Pomysłowo skonfigurowany Emc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
jestem za... może jakiś podział pracy zrobić -- jakieś działyMlKl pisze:no i miodzio, będzie można tutka napisać.
ja mogę też coś napisać -- to się przy okazji czegoś nauczę

do pisania tutka -- polecam LyXa.. środowisko składu tekstu używane jeszcze jakiś czas temu w emc2 do pisania manów
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 38
- Kontakt:
MARKcomp77 - Na razie pozostanę przy pisaniu tutaj. Jak chcesz - przewal to do LyX-a. Możesz pisać tutka dla frezarki - ona mnie interesuje na tą chwilę raczej mało, skupiam się na tokarce. A o ile wiem - CNC bardziej się ludziom z frezarką czy ploterem kojarzy.
A dla spragnionych wiedzy: procedura toczenia półkuli, albo półokrągłego elementu od dowolnej średnicy w dowolnym punkcie osi Z - oczywiście do wsadzenia w NGCGUI. Zapisujemy kod do pliku polkula.ngc, plik wsadzamy do /emc2/nc_files/examples/ngcgui_lib/lathe. W /emc2/configs/ngcgui/ngcgui_lathe.ini dodajemy linijkę:
I restartujemy EMC-a.

micges - Skorzystam z okazji, i podrzucę parę uwag dla autorów tego rozszerzenia - ja w lengłydżu czytam, ale nie sklecę poprawnego zdania.
Po pierwsze - pliki procedur trzeba przenieść do katalogu użytkownika, z prawami do zapisu w nich.
Po drugie - plik auto.ngc powinien się zapisywać w nc_files, a nie w config.
A ogólnie chętnie udostępnię procedury, które tworzę do wrzucenia w repozytorium EMC, ino wypadało by je w lengłydżu opisać. Półkula już jest praktycznie ok, stożek też mam lepszy niż taper-od. A zrobię jeszcze na pewno wersje od lewej strony i stożek wewnętrzny.
A dla spragnionych wiedzy: procedura toczenia półkuli, albo półokrągłego elementu od dowolnej średnicy w dowolnym punkcie osi Z - oczywiście do wsadzenia w NGCGUI. Zapisujemy kod do pliku polkula.ngc, plik wsadzamy do /emc2/nc_files/examples/ngcgui_lib/lathe. W /emc2/configs/ngcgui/ngcgui_lathe.ini dodajemy linijkę:
Kod: Zaznacz cały
NGCGUI_SUBFILE = polkula.ngc
; Author: Z. Maciej "Miki" Bajkowski
(info: Toczenie półkuli lub zaokrąglenia krawędzi wałka. )
o<polkula> sub
#<promien_walca> = #1 (=30 Promień walca)
#<promien_na_plasko> = #2 (=20 Promień części bez zaokrąglenia. 0 - toczymy półkulę)
#<promien_kulki> = #3 (=15 Promień zaokrąglenia)
#<przybranie> = #4 (=3 Przybranie materiału)
#<przesuniecie_z> = #5 (=0 Punkt początku operacji na osi Z)
#<Coolant> = #6 (=8 8 - Chłodziwo włączone, 9 - wyłączone)
#<predkosc> = #7 (=400 Prędkość skrawania)
#<promien> = #<promien_walca>
; Turn the OD
M3 M#<Coolant> ; spindle cw, coolant on/off
#<walec> = 0
#<promien_walca> = [#<promien_walca>-#<promien_na_plasko>]
g18 (g7)
M3 S1000
g0 z[#<przesuniecie_z>+1] x[[#<promien>]+1]
o100 while [#<walec> lt [#<promien_walca>]]
#<walec>=[[#<walec>]+[#<przybranie>]]
x[[#<promien_walca>]-[#<walec>]+[[#<promien_na_plasko>]]]
z[#<przesuniecie_z>]
g3 x[[#<promien>]] z-[[#<walec>]-[#<przesuniecie_z>]] r[#<promien_kulki>] f[#<predkosc>]
g0
x [[#<promien>]+1]
z[#<przesuniecie_z>+1]
o100 endwhile ( koniec toczenia )
o<polkula> endsub

micges - Skorzystam z okazji, i podrzucę parę uwag dla autorów tego rozszerzenia - ja w lengłydżu czytam, ale nie sklecę poprawnego zdania.
Po pierwsze - pliki procedur trzeba przenieść do katalogu użytkownika, z prawami do zapisu w nich.
Po drugie - plik auto.ngc powinien się zapisywać w nc_files, a nie w config.
A ogólnie chętnie udostępnię procedury, które tworzę do wrzucenia w repozytorium EMC, ino wypadało by je w lengłydżu opisać. Półkula już jest praktycznie ok, stożek też mam lepszy niż taper-od. A zrobię jeszcze na pewno wersje od lewej strony i stożek wewnętrzny.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Też coś dorzucę, może się przydać jak będziecie pisać tutka z instalacji
Gdy na laptopie nie chce działać poprawnie system czasu rzeczywistego należy jako root w pliku "/etc/default/grub". w linijce GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT dopisać "lapić" zapisać plik i w konsoli wpisać sudo update-grub
tak to ma wyglądać:
jeżeli natomiast występują problemy z zarządzaniem energii w laptopie, linux nie wykrywa czujników temperatury etc najprostrzym rozwiązaniem jest przekazanie tych czynności do BIOSu poprzez wpisanie w tej samej linijce co poprzednio dodajemy acpi=off
i oczywiście przeładowanie ustawień grub-a, czyli w konsoli "sudo update-grub"
Gdy na laptopie nie chce działać poprawnie system czasu rzeczywistego należy jako root w pliku "/etc/default/grub". w linijce GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT dopisać "lapić" zapisać plik i w konsoli wpisać sudo update-grub
tak to ma wyglądać:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash lapic"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
......
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi=off quiet splash lapic"
Pozdrawiam; Jarek
-
- Kontakt:
zanosi się na tworzenie jednak emc2-tutakjarenio pisze:Też coś dorzucę, może się przydać jak będziecie pisać tutka z instalacji

