysokości kolana do zmiany obrotów i wykorzystuje ją taż jako gwinciarkę i rewelacyjnie spełnia to swoje zadanie. Tak więc jak jest w dobrym stanie mechanicznym to najlepszy remont to zakup do niej falownika a o tych kołach pasowych z allegro to zapomnij. Jak raz spróbujesz regulacji na falowniku to już nigdy nie wrócisz do kół pasowych