TANIE SERVA
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
wyraznie napisalem ze gdzies wyczytalem. gdzie jak to przeczytalem? niepamietam dokladnie ale chyba bylo to na cnczone w watku poswieconym uhu.chomikaaa pisze:a niby dlaczego tak uwazasz? co maja szcotki do uchu ? nie rozumiem czy to jakas plotka ? czym wg ciebie rozni sie silnik 4 i np 8 szczotkowy pozailoscia szczotek?
[ Dodano: 2006-09-27, 18:45 ]
a najlepiej zapytac samego tworce uhu jak juz bedziecie zamawiac procesory i bedzie pewna informacja czy to ma jakies znaczenie czy jest to plota.
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
no wiec jest to plota
i trzymaj sie tej wersji nie widze nic wspolnego
od ilosci szcotek moze zalezec np predkosci silnika, moc
ale zalezy to od wykanania ew konstrukcji i nie ma wspolnego nic z zadnym sterownikiem
to tak jakbys polaczyl sielnik do akumulatora z 4 i inna ilosci szczotek i powiedzil ze ten drugi nie nadaje sie do zasilania z akumulatora
jak masz konkret to zapodaj na plotki nie ma sensu odpisywac gdyz zazwyczaj sa nieprawda i wprowadzaja zamet
i trzymaj sie tej wersji nie widze nic wspolnego
od ilosci szcotek moze zalezec np predkosci silnika, moc
ale zalezy to od wykanania ew konstrukcji i nie ma wspolnego nic z zadnym sterownikiem
to tak jakbys polaczyl sielnik do akumulatora z 4 i inna ilosci szczotek i powiedzil ze ten drugi nie nadaje sie do zasilania z akumulatora
jak masz konkret to zapodaj na plotki nie ma sensu odpisywac gdyz zazwyczaj sa nieprawda i wprowadzaja zamet
-
to dlaczego tak sie rozpisujesz?
poza tym
ja napisalem
"do uhu podobno najlepiej zdaja egzamin serwa 4-szczotkowe. nie wiem dlaczego ale tak gdzies wyczytalem."
chyba jest wyraznie napisane ze nie wiem dlaczego ,co chyba jest jasne ze i mnie to dziwi.
a ty prubujesz wciskac ze taka mam wersje.
jesli chodzi o konkret to prosze bardzo. i zobacz kto to napisal.
http://gsst.wikispaces.com/UHUservomotors
teks skopiowany z w/w strony
"A good DC motor starts mit minimal voltage and runs without pulling a lot of current if there is no load applied. For example I have nice 20 pound DC motors that start moving with 1 (!) AA cell. 1.5V and less than 500 mA.
Having more than 2 brushes is not a must but experience shows that those are the better ones.
[wiecej jak dwie szczotki nie jest koniecznoscia, ale doswiadczenie pokazuje ze tamte (wieloszczotkowe) sa lepsze.]
Another subject is heating up. Cheap motors very often are not able to deal with the power dissipation you have while turning at low speed and high torque.
Having more than 1A at no torque is not more than a sign for a motor which seams not to fit in the upper description.
END QUOTE from Uli Huber."
[ Dodano: 2006-09-27, 23:41 ]
zainteresowanym sterownikiem uhu rowniez polecalbym znalezienie informacji na temat wymaganego enkodera. rowniez przeczytalem to na cnczone.
poza tym
ja napisalem
"do uhu podobno najlepiej zdaja egzamin serwa 4-szczotkowe. nie wiem dlaczego ale tak gdzies wyczytalem."
chyba jest wyraznie napisane ze nie wiem dlaczego ,co chyba jest jasne ze i mnie to dziwi.
a ty prubujesz wciskac ze taka mam wersje.
jesli chodzi o konkret to prosze bardzo. i zobacz kto to napisal.
http://gsst.wikispaces.com/UHUservomotors
teks skopiowany z w/w strony
"A good DC motor starts mit minimal voltage and runs without pulling a lot of current if there is no load applied. For example I have nice 20 pound DC motors that start moving with 1 (!) AA cell. 1.5V and less than 500 mA.
Having more than 2 brushes is not a must but experience shows that those are the better ones.
