niekontrolowane zagłębianie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
niekontrolowane zagłębianie
Zamiszczam tutaj post ponieważ używam tego sterowania ale nie wiem czy akurat w sterowaniu leży problem jeżeli nie to przeniosę do innego działu .
Problem polega na tym że frez zagłebia sie pomimo że wyświetlana wartość jest stała.Próbowałem na kilku wzorach i jest to samo ,ale nie za każdym razem.Wykluczam luzy na osi Z. Co może być przyczyną ?
Problem polega na tym że frez zagłebia sie pomimo że wyświetlana wartość jest stała.Próbowałem na kilku wzorach i jest to samo ,ale nie za każdym razem.Wykluczam luzy na osi Z. Co może być przyczyną ?
Tagi:
-
sprawdziłem ponownie okablowanie (kabel typowy do silników),ekran podłaczony do masy.Zastanawia mnie czy może to być problem z odczytem zapisu z Artcam-a ponieważ dzieje sie to tylko przy płaskorzeżbach i napisach ozdobnych .Napisy z Corela w plt frezuje poprawnie.
[ Dodano: 2012-03-04, 11:52 ]
wyfrezowałem ramkę i napisy zwykłe bez wydziwiania wykonane w Artcam-ie i jest ok.Natomiast napisy z różną głebokością frezowania nadal wykonuje błędnie tzn .na trzeciej literze zagłębienie jest o 3mm wieksze niż na pierwszej.
[ Dodano: 2012-03-04, 11:52 ]
wyfrezowałem ramkę i napisy zwykłe bez wydziwiania wykonane w Artcam-ie i jest ok.Natomiast napisy z różną głebokością frezowania nadal wykonuje błędnie tzn .na trzeciej literze zagłębienie jest o 3mm wieksze niż na pierwszej.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Możliwe że Step nieprawidłowo interpretuje ścieżki narzędzi z ArtCAMA, spróbuj wybrać z listy inny postprocesor. Step zdaje się jest w standardzie axyz, masz w AC postprocesor Axyz (*.nc) może pomoże. Jak chcesz sie pobawić to możesz spróbować sobie na EMC2, ja używam i nie ma żadnych problemów.
Jeszcze jedna sprawa, może masz niewłaściwie skonfigurowanego stepa dla osi Z. Przy *.plt oś Z pracuje praktycznie na jednym poziomie, w ścieżkach z AC już nie. A wygląda jakby Ci zagłębiało się razy 2.
Jeszcze jedna sprawa, może masz niewłaściwie skonfigurowanego stepa dla osi Z. Przy *.plt oś Z pracuje praktycznie na jednym poziomie, w ścieżkach z AC już nie. A wygląda jakby Ci zagłębiało się razy 2.
-
sprawdzałem 2 postprocesory Axyz(*.nc) ,Axyz arc (*.nc) i to samo.Oś z skonfigurowana jest tak jak pozostałe.Wcześniej używałem do płaskorzeżb darmowego Vector Art 3d i było dobrze ,zakupiłem Artcama żeby móc modellować ,zmieniać wymiary itp. a tu nic z tego.Sprawdzałem g-cod i jest z -2,5 a frezuje 5
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Skoro konfiguracja prawidłowa to ja już nie mam pomysłów. Czyli wszystkie osie masz na takich samych gwintach? U mnie np. Z jest na 16x5 a XiY na 25x10 i gdybym wpisał wszędzie tą samą ilość kroków na 1mm to właśnie na Z by mi oszukiwało.
Może spróbuj EMC2, ścieżkę w AC zapisz g-code mm (*.tap) u mnie to działa bez najmniejszych problemów.
Może spróbuj EMC2, ścieżkę w AC zapisz g-code mm (*.tap) u mnie to działa bez najmniejszych problemów.