PRZERÓBKA FREZARKI KONWENCJONALNEJ NA CNC. Od strony 10.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
u mnie 0,05 - 0,1, wiecej nie dam rady
na polu roboczym 2x1,5 to chyba wystarczająco, zresztą moje maszyny obrabiane na tym ustrojstwie slużą głownie do obrobki drewna, plastiku itd, więc zblizam się do ideału, ale chyba slepy zauwazy ze nie jest to az tak doskonałe, przy małym polu roboczym np 800x800 mogę uzyskac i 0,02mm
poza tym na zlozonej maszynie zawsze mozna na upartego splanowac sobie pole robocze i wtedy można się chwalić czujnikiem zegarowym jak maszyna do obróbki alu czy nawet skrobania stali
ja zazwyczaj slysze od klientów teksty o elementach po termoformierce, jakies pcb wielkosci paczki fajek, o schodach, krzesłach czy najczęsciej reklamie.
na polu roboczym 2x1,5 to chyba wystarczająco, zresztą moje maszyny obrabiane na tym ustrojstwie slużą głownie do obrobki drewna, plastiku itd, więc zblizam się do ideału, ale chyba slepy zauwazy ze nie jest to az tak doskonałe, przy małym polu roboczym np 800x800 mogę uzyskac i 0,02mm
poza tym na zlozonej maszynie zawsze mozna na upartego splanowac sobie pole robocze i wtedy można się chwalić czujnikiem zegarowym jak maszyna do obróbki alu czy nawet skrobania stali
ja zazwyczaj slysze od klientów teksty o elementach po termoformierce, jakies pcb wielkosci paczki fajek, o schodach, krzesłach czy najczęsciej reklamie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
Tu nie chodzi o to czy maszyna będzie miala powtarzalność taką czy inną. Akurat w tym przypadku a mowa jest o 5 osiowej frezarce chyba sprzed 2 lat która jest uspawana z profili do których są przykrecone na nieobrobionych powierzchniach prowadniczki (takie malutkie jak dobrze pamiętam to 20-tki). I nie ma sily żeby to bylo równe. A te wszystkie nierówności muszą być odwzorowane przez maszynę na obecnie obrabianych powierzchniach.u mnie 0,05 - 0,1, wiecej nie dam rady
I nie wierzę (bo sprawdzić mi się nie chce, musialbym być na miejscu) że szlifując dwa dlugie plaskowniki razem, postawione na sztorc i po oszlifowaniu jeden z nich obracamy w poziomie o 180 stopni po czym oba plaskowniki skladamy powierzchniami szlifowanymi do siebie.
Pytanie czy nie ma prześwitów.
-
- Kontakt:
25 kiIMPULS3 pisze:(takie malutkie jak dobrze pamiętam to 20-tki)
odwzorowanie to wypadkowa polozenia obu, a takze splanowanego stołu, wcale ci nie wciskam niczego na siłe
poza tym mierzyłem to po obrobce i błąd miesci się w przediale 0,05 - 0,1, więc mozemy sobie gdybać o niedoskonałościach maszyn.
oczywistą sprawą jest ze na małej rozpietosci dokłądnośc jest lepsza
-
- Kontakt:
no porebka zdaje sie za poł bańki moze by sie znalazla,kamar pisze:Pozostaje tylko znaleść frezareczkę ze stolikiem tak 3000x2000 i ploterek się obrobi
a jak juz sie znajdzie to te usługi nie będą kosztowaly pare stowek
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, 22:43 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.