TSA16 tuleja redukcyjna do wrzeciona
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja jak kupiłem swoją TSB-20 to w skrzynce z narzędziami znalazłem takie tuleje 1;20. Co do wymiarów w tej chwili nie odpowiem, ale jak będzie dwie takie same to mogę jednej się pozbyć , Nie obrabiam przedmiotów z takim mocowaniem wierteł. Stożek MK. wchodzi za głęboko we wrzeciennik i. Tylko czy tsa i tsb mają te sam prześwit , na pewno zbliżony .
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
mike217 pisze:Morsa można sobie wsadzić... To jest zbieżność 1:20 poluje na to 3 lata. Mam na nią rysunek chyba nawet, gdyby było zainteresowanych kilka osób można by zlecić komuś do zrobienia. Na allegro nie trafi takiej za chiny, przy żadnej tokarce nie ma, może to było na wyposażeniu specjalnym?
A ja po roku poszukiwań postanowiłem zrobić samemu .Chciałem założyć temat o tej tulejce ,a tu się sam pojawił . Ponieważ jestem w trakcie wykonywania to relacja z tej pracy będzie niedokończona .Materiałem wyjściowym jest tulejka przedłużająca MS1/MS1 z Darmetu ( chwilowo nie wystawiają na Allegro).
Ustawienie kąta skrętu sanek :

Toczenie części walcowej ø18 i stożka , z ø19,6 na ø 18 .Mocowanie tulei w kłach , kieł przy uchwycie przed zamocowaniem przetoczony celem eliminacji bicia . Tuleja podhartowana więc nóż na płytki .

Po toczeniu rozcięta ,

i osadzona na stożku

Do tej pory żarło dobrze , ale niestety zdechło .Pomiar bicia to 0,05 .Dalsze prace zawieszam do momentu zrobienia fortunki celem przeszlifowania tulejki .Wyciągam też wrzeciono do przeszlifowania ze względu na owal w miejscu pracy z panewką .Jak to zrobię to może nastąpi ciąg dalszy ... , o ile to będzie kogoś interesowało .

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Toć popatrz na fotki - mówią więcej od słów. Sercówka jest zaciskana na materiale i albo przykręcana do uchwytu, albo jakimś swoim kawałkiem w niego wciskana. Siły przy skrawaniu są duże, a punktowy zacisk w kłach ich nie przeniesie. Stąd potrzeba urządzenia, które ruch obrotowy wrzeciona przeniesie bez poślizgu na materiał.oswiecimskie pisze:A w jaki sposob to ma dzielac? od sily odrsodkowej?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam Kolegów
Dziękuję za wszystkie informacje. Na podstawie podanych wymiarów zrobiłem model takiej przejściówki i poprosiłem firmowego tokarza o pomoc. Możliwe że jeszcze dzisiaj będę miał zrobioną taka tulejkę. Jak będę miał gotową zrobię przymiarkę i zdam relację jak się spisuje.
Pozdrawiam Janusz
Dziękuję za wszystkie informacje. Na podstawie podanych wymiarów zrobiłem model takiej przejściówki i poprosiłem firmowego tokarza o pomoc. Możliwe że jeszcze dzisiaj będę miał zrobioną taka tulejkę. Jak będę miał gotową zrobię przymiarkę i zdam relację jak się spisuje.
Pozdrawiam Janusz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-