Ploter ołówkowo-edukacyjny

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 09 lut 2012, 13:24

witam .
będzie czoper - będzie :lol:
pozdrawiam .

Mane Tekel Fares

Tagi:

Autor tematu
l153k
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 10

Post napisał: l153k » 02 mar 2012, 21:59

troszkę się edukowałem w zakresie sterownania silnikami krokowymi, poprawcie mnie proszę jeśli się mylę:

przy wolnych obrotach (rzędu 10 kroków na sekundę) prąd płynący przez silniki można jeszcze traktować jako stały, więc należy podawać napięcie takie jak wymaga silnik (pisze 12V to dać 12V). Jeśli silnik ma powiedzmy opór 2ohm, to powinien nominalnie mieć 72W mocy, i ciągnąć 6A prądu.

Gdy silnik osiąga wysokie obroty, to do głosu dochodzi impedancja (opór dla prądu zmiennego). Im większe obroty tym większa impedancja, przy kilku kHz może się okazać że impedancja wynosi 20ohm, tym samym moc silnika znacznie spadła, bo to już jest 0,6A prądu i 7,2W mocy!

A dzięki temu że silnik jest zasilany większym napięciem, może przepuścić większy prąd i mieć większą moc (natężenie zależy od napięcia i impedancji, impedancja wzrosła więc napięcie też zwiększymy i będzie git majonez)

I dlatego należy dawać silnikom więcej Voltów niż jest napisane na tabliczce, i sterować prądem (utrzymując określone dla danego silnika natężenie: Uznamionowe/Rspoczynkowe). Wtedy nawet gdy opór (impedancja) wzrośnie, to silnik dalej będzie dostawał tyle prądu ile mu trzeba, bo prądu pilnuje ogranicznik (to jest ten czoper?) który nie dopuści żeby silnik dostał więcej niż te przykładowe 6A.

Jeśli powyższe to (jakimś cudem) prawda, to czy przykładowym czoperem może być (Current=natężenie, więc...):
Obrazek

l.hdq
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: l.hdq » 03 mar 2012, 16:23

dobrze widzę że prowadnice osi Y chcesz ułożyć poziomo?

teoretycznie dzięki temu wrzeciono nie będzie "wisieć" na pionowej ścianie i nie powstanie dźwignia która będzie skręcać bramę, wrzeciono będzie się ładnie z obu stron opierać.

Niby same plusy, ale..... próbował już ktoś tego?

Autor tematu
l153k

Post napisał: l153k » 03 mar 2012, 17:19

małe mam w tym zakresie doświadczenie, ale nie polecałbym poziomych prowadnic do frezarek, dremeli itp.

Teoretycznie im bliżej freza jest mocowanie całej osi Z, tym mniej się będzie ona wyginać. Ale stosując strategię jak u mnie, to oś Z będzie "drapaczem chmur" zbudowanym na dwóch prowadnicach. A wszyscy wiemy, że drapacze chmur nie lubią jak się je przemieszcza ;) Będzie trzeba uważać bardzo z rozpędzaniem i hamowaniem osi, i to w obu wymiarach. Inaczej ci się "zawali" oś Z, może nawet bez założonego wrzeciona.

Poza tym, największy wymiar osi Z to zawsze wysokość-a największą sztywność będzie miała, jeśli będzie mocowana w najodleglejszych punktach, a takie punkty oferuje najdłuższa strona, czyli któraś ze ścian tego "graniastosłupa czworokątnego" ;)
Gdy brama typowego plotera jedzie (wzdłuż osi X) to łożyska liniowe, czy co tam innego (ktoś coś wspominał o wzmacnianych prowadnicach do szuflad CNC :P) pchają oś Z równo na górze i na dole, dzięki czemu nie powstaje dźwignia napędzana siłą bezwładności całego tego wiszącego złomu. Gdy wrzeciono jedzie wzdłuż osi Y to w sumie może delikatnie szarpać, ale to jest bardzo znikoma siła (o ile wrzeciono nie jest umiejscowione pół metra od prowadnic).
Także generalnie im dalej od siebie znajdują się połączenia elementów, tym większa jest sztywność takiego połączenia. Co nie znaczy że kwadrat nie może być przymocowany w innych miejscach niż jego rogi-każde dodatkowe mocowanie się przyda.

