Mała frezarka 240x280x140 konstrukcja aluminiowa
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
Zasadnicze pytanie, czy przy założeniu, że pomiędzy nogami bramy a podstawą zrobię możliwie największe zastrzały z 10mm blachy stalowej, znaczenie ma odległość wrzeciona od bramy?
Zamiast tych profili do których przykręcone będą prowadnice rozważam przykręcenie płyty aluminiowej do tylnej płaszczyzny nóg, spowoduje to cofnięcie wrzeciona o 80mm, tylko nie jestem przekonany, czy przyniesie to jakiś pozytywny efekt, poza wizualnym
Zamiast tych profili do których przykręcone będą prowadnice rozważam przykręcenie płyty aluminiowej do tylnej płaszczyzny nóg, spowoduje to cofnięcie wrzeciona o 80mm, tylko nie jestem przekonany, czy przyniesie to jakiś pozytywny efekt, poza wizualnym
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Zastrzały tak czy inaczej byłyby przydatne (konieczne), a cofnięcie belki z pewnością przyniesie dobry skutek. Efekt wizualny też ważny - maszyna będzie wyglądała na bardziej zwartą. Będzie Cię szczypał w oczy ten wielki garb przed bramą...
Wysięg w poziomie:
Niestety tutaj nie ma dużego pola manewru - jak byś nie kombinował, w klasycznym układzie krzyżaka X/Z - oś wrzeciona trudno osadzić bliżej niż 120mm od płaszczyzny belki.
Trzeba się z tym pogodzić... Chyba, że zastosować jakąś wariację...
A niech tam... załączę zdjęcie, niech koledzy mają trochę używania...

Generalnie - ja bym cofnął belkę - najlepiej , jak wspomniałeś - na tylną płaszczyznę nóg.
Pozdrawiam.
Tomek.

No właśnie ma i to duże... Analogicznie do bramy - tutaj też dobrze jest, jeżeli obciążenia od narzędzia działają jak najbliżej prowadnic. Dlatego dobrze jest nie przesadzać z zakresem pracy "Z" , a jeżeli już, to stosownie do niego zaplanować rozstaw wałków na "X" - T w kwestii wysięgu w pionie.ursynowianin pisze: znaczenie ma odległość wrzeciona od bramy?
Wysięg w poziomie:
Niestety tutaj nie ma dużego pola manewru - jak byś nie kombinował, w klasycznym układzie krzyżaka X/Z - oś wrzeciona trudno osadzić bliżej niż 120mm od płaszczyzny belki.

A niech tam... załączę zdjęcie, niech koledzy mają trochę używania...

Generalnie - ja bym cofnął belkę - najlepiej , jak wspomniałeś - na tylną płaszczyznę nóg.
Pozdrawiam.
Tomek.
-
Myślę, że przy kształtowniku zamkniętym też dałoby się zastosować. Ja dla wygody wybrałem blaszkę stalową 30mm... Rozwiązanie takie zastosowałem wprawdzie nie ze względu na oszczędność na śrubie ale, na belkę o regulowanej wysokości.Zienek pisze:Szkoda, że rozwiązanie działa tak dobrze tylko dla blach.
Końce w/w beleczki musiałem mieć "czyste", a przy okazji wyszła oszczędność i całkiem zwarta i zgrabna całość...

Pozdrawiam.
Tomek.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Do galerii coś na szybko wrzuciłem - jak zrobię więcej zdjęć to swoją galerię zasilę...dudis69 pisze:pixes2, zasil swoją galerię i daj oczy nacieszyć.
Obecnie mały "grubasek" nabiera kolorów. Niebawem zacznie się składać do kupy...
Założę nowy wątek i w nim opiszę maleństwo dokładniej - nie chcę śmiecić koledze

Pozdrawiam.
Tomek.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Jak nareperuje aparat, ale to jeszcze trochę potrwa.bartuss1 pisze:a co z twoją galerią ?

pixes2 pisze:Niestety tutaj nie ma dużego pola manewru - jak byś nie kombinował, w klasycznym układzie krzyżaka X/Z - oś wrzeciona trudno osadzić bliżej niż 120mm od płaszczyzny belki.

Pozdrawiam Sławek
-
Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał robić czegoś takiegodudis69 pisze:Da radę upchnąć całą Z pomiędzy cztery wiszące wałki w obrotowej X z funkcją góra dół w ruchomej bramie...

Może i by się zmęczyło, ale ... bez entuzjazmu...

Widzę dudis69, że wieczorowe rozmyślania są owocne. Tobie o tej porze zapala się żaróweczka, a mi procesor się wyłącza... nietomny jestem...

Pozdrawiam.
Tomek.