bardzo to radosne zdarzenie -- zapraszam więc do zgłaszania zagadnień... zaczniemy pisać spis treści...
i nasza GROMADA będzie mieć swój wkład budowanie dobra wspólnego!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
markcomp77: wersja 2.6 już działa, w 2.5 poprawiłem te 2 miejsca gdzie był brak internacjonaliacji i zaktualizowałem tłumaczenie. Czekam na potwierdzenie poprawności tłumaczenia ngcgui
[ Dodano: 2012-01-17, 12:50 ]
[ Dodano: 2012-01-17, 12:50 ]
dzięki, przekażeSkorzystam z okazji, i podrzucę parę uwag dla autorów tego rozszerzenia
-
- Kontakt:
ja teżmicges pisze:Czekam na potwierdzenie poprawności tłumaczenia ngcgui

-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W wersji 2.5 pobranej z gita tłumaczone są te 'next' 'previous' na górze. Reszta nie.markcomp77 pisze:ja teżmicges pisze:Czekam na potwierdzenie poprawności tłumaczenia ngcgui
Po wrzuceniu na wersje z gita pliku .mo od Marka tłumaczenie jest pełne - łącznie z 'Finalize' i 'Choose Files'.
Aa, w górnym wierszu jest: usun, Nowy, [ ] <--przesun, przesun-->
Tylko 'Nowy' jest wielką literą - reszta małymi - nie wiem czy tak ma być.
Fajne to NGCGUI ale tak na szybko to mi brakuje 2 rzeczy:
1. zapamiętywania podanych wartości - w swoich Pythonach robiłem zawsze tak, że mi pamiętały poprzednio wprowadzone parametry i teraz mi tego brak. Z tego co widzę to trzebaby się z tym wpiąć w okolicy linii 1490 w ngcgui - ale w tcl w życiu nic nie pisałem więc tak na hop-siup nie dodam - ale trzebaby sie nad tym pochylić wolną chwilą
2. brakuje mi troche bogatszego UI - chciałbym parametry typu 'checkbox' (że np. woda on/off, że kopanie szybkie/wolne itp.), chciałbym też rozwijane listy wpływające na blokowanie pól - że np. otwory po okręgu z łbem i bez. I jak wybieram że z łbem to mam aktywną 'Średnica łba' i 'Głębokość łba' a jak bez łba to mam oba te pola nieaktywne.
Ale to to nawet nie wiem czy się da w tcl/tk zrobić

-
- Posty w temacie: 38
- Kontakt:
Dać się da, ale to by musieli szpece od EMC-a wymyślić sposób przekazywania do NGCGUI info, jaka kontrolka ma być użyta. Na tę chwilę jest zadeklarowany tylko jeden rodzaj - pole tekstowe, i prosta pętla to realizuje.
Faktycznie - operacja powinna być zapamiętywana, i wczytywana ponownie, powinno być można wrócić i poprawić dowolny etap zaplanowanej operacji. Niby w tej chwili tez można - edytując plik auto.ngc.
Powinna być wizualizacja tego, co się zaprojektowało, dostępna cały czas, a nie jedynie po zaprojektowaniu całego ciągu operacji, kiedy już nie można wrócić do edycji i poprawić.
Faktycznie - operacja powinna być zapamiętywana, i wczytywana ponownie, powinno być można wrócić i poprawić dowolny etap zaplanowanej operacji. Niby w tej chwili tez można - edytując plik auto.ngc.
Powinna być wizualizacja tego, co się zaprojektowało, dostępna cały czas, a nie jedynie po zaprojektowaniu całego ciągu operacji, kiedy już nie można wrócić do edycji i poprawić.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No i w tej pętli trzebaby np. dodać że jak jest:MlKl pisze:Dać się da, ale to by musieli szpece od EMC-a wymyślić sposób przekazywania do NGCGUI info, jaka kontrolka ma być użyta. Na tę chwilę jest zadeklarowany tylko jeden rodzaj - pole tekstowe, i prosta pętla to realizuje.
#<parametr> = #1 (=0 <> Parametr boolowski)
No i potem juz przy generowaniu kodu trzeba tego checkboxa zamienić na 0 lub 1.
I tyle.
Troche więcej zachodu z wymysleniem list rozwijanych - ale tak na szybko z głowy czyli z niczego:
#<parametr> = #1 (=1 [pozycja1, pozycja2, pozycja3] wybór pozycji)
#<costam1> = #2 ([2] opis1)
#<costam2> = #3 ([2] opis2)
#<costam3> = #4 ([1] opis3)
#<costam4> = #5 (opis4)
[string, string, string] - menu rozwijane z podanymi pozycjami
[int] - parametr aktywny tylko przy wybranej 'int' pozycji z menu
bez [] - parametr zawsze aktywny
To nas ogranicza to jednego tylko menu rozwijanego (mozna dodac więcej bardziej komplikując zapis) - no ale jedno menu rozwijane 'powinno wystarczyć każdemu'