Piotr Rakowski pisze:W instrukcji - w opisie poleceń G-kodu są opisane kody do włączania i wyłączania przekaźników. To czy i pod który masz włączoną obsługę wrzeciona - to raczej Twoja kwestia kol. kubus838 - więc tego explicite nie opisuję.
Możesz włączać i wyłączać sobie przekaźniki (a więc i wrzeciono) w dowolnym momencie - wpisując odpowiednie polecenia (M3/M5 lub M8/M9) w tekście g-kodu i kompilując go raz jeszcze.
Prościej nie umiem już tego wyjaśnić...
Do innych kolegów - programowa (z G-kodów) obsługa wyjść przekaźnikowych jest wbudowana już od 1.0 wersji programu. Od wersji 2.0 jest wbudowana opcja automatyczna, bez konieczności włączania w g-kodzie (wpisywania poleceń M).
A gdzie kolega to wyczytał? Napisałem, że AUTOMATYCZNIE jest to wprowadzone dopiero w wersji 2.x.Chciałem wiedzieć jak to zadziała w rzeczywistości. A tu sie dowiedziałem, że step w pierwszej wersji nie obsługuje przekaźników chociaż są na płycie.
A teraz pokombinuje z czujnikiem długości narzędzia bo jeszcze nie dowiedziałem się jak go podłączyć do płyty.
Piotr Rakowski pisze:A gdzie kolega to wyczytał? Napisałem, że AUTOMATYCZNIE jest to wprowadzone dopiero w wersji 2.x.Chciałem wiedzieć jak to zadziała w rzeczywistości. A tu sie dowiedziałem, że step w pierwszej wersji nie obsługuje przekaźników chociaż są na płycie.
A teraz pokombinuje z czujnikiem długości narzędzia bo jeszcze nie dowiedziałem się jak go podłączyć do płyty.
Ja podłączam najczęściej pod PIN15. Działam, jak krańcówką. Minus (ground) do masy, a plus do krążka aluminiowego, który jest połączony z pinem 15. Podobnie (z odwróceniem "kierunku") jest w moich maszynach serii OTTER. Można także inaczej, np.:
MlKl pisze:Mea culpa - przeczytałem, że automatyka przekaźników została dodana dopiero w wersji powyżej 2.x i zrozumiałem, że wcześniej tej obsługi całkiem nie było...
A co do czujnika to mój ma tylko dwa przewody i jeden podpinam pod pin 15 a drugi do "elemtów metalowych maszyny" czy pod pin GND. Czy jeszcze musze cos kombinować?
Jeden przewód do pinu 15 na płycie - to już wiem. Ale skoro GROUND płyty nie jest podłączony do maszyny(części metalowych) to czy nie prościej jest ten drugi przewód czujnika podłączyć bezpośrednio do pinu GROUND na płycie. Wrzeciono jest w obudowie z tworzywa sztucznego i dostać się do części metalowych to trzeba rozkręcić wrzeciono. Jednym słowem mówiąc narzędzie też nie będzie nawet umasowione bo z wrzeciona wystaje tylko ta częśc która się obraca czyli sam uchwyt.Piotr Rakowski pisze:A co do czujnika to mój ma tylko dwa przewody i jeden podpinam pod pin 15 a drugi do "elemtów metalowych maszyny" czy pod pin GND. Czy jeszcze musze cos kombinować?
Jeden przewód do PIN15, drugi do maszyny. Ale jeszcze ground płytki do maszyny. Niech kolega sprawdzi, czy na pewno jest połączenie elektryczne między groundem płytki, a narzędziem.