PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
Mam wątpliwość którą może rozwiać twórca programu albo użytkownik. Czy urządzenie będzie współpracować z chińskim sterownikiem trójosiowym? Chodzi o to że w swoim sterowniku Chińczycy wyprowadzili jeden wspólny sygnał Enable dla wszystkich osi. W części elektronicznej PikoCNC są oddzielne złącza dla każdej osi i w każdym złączu jest styk Enable. Czy na tych trzech wyprowadzeniach dla każdej osi sygnał enable pojawia się wtedy kiedy ma być wykonywany krok przez dowolny silnik, przez cały czas kiedy trwa program czy może w każdym torze sygnał Enable jest niezależny od innych osi maszyny czyli żyje własnym życiem? Od tego zależy sposób ożenienia PikoCNC z płytką zespolonego chińskiego sterownika.
[ Dodano: 2012-02-06, 21:07 ]
Gdyby się okazało że trzeba będzie zsumować logicznie sygnały Enable dla uzyskania jednego łącznego (wystarczy jedna kostka TTL), jakim prądem możliwe jest obciążenia wyjść +5V które występują w złączu MOTORS
[ Dodano: 2012-02-06, 21:07 ]
Gdyby się okazało że trzeba będzie zsumować logicznie sygnały Enable dla uzyskania jednego łącznego (wystarczy jedna kostka TTL), jakim prądem możliwe jest obciążenia wyjść +5V które występują w złączu MOTORS
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 43
Witam,
Wydaję mi się że sygnał enable jest to jeden sygnał . Wszystkie 3 silniki od momentu uruchomienia ,przez cały czas trwania programu aż do wyłączenia są cały czas aktywne (trzymają jak nie ma kroku).
Natomiast sygnał enable jest rozdzielony na złączu motors z powodu łatwego podłączenia Pikocnc do 3 driverów (np M542) lub innych gdzie do każdego drivera trzeba podać 5 podstawowych sygnałów :
GND
+5
DIR
CLK (step)
ENABLE
Nie pamiętam czy w dokładnie takiej kolejności ale na takie 3(xyz) grupy podzielone jest złącze motors.
Co do tej żeniaczki z chińczykiem ... hmm
zawsze możesz być pierwszy
Jestem tylko użytkownikiem
więc mogę się mylić , pewnie twórca coś konkretniejszego dorzuci.
Wydaję mi się że sygnał enable jest to jeden sygnał . Wszystkie 3 silniki od momentu uruchomienia ,przez cały czas trwania programu aż do wyłączenia są cały czas aktywne (trzymają jak nie ma kroku).
Natomiast sygnał enable jest rozdzielony na złączu motors z powodu łatwego podłączenia Pikocnc do 3 driverów (np M542) lub innych gdzie do każdego drivera trzeba podać 5 podstawowych sygnałów :
GND
+5
DIR
CLK (step)
ENABLE
Nie pamiętam czy w dokładnie takiej kolejności ale na takie 3(xyz) grupy podzielone jest złącze motors.
Co do tej żeniaczki z chińczykiem ... hmm

Jestem tylko użytkownikiem

Pozdrawiam , Michał. 

-
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście masz rację którą być może potwierdzi twórca tego smakołyku na który mam już rosnącą się z dnia na dzień ochotę. Nie zadałbym w ogóle tego pytania gdybym przypomniał sobie że są silniki krokowe które bez zasilania "wiotczeją" i dana oś mogłaby zmienić pozycję. Moje silniki akurat trzymają i bez prądu bo wewnątrz są magnesy. Stąd wynika że "chińczyk" bez problemu dogada się z PikoCNC. Na dodatek przybędzie możliwości bo Piko "wyczuwa" więcej krańcówek. Będzie dobrze 

-
- Posty w temacie: 43
No w przypadku trapezów to silnik mógł by być "wiotki" ale w przypadku pasków i śrub tocznych to już musi trzymać bo by się wszystko rozjechało. Drivery typu M54... (TB6560 chyba też) obniżają prąd spoczynkowy w przypadku niepodawania sygnału step (mają taką opcję) ,ale zawsze jakiś prąd płynie.
A jak już odpalisz piko + chińczyk to zapodaj na forum jak to chodzi
A jak już odpalisz piko + chińczyk to zapodaj na forum jak to chodzi

Pozdrawiam , Michał. 

