Gwint w drewnie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Są narzynki i gwintowniki do drewna.
Nakrętkę oraz powiedzmy pręt na pewnym odcinku gwintowany można zrobić przy pomocy specjalnego zestawu.
W szczęki tokarki zakłada się specjalny frez , w koniku jest umieszczany zestaw który przesuwa i kręci materiałem. Śruba trapezowa w nakręcę która z jednej strony ma korbkę a z drugiej mały uchwyt tokarski.
Niemcy i Austriacy produkowali pełno takich świetnych gadżetów o tokarek.
Gdzieś widziałem głowice tokarską do robienia specjalnych rzeźbień składała się z zestawu kilkudziesięciu kół zębatych.
To jest piękna maszynka ale nie umywa się do tego co opisywałem
https://www.cnc.info.pl/topics59/jak-si