mikrometr

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 27 lut 2012, 21:54

panzmiasta pisze:jak by nie patrzeć też chinka , dzięki niej obsadziłem już sporo łożysk
Do osadzania łożysk to chyba jest zbyt delikatna. Nie wiedziałem, że jako podkładka na prasę to się też nadaje :-). Za to znakomicie się sprawdzają (po usunięciu modułu mierzącego) jako szesnastomilimetrowe podkładki pod detal w uchwycie.

Tagi:

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Areo84 » 27 lut 2012, 22:02

panzmiasta > ja maiałem na myśli te najtańsze chinole bo miałem taką i nie chce wiecej widzieć tego badziewia , co do Yato to nie miałem ich suwmiarki i nie moge powiedzieć jak działa , ale mam troche innych narzędzi tej firmy i trzeba przyznać że większość sprawuje się całkiem znośnie jak na masówkę z ChRL.

[ Dodano: 2012-02-27, 22:10 ]
CFA pisze:
panzmiasta pisze:jak by nie patrzeć też chinka , dzięki niej obsadziłem już sporo łożysk
Do osadzania łożysk to chyba jest zbyt delikatna. Nie wiedziałem, że jako podkładka na prasę to się też nadaje :-). Za to znakomicie się sprawdzają (po usunięciu modułu mierzącego) jako szesnastomilimetrowe podkładki pod detal w uchwycie.
:grin:

Awatar użytkownika

panzmiasta
Posty w temacie: 5

Post napisał: panzmiasta » 27 lut 2012, 22:22

Wiem , wiem pisałeś o suw... za 18zł a Yato kosztuje ok 80 , nie będę się wypowiadał z taką nonszalancją jak kolega CFA ,nie jest chyba mądre rozbierać dobre urządzenie by zrobić sobie podkładkę , równie dobrze można w rulon 100zł zwinąć i tez podkładać tu i ówdzie... ale jest w tym nieco racji gdy punkt widzenia zależny jest od punktu siedzenia zwłaszcza wtedy kiedy patrzymy na to w wersji " profi" , dla mnie klucze yato to porażka w pracy , kupiłem bo w tej cenie miałem 200szt wyposażenia i na awarie w terenie nadaje się jak najbardziej , ale w garażu od 6 lat używam proxxona , praktycznie nic mi się nie wyrobiło z kluczy i grzechotek
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 27 lut 2012, 22:39

panzmiasta pisze:Wiem , wiem pisałeś o suw... za 18zł a Yato kosztuje ok 80 , nie będę się wypowiadał z taką nonszalancją jak kolega CFA ,nie jest chyba mądre rozbierać dobre urządzenie by zrobić sobie podkładkę
Nieważnie ile kosztowały. Szybko przestały w warunkach warsztatowych cokolwiek mierzyć, więc rozbierałem już niesprawne a nie dobre :-)
panzmiasta pisze: ale jest w tym nieco racji gdy punkt widzenia zależny jest od punktu siedzenia zwłaszcza wtedy kiedy patrzymy na to w wersji " profi"
W wersji amatorskiej, to i zwykłą suwmiarką ludzie zrobią średnicę "pod łożysko".
W wersji "profi" to już mnie dziwi wykonanie średnicy pod łożysko w 5-6-7 klasie elektroniczną suwmiarką (i to może jeszcze otwory)

Awatar użytkownika

panzmiasta
Posty w temacie: 5

Post napisał: panzmiasta » 27 lut 2012, 22:56

CFA nie jesteś amatorem to się nie wypowiadaj :mrgreen: [ żartuję oczywiście ] , wiesz nie mówimy tu o pasowaniu co 5min tylko co 5 godz ; u mnie jest toczenie zgrubne i mierzenie suwmiarka a gdy jestem już " na granicy" to tylko pasowanie fizyczną sztuką łożyska , czasem udaje się spasować z klasą [ klasą i wdziękiem ] a czasem trzeba zacząć od nowa :mrgreen:
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: GSM » 28 lut 2012, 09:53

panzmiasta pisze:Wiem , wiem pisałeś o suw... za 18zł a Yato kosztuje ok 80 (...)
Yato za 80zł i chinka za 18 różnią się tylko obudową, chinka ma plastik czasami metal a Yato (też mam) jest bodajże aluminiowa. Ta jedyna różnica poprawia trochę sztywność, ale jeśli się chinkę dobrą wybierze, rozbierze włoży przekładkę żeby się nie gibała to dokładność i powtarzalność pomiaru taka sama jak Yato, a do tego te tanie chinki mają dostęp do gniazda na którym jest wartość mierzona wyprowadzona, a Yato nie, trzeba by obudowę lekko zmodyfikować.
Z tymi suwmiarkami jest tak samo jak z techmigami, jedna fabryka a wiele etykiet i subtelne tylko różnice bo elektronika i te listwy pojemnościowe są wszędzie te same. Trzeba po prostu trafić dobrze (wybrać porządnie (!) a nie pierwszą lepszą z brzegu albo z internetu zamawiać).
Owszem, tak jak napisałem, do odpowiedzialnych zadań tylko porządny mikrometr ale do codziennych drobnych prac w zupełności wystarcza.
Jeśli ktoś wykonuje drogie odpowiedzialne detale to na pewno nie będzie używał taniej suwmiarki tylko dobrego sprzętu a w przypadku drobnych chaupniczych produkcji, prac modelarskich bądź amatorskiej zabawy w warsztacie te suwmiarki wystarczają aż nadto.

Pozdrawiam,
GSM

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: grg12 » 28 lut 2012, 10:32

No proszę - ludzie się przesiadają z mikrometrów na suwmiarki a ja na odwrót. Mam małą tokarkę i suwmiarką mierzy się bardzo niewygodnie, szczególnie przy pomiarach wewnętrznych, trzeba odsówać konik bo szczęki suwmiarki zachaczają o kieł albo futerko - a mikrometer (mechaniczny) jest malutki i nie ma wystających elementów. Czasem tylko z grubsza skontroluję suwmiarką elektroniczną - czy się o pół milimetra nie walnąłem :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”