[wiecej jak dwie szczotki nie jest koniecznoscia, ale doswiadczenie pokazuje ze tamte (wieloszczotkowe) sa lepsze.]
Another subject is heating up. Cheap motors very often are not able to deal with the power dissipation you have while turning at low speed and high torque.
Having more than 1A at no torque is not more than a sign for a motor which seams not to fit in the upper description.
END QUOTE from Uli Huber."
[ Dodano: 2006-09-27, 23:41 ]
zainteresowanym sterownikiem uhu rowniez polecalbym znalezienie informacji na temat wymaganego enkodera. rowniez przeczytalem to na cnczone.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, 23:48 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
napisalem ci wiec ze od ilosci szczotek zalezy moment i predkosc
tak wiec silnik 4 szczotkowy kreci sie wolniej ale zasila 2 x wiecej cewek co powoduje wieksze pole i wiekszy moment
przy 2 szczotkowym potrzeba wiec dostarczyc wiekszej mocy aby zareagowal jak 4 szczotkowy
sterownik nie ma tu znaczenia wine ponosie konstrukcja silnika
przy 4 szczotkowym zakladajac ze zasilamy 2 cewki a w 2 szczotkowym zasilamy jedna zakaldajac ze kazda cewka produkuje ten sam moment od pola w pierwszym przypadku mamy 2 x wieksza moc i lepsze osiagi od drugiego
ale dostarczajac do silnika 2 szczotkowego (zasilana 1cewka) 2 x wieksza moc powinnismy uzyskac to samo co w przypadku pierwszym pomijajac straty itp to jest zalozenie wynikajace z konstrukcji silnika
to tak jak roznica miedzy silnikiem unipolarnym i bipolarnym zgadza sie ?
takie silniki wymagaja innych warunkow zasialania sterownik nie odgrywa tu zadnej roli w problemie
tak wiec silnik 4 szczotkowy kreci sie wolniej ale zasila 2 x wiecej cewek co powoduje wieksze pole i wiekszy moment
przy 2 szczotkowym potrzeba wiec dostarczyc wiekszej mocy aby zareagowal jak 4 szczotkowy
sterownik nie ma tu znaczenia wine ponosie konstrukcja silnika
przy 4 szczotkowym zakladajac ze zasilamy 2 cewki a w 2 szczotkowym zasilamy jedna zakaldajac ze kazda cewka produkuje ten sam moment od pola w pierwszym przypadku mamy 2 x wieksza moc i lepsze osiagi od drugiego
ale dostarczajac do silnika 2 szczotkowego (zasilana 1cewka) 2 x wieksza moc powinnismy uzyskac to samo co w przypadku pierwszym pomijajac straty itp to jest zalozenie wynikajace z konstrukcji silnika
to tak jak roznica miedzy silnikiem unipolarnym i bipolarnym zgadza sie ?
takie silniki wymagaja innych warunkow zasialania sterownik nie odgrywa tu zadnej roli w problemie
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam !! czy to oznacza że w silniku szczotkowym dwie lamelki komutatora są połączone z jedną cewką ? . ja myślałem że wszystkie cewki są połączone szeregowo. przecież od każdego segmentu odchodzą dwa przewody . jeżeli nie jest jasne o co mi chodzi to oczywiście narysuję ( jutro ) schemat połączeń jakiegoś wirnika . pozdrawiam !! ps. mam w domu jakiś silnik serwa ( chyba uszkodzony ) więc go rozbiorę i sprawdzę .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Płytki już wykonane. Czekam na przesyłkę. Płytka będzie kosztowała 30 PLN brutto . Jak przesyłka dziś dotrze to wieczorem zamieszczę fotki płytki.
Kontroler UHU plus kwarc wyjdzie około 28PLN.
Już są.
Kontroler UHU plus kwarc wyjdzie około 28PLN.
Już są.
- Załączniki
-
- plytki.rar
- (96.03 KiB) Pobrany 375 razy
-
- CIMG1954.rar
- (70.39 KiB) Pobrany 409 razy
-
- CIMG1953.rar
- (65.81 KiB) Pobrany 453 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
jeśli jesteś zainteresowany to dopisz się do listy :olo_3 pisze:Koledzy
A skąd wziasc kwarc do UHU ?
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2758&start=45
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...