Toczenie cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
ooo to teraz mnie zaskoczyliscie ze az 2-3 h pracy o układzie si to wiem ale jakies dziwne te masy a to co jest na zdjeciu to jest jedna połowka a całość powinna wazyc z 60/70 g takze dlatego sie pytam czy to mozna jakos policzyc
p.s. niestety olo zdziwiłbyś sie jakie jojo moze byc zawiłą zabawka i wagi tutaj musza byc bardzo precyzyjne
p.s. a jakby usunac te "kołnierzez krawędzi" ?? to było by tańsze w wytoczeniu ??
p.s. niestety olo zdziwiłbyś sie jakie jojo moze byc zawiłą zabawka i wagi tutaj musza byc bardzo precyzyjne
p.s. a jakby usunac te "kołnierzez krawędzi" ?? to było by tańsze w wytoczeniu ??
yo-yo wg. SWO PWN - zabawa polegająca na rytmicznym odbijaniu i przyciąganiu płaskiej szpuli za pomocą nawiniętego na nią sznurka, którego koniec trzyma się w palcach; także: szpula służąca do tej zabawy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
No zobacz jakie komplikacje wprowadziłeś w projekcie r=4,42 (promień) i do tego wew.
Ja rozumiem ze w AutoCadzie to ładnie wygląda, ale wyprodukować produkt zgodny rysunkiem - 3godziny pracy jest mało.
Dlatego uwzględniłem uproszczenia.
Samo napisanie programu zajmie 2g.
Ja rozumiem ze w AutoCadzie to ładnie wygląda, ale wyprodukować produkt zgodny rysunkiem - 3godziny pracy jest mało.
Dlatego uwzględniłem uproszczenia.
Samo napisanie programu zajmie 2g.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2006, 23:57 przez olo_3, łącznie zmieniany 2 razy.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Posty w temacie: 3
maslaq, zgodzę sie z kolega olo_3, niestety wymyśliłeś sobie takie jo-jo ze gdzie z tym nie pójdziesz to prawdopodobnie dadzą ci cenę zaporowa . Wiec cena materiału nie ma za bardzo znaczenia bo aluminium kosztuje w okolicach 25zl/kg a material na twój detal będzie ważył na oko nie więcej jak 0,5kg. A tak na marginesie brakuje ci tam kilka wymiarów - średnice rowków z prawej strony i grubość ścianki za otworem 2.6
[ Dodano: 2006-10-07, 23:58 ]
Ja bym nie sie nie czepial tych końcówek wymiarów bo podejrzewam ze to jeszcze nie rysunek ostateczny ale po prostu detal jest bardzo upierdliwy do zrobienia . Praktycznie nie ma jak w prosty sposób zamocować drugiej strony . Bez jakiegoś przyrządu chyba sie nie obejdzie a to jest czas .
[ Dodano: 2006-10-07, 23:58 ]
Ja bym nie sie nie czepial tych końcówek wymiarów bo podejrzewam ze to jeszcze nie rysunek ostateczny ale po prostu detal jest bardzo upierdliwy do zrobienia . Praktycznie nie ma jak w prosty sposób zamocować drugiej strony . Bez jakiegoś przyrządu chyba sie nie obejdzie a to jest czas .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Kontakt:
hmmm kucze teraz jestem w kropce pomysle jutro i cos wykombinuje
p.s. a jakies inne sposoby wyprodukowania takiego elementu ??
p.s. a jakies inne sposoby wyprodukowania takiego elementu ??
yo-yo wg. SWO PWN - zabawa polegająca na rytmicznym odbijaniu i przyciąganiu płaskiej szpuli za pomocą nawiniętego na nią sznurka, którego koniec trzyma się w palcach; także: szpula służąca do tej zabawy
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
pomijajac totalnie bezsensowne wymiary (typu 1.9892834729834 zamiast np. 2mm) to wierzyc mi sie nie chce, ze glupie jojo musi miec tak skomplikowane ksztalty. dlaczego sa takie cienkie scianki? jak ogladalem inne takei zabawki w necie to byly one duzo bardziej masywne; chcesz aby ci sie to wgniotlo po jednym upadku na ziemie? rob scianki min 2mm, to i obrobke sie ulatwi bo bedzie juz co chwycic w miekkich szczekach.
tak czy owak, jesli by to mialo byc wykonane tak jak teraz to ja bym zalozyl na maszyne w zwykly ucgwyt walek o dlugosci jakies 3 razy wiekszej, tak by z uchwytu wystawalo go dwa razy wiecej niz dlugosc detalu. zrobil bym na gotowo cala lewa strone a pozniej przecinakiem trojekrunkowym wybral bym kawalek powierzchni z drugiej strony detalu ograniczony lukiem, az do srednicy 30.08. wowczas bym to odcial zostawiajac maly naddatek na zabielenie czola. teraz zakldam to w miekki szczeki, planuje czolo i tocze te kanalki duperelne podciecia. sposob przez mnie podany jest o tyle sensowny, ze w ostatniej operacji mam bardzo malo do zebrania, wiec moge miec to slabiej zamocowane w uchwycie, co zmniejszy ryzko zgniecenia. tak czy owak i tak uwazam ze latwo by to zostalo wyrwane z uchytu.
[ Dodano: 2006-10-08, 02:14 ]
troche belkotliwie to napsialem ale wlasnie zasypiam na klawiaturze: na twarzy mam odcisniete klawisze, a z ust ciagnie mi sie gesta slina
[ Dodano: 2006-10-08, 02:17 ]
a co do liczenia masy: autocad podaje ci "mase" i objetosc w domyslnych jednostkach programu, jesli wiec przy jego instalacji podales uklad si to wymiary dlugosciowe masz w mm. to co ci pokazuje jako "mase" to tak naprawde mm szescienne. musisz to pomnozyc przez gestosc materialu i uzyskuejsz prawdziwa mase detalu. dla aluminium gestosc wynosi 0.0027-0.003g/mm^3
tak czy owak, jesli by to mialo byc wykonane tak jak teraz to ja bym zalozyl na maszyne w zwykly ucgwyt walek o dlugosci jakies 3 razy wiekszej, tak by z uchwytu wystawalo go dwa razy wiecej niz dlugosc detalu. zrobil bym na gotowo cala lewa strone a pozniej przecinakiem trojekrunkowym wybral bym kawalek powierzchni z drugiej strony detalu ograniczony lukiem, az do srednicy 30.08. wowczas bym to odcial zostawiajac maly naddatek na zabielenie czola. teraz zakldam to w miekki szczeki, planuje czolo i tocze te kanalki duperelne podciecia. sposob przez mnie podany jest o tyle sensowny, ze w ostatniej operacji mam bardzo malo do zebrania, wiec moge miec to slabiej zamocowane w uchwycie, co zmniejszy ryzko zgniecenia. tak czy owak i tak uwazam ze latwo by to zostalo wyrwane z uchytu.
[ Dodano: 2006-10-08, 02:14 ]
troche belkotliwie to napsialem ale wlasnie zasypiam na klawiaturze: na twarzy mam odcisniete klawisze, a z ust ciagnie mi sie gesta slina

[ Dodano: 2006-10-08, 02:17 ]
a co do liczenia masy: autocad podaje ci "mase" i objetosc w domyslnych jednostkach programu, jesli wiec przy jego instalacji podales uklad si to wymiary dlugosciowe masz w mm. to co ci pokazuje jako "mase" to tak naprawde mm szescienne. musisz to pomnozyc przez gestosc materialu i uzyskuejsz prawdziwa mase detalu. dla aluminium gestosc wynosi 0.0027-0.003g/mm^3
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt:
DZIKUS, dzikus dzieki za ten haotyczny wykład teraz wiem ze połowka waży 11g ;/ czyli scianki beda grubsze a całe yoyo masywniejsze
dzięki bardzo
[ Dodano: 2006-10-08, 21:13 ]
oto wymiart sorry za wielkosc
i haotyzm
p.s. dzikus :O kutwa na ta ramke (berserker) to sie poslinilem jak ja zobaczylem w BA boska
wprost :d
p.p.s tam jest blad bo powinno byc z obu stron 10,7

[ Dodano: 2006-10-08, 21:13 ]
oto wymiart sorry za wielkosc

i haotyzm
p.s. dzikus :O kutwa na ta ramke (berserker) to sie poslinilem jak ja zobaczylem w BA boska
wprost :d
p.p.s tam jest blad bo powinno byc z obu stron 10,7