enkoder na srubie

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

AOLEK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: AOLEK » 30 sty 2012, 08:22

Ostatnie moje drukowanie na foli o mało niskończyło się poważnym uszkodzeniem drukarki. Teraz jak drukuje na papierze kartki wyglądają jak wyjęte psu z gardła. Pozatym na takim enkoderze foliowym szybko osiądzie kurz. Wydaje mi się, że tarcza wycięta z blaszki ,będzie bardziej niezawodna. Mam tarcze wyjętą ze starej wagi elektronicznej o 75 nacięciach co daje przy skoku śruby 5mm minimalny krok 0,0166mm ale potrzebna mi ona jest do testowania servonapędów.

SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ursus_arctos » 30 sty 2012, 22:43

Kiedyś muszę spróbować drukowanego enkodera. Tak na intuicje, zalety są liczne:
1. Toner jest czarny i matowy - nie ma opcji, żeby światło się odbiło od czegoś. Można wręcz używać tego enkodera półanalogowo (zrobić kilka poziomów odczytu wartości i symulować wyższą rozdzielczość).
2. Można dorzucić kawałek filcu ze szczeliną, który będzie czyścił tarczę przy każdym obrocie. Z blachą ze szczelinami tego nie zrobisz, bo będzie drzeć filc.
3. W szczelinach w blasze to się dopiero syf zrobi :)
Wady:
1. Wygina się (trzeba czymś usztywnić albo prowadzić)
2. Wydruk może się wytrzeć.
3. Wydruk może być minimalnie przezroczysty
(wady 2 i 3 można rozwiązać stosując 2 tarcze, złożone wydrukiem do siebie - zwiększy to nieprzepuszczalność druku oraz spowoduje, że nie będzie miał on mechanicznego kontaktu ze światem zewnętrznym). Można też włożyć taką tarczę między 2 kawałki plexi - wtedy wszystko jest zabezpieczone elegancko i sztywne.

Eksperci: co o tym sądzicie?

Eskimo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Eskimo » 01 lut 2012, 11:47

Proponuję zrobić wydruk na naświetlarce do folii w jakieś drukarni (ok 6-7 PLN za A4) zaczernienie idealne, rozdzielczość druku dużo wyższa niż z drukarki laserowej a i trwałość zdecydowanie wyższa.

Awatar użytkownika

AOLEK

Post napisał: AOLEK » 01 lut 2012, 11:53

Jeśli dasz jakieś namiary na drukarnie która by mi to zrobiła do 25zeta z przesyłką to mogę potestować i pochwalić się wynikami
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ursus_arctos » 02 lut 2012, 13:42

@Eskimo: Trwałość? Druk z laserówki, jeżeli się go mechanicznie nie zdrapie (a napisałem, jak tego uniknąć) jest w zasadzie wieczny.
Co do rozdzielczości - nie wypowiem się.
Metodę z laserówką podałem, bo to daje dokładność rzędu 30um na sprzęcie, który wielu ludzi ma w domu i do którego prawie każdy jak nie u siebie to przez znajomego ma dostęp.
Jak będę robił kiedyś serwa, to na pewno użyję drukowanych enkoderów.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 12 lut 2012, 12:12

LBLB pisze:MTo wymagane wstepne napiecie pask wprowadzi pewien blad pozycji sruby (tzw.deadband, zakladajac ze petla PID wogole da sie wystroic).Tego problemu by nie bylo gdyby encoder byl zamontowany na silniku.
Przecież będzie dokładnie odwrotnie. To umieszczenie enkodera na silniku wprowadzi ten błąd, bo silnik drgnie, sterownik uzna że drgnął (bo enkoder jest bezpośrednio na silniku), ale śruba nie drgnie bo jest luz za pasku.
Z kolei przy enkoderze na śrubie silnik będzie się kręcił dłużej, bo aż do momentu skasowania luzów. Czyli silnik obróci się bardziej, ale o to nam przecież chodzi o chcemy skasować luzy. I śruba wtedy ustawi się tam gdzie chcemy.
Co innego zestrojenie regulatora przy takim umieszczeniu enkodera. Bo faktycznie może być nawet niemożliwe.

kamilkamil1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: kamilkamil1 » 26 lut 2012, 10:31

Witam, podaje namiary na firmę w Kielcach która świadczy takie usługi, 6zł za A4, http://www.partners.com.pl/

satariel666
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: satariel666 » 09 mar 2012, 00:18

Takie rozwiazania stosuje sie w bardzo wielu DOKLADNYCH maszynach.
ANCA w szlifierkach narzedziowych tam gdzie jest pasek enkoder zabiera z osi zerwa na srube - chcac nie chcac pasek pozycjonowania 0,005 mm nie uzyska chocby nie wiem z czego byl zrobiony. Nawet w bardziej dokladnych szlifierkach typu Rollomatic czy TTB z pozycjonowaniem 0,0001mm sa paski ale i sruby maja stabilizacje hydrauliczna i oczywiscie enkodery tez na srubie nie na silnikach.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 09 mar 2012, 01:08

satariel666 pisze:Takie rozwiazania stosuje sie w bardzo wielu DOKLADNYCH maszynach.
ANCA w szlifierkach narzedziowych tam gdzie jest pasek enkoder zabiera z osi zerwa na srube - chcac nie chcac pasek pozycjonowania 0,005 mm nie uzyska chocby nie wiem z czego byl zrobiony. Nawet w bardziej dokladnych szlifierkach typu Rollomatic czy TTB z pozycjonowaniem 0,0001mm sa paski ale i sruby maja stabilizacje hydrauliczna i oczywiscie enkodery tez na srubie nie na silnikach.
Wszystko się zgadza ale są to profesjonalne maszyny pracujące w zamkniętej pętli sterowania. To samo zadanie spełniają liniały w innych maszynach, mimo tego, że w samym silniku też jest enkoder.

satariel666
Posty w temacie: 2

Post napisał: satariel666 » 09 mar 2012, 09:32

Leoo pisze:
satariel666 pisze:Takie rozwiazania stosuje sie w bardzo wielu DOKLADNYCH maszynach.
Wszystko się zgadza ale są to profesjonalne maszyny pracujące w zamkniętej pętli sterowania. To samo zadanie spełniają liniały w innych maszynach, mimo tego, że w samym silniku też jest enkoder.
Kazde serwo prawie(wspolczesne) poracuje w closed loop - te drozsze maja mozliwosc wspolpracy w dodatkowymi peryferiami pozycjonujacymi jak zwal enkoder.
Rozwiazanie t równiez widywalem w tanszych maszynach do skrawania z reguly w osi Z.
Liniałow juz dawno nie spotkalem - sam wychodze z zalozenia, ze lepsza dobra sruba plus dobry enkoder.

Reasumujac,czy mozna montowac enkoder na srubie zamiast na silniku w przypadku przeniesienia napedu paskiem htd?
Tak moza i jesto to rozwiazanie bardzo dobre pozwalakace w prosty sposob wyeliminowac bledy przekladni czytaj paska.
Jednak do zastosowania w maszynie amatorskiej moze to nie miec wlasciwego skutku gdyz musimy wzac pod uwage sens poprawy wszystkich elementow a nie tylko jednego.
Rozwiazanie owe wymaga zastosowanie elementow z conajmniej sredniej polki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”