W każdym razie ja nie zamierzam cudować z frezarkami. U mnie wrzecionem będzie ołówek ;) Z czasem pisak do PCB, może jakiś laser z nagrywarki albo prosty skaner 3D, ale ołówek to być albo nie być tego plotera. Zamówienia już mam :cool:

To jest ten Kożuchów koło Zielonej Góry?

l.hdq

Post napisał: l.hdq » 03 mar 2012, 19:43

Tak to ten :)

Dzięki za odp w sumie tak z ciekawości pytałem :)

Autor tematu
l153k

Post napisał: l153k » 06 mar 2012, 19:33

sterownik, zasilacz, płyta główna, silniki, krańcówki, to wszystko już jest :D
Obrazek
silniki 0,5Nm, 200 kroków.

Teraz czas wymyślić napęd...
Śruba i nakrętka-odpada. Miną wieki, zanim ten ołówek dojedzie na koniec kartki.
Paski zębate-chętnie, ale nie za taką cenę :/ (chyba że ma ktoś 1,1-1,5m odpadków, może mógłbym odkupić...)
Łańcuchy też raczej odpadają.

Zostają linki.
Tylko nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat, a na forum nie widziałem zbyt wielu ploterów z napędem linkowym. Taki napęd udało mi się znaleźć tylko w galerii użytkownika triera.
Z jednej strony ploter musi być dokładny, ale z drugiej pole robocze to tylko kartka A3. No i program do niego napiszę sam, więc będę mógł mu zaimplementować wszelkie możliwe korekcje, jakie tylko będą potrzebne ;)

A może znacie jakieś inne tanie sposoby? ;)

[ Dodano: 2012-03-06, 19:42 ]
Teraz wpadłem na fajny pomysł, te silniki http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=1137 mają zębatkę na osi.
A jakby tak z pręta gwintowanego zrobić listwę zębatą? Ma to jakieś szanse?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 06 mar 2012, 19:55

l153k pisze: A jakby tak z pręta gwintowanego zrobić listwę zębatą? Ma to jakieś szanse?
Kształt zębów jest niewłaściwy.
Listwę zębatą można zrobić z paska zębatego naciągniętego na jakimś kształtowniku.
Zawsze to będzie taniej o połowę za paski zębate i tylko jedna zębatka i jedna rolka do lepszego opasania koła zebatego.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
l153k

Post napisał: l153k » 06 mar 2012, 20:13

To ja już myślałem o tym żeby silnik osi X jeździł razem z bramą, a pasek był rozciągnięty między przeciwległymi ścianami plotera, krócej się chyba nie da. A w osi Y wolałbym jednak odciążyć wózek, a pasek niech działa zwyczajnie jako pętla.

Ogólnie, jak byłby pasek, to bym się w ogóle w listwy nie bawił ;)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 06 mar 2012, 20:22

Pasek też może być zamocowany na ruchomej części, a silnik nieruchomo.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
l153k

Post napisał: l153k » 06 mar 2012, 21:08

Jeśli już rozważamy pasek to oś X chciałbym napędzać tak jak w górnej części ilustracji, natomiast wózek na osi Y: według dolnego sposobu.
Obrazek
Ale odpuśćmy temat pasków, to będzie ze 100zł za półtora metra :shock:

[ Dodano: 2012-03-06, 22:02 ]
W sumie, na stronie sponsora sytuacja wygląda ciekawiej ;)
Jutro zobaczę jak by to mogło wyglądać w mojej maszynce. Może akurat się uda na paskach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”