-
Pochwalę się oczywiście.... kiedy już będzie powód. Na razie finiszuję z mechaniką. Dzisiaj przyszedł sterownik ale jeszcze go nawet nie sprawdziłem. Dobrze że trafiłem na ten wątek bo mam jeszcze możliwość dozbroić swoją konstrukcję i dołożyć krańcówek. To pierwsza maszyna więc lepiej chronić ją przed moją póki co głupotą jeżeli chodzi o obsługę
Poczytałem też o mankamentach i słabościach tego "chińczyka" więc jest szansa że trochę u mnie pożyje. Najbardziej cieszę się że będę mógł to wszystko napędzić przez USB więc ominie mnie potrzeba dokładania jeszcze jednego komputera do i tak zapchanej już pracowni. Po testowaniu na sucho samego programu PikoCNC jestem już na niego zdecydowany. Muszę tylko poczekać odrobinę aż mi świnka (skarbonka) znowu przytyje bo ostatnio nie oszczędzałem zbytnio 

-
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Oj będziesz zadowolony, po wszystkich poprawkach w generowaniu sygnału step/dir pikocnc aktualnie chodzi identycznie jak mach! Ja mam go na 2 maszynach i nie zamienię już na nic innego. Niewątpliwą zaletą jest wbudowany CAM, który również jest dalej rozwijany, a nawet w obecnej formie pozwala na przyzwoitą prace z plikiemdiodas1 pisze:Po testowaniu na sucho samego programu PikoCNC jestem już na niego zdecydowany

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Dwa pytania do budowniczego układu.
Pierwsze - czy planowane jest dołożenie obsługi 4 osi do pikoCNC ? Czasem chciało by się jakąś figurke wystrugać a brak obsługi 4 osi to chyba jedyna rzecz która blokuje mnie przed zakupem piko.
Drugie - czy już jest albo jest planowana implementacja możliwości sterowania maszyną za pomocą pada lub joysticka ? Opcja dostępna jest w machu i nie ukrywam że przydaje sie w czasie pracy. Chodzi oczywiście o sterowanie osiami x,y,z i ewentualnie start stop.
Pozdrawiam
Pierwsze - czy planowane jest dołożenie obsługi 4 osi do pikoCNC ? Czasem chciało by się jakąś figurke wystrugać a brak obsługi 4 osi to chyba jedyna rzecz która blokuje mnie przed zakupem piko.
Drugie - czy już jest albo jest planowana implementacja możliwości sterowania maszyną za pomocą pada lub joysticka ? Opcja dostępna jest w machu i nie ukrywam że przydaje sie w czasie pracy. Chodzi oczywiście o sterowanie osiami x,y,z i ewentualnie start stop.
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Start, stop, reset, pauza masz już w standardziepolanskis pisze:start stop.

Ponadto kombinacja wciskania dwóch przycisków na raz daje Ci:
1) Jazda referencyjna
2) pomiar materiału
Dżoj faktycznie by się przydał. No i sterowanie 0-10V dla prędkości obrotowej wrzeciona...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Witam Kolegów
Mnie przed zakupem Piko CNC blokuje brak możliwości podłączenia mechanicznej sondy 3D. Planuję zrobić taką sondę nawet dałem już kulki do złocenia żeby nie było problemu z elektryką. Jeśli Piko będzie miał obsługę takiej sondy to go kupię bo program mi się podoba. Na razie do skanowania mamy tylko dalmierze laserowe ale one albo maja słabą dokładność albo kosmiczna cenę. Proszę autora programu o info czy planuje dodawać taką funkcję.
Pozdrawiam Janusz
Mnie przed zakupem Piko CNC blokuje brak możliwości podłączenia mechanicznej sondy 3D. Planuję zrobić taką sondę nawet dałem już kulki do złocenia żeby nie było problemu z elektryką. Jeśli Piko będzie miał obsługę takiej sondy to go kupię bo program mi się podoba. Na razie do skanowania mamy tylko dalmierze laserowe ale one albo maja słabą dokładność albo kosmiczna cenę. Proszę autora programu o info czy planuje dodawać taką funkcję.
Pozdrawiam Janusz