od wczoraj mecze sie z nastepujacym rozwiazaniem.
Poniewaz moje pole robocze to x 550 mm y 390 mm a ostatnio wycinam male elementy z tym ze dwustronnie i do nich uzywam podkladke/uchwytow na nie przystosowanych i nie chce co wycinania zmieniac tych uchwytow znow ustaiac ZERO itp .
Doczytalem ze mozna uzywac bazy materialowej kody od g54 do g59
i teraz tak mam wsumie trzy elementy i ustawilem zapamietalem sobie dla kazdego odpowiedni punkt
i teraz tak dla g54 dalem sobie srodek stolu mojego i tam wycinam dosc duze elementy itp
dla g55 dalem podstawke pod elementy dlugie i waskie ( wielkosc podstawki 340mmx35mm g55 dlatego elelentu jest w jego centrum ) i analogicznie g56 dla nastepnej podstawki.
I jest niby ok, wpisuje w MDI g55 daje idz do zero no idzie i analogicznie do kazdej innej zapamietanej pozycji itp . no ale problem powstaje wtedy gdy zaloze element na ten uchwyt i chce dokladnie ustawic narzedzie przy pomocy czujnika wykonanego z plytki i krokodylka dolanczanego do freza. jak daje zeruj os Z to mi wyskakuje
Error on line: 6 - Internal error <code>
kod zerowania to :
PlateThickness = GetUserDRO(1151) 'Z-plate thickness DRO
If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
Code "G4 P5" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
Code "G31Z-30 F100" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
While IsMoving() 'wait while it happens
Wend
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the axact point the probe was hit
Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
While IsMoving ()
Wend
Call SetDro (2, PlateThickness) 'set the Z axis DRO to whatever is set as plate thickness
Code "G4 P0.25" 'Pause for Dro to update.
Code "G0 Z25.4" 'put the Z retract height you want here
Code "(Oś Z jest wyzerowana)" 'puts this message in the status bar - Z axis is now zeroed
Else
Code "(Z-Plate is grounded, Sprawdź połączenie i spróbój ponownie)" 'this goes in the status bar if aplicable
Exit Sub
End If
i teraz troszke zglupialem moze jest ktos kto moze mi wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje skoro jest de fakto po wpisaniu g55 ustawione nowe zero robocze dla maszyny i nie moge uzywac teraz czujnika i znow wracam do recznego ustawiania zero na osi Z