Ponieważ jest to mój pierwszy wpis, chciałbym się przywitać. Forum to przeglądam od dawna, jednak dopiero teraz dojrzałem do podjęcia wyzwania i zbudowania swojej własnej maszynki. Frezarkę chcę zbudować w celach czysto rekreacyjnych, a przy okazji się czegoś nauczę.
Ponieważ nie mam pomysłu jak na tej maszynie zarobić, chciałbym, aby była możliwie niedroga, ale jednak prezentowała jakiś poziom.
Założenie na początek:
- niewielkie pole robocze, wyszło 240x280x140
- obróbka materiałów drewnopochodnych, tworzyw sztucznych i aluminium
- szybkość obróbki, szczególnie w aluminium nieistotna, chciałbym móc wyciąć coś z np. 6mm blachy z odpowiednią jakością
- wrzeciono Kress 1050, na lepsze mnie nie stać, a i lepsze mi nie potrzebne
- konstrukcja z profili konstrukcyjnych Item lub podobnych, zoptymalizowana pod względem ekonomi wykonania, profile 40x40 i 40x80
- konstrukcja z ruchomym stołem w jednej osi
- wałki fi16 podparte na całej długości, podpory tych wałków idealnie pasują do profili 40x40
- optymalizacja konstrukcji celem najlepszego wykorzystania zakupionych materiałów, wałki osi X i Y po 500mm, wałki osi Z - 250mm
- śruby trapezowe
- silniki w osi śrub, nie wiem jeszcze jakie, nie mam też pomysłu na sterowniki
- tam, gdzie się da wykorzystanie elementów wycinanych laserem
Rozstaw wałków w osi X - 230mm
Rozstaw łożysk w osi X - 200mm (pomiędzy środkami łożysk)
Rozstaw wałków w osi Y - 150mm
Rozstaw łożysk w osi Y - 160mm
Rozstaw wałków w osi Z - 150mm
Rozstaw łożysk w osi Z - 70mm
Elementy krzyżaka i uchwytu wrzeciona z blachy aluminiowej 10mm
Zastrzały pomiędzy kolumnami bramy a podstawą oraz płyta od spodu podstawy z blachy stalowej - 10mm
Konstrukcja nie jest niczym specjalnie odkrywczym. Spójrzcie proszę wprawnym okiem czy nie popełniłem jakiegoś błędu?
Pozdrawiam
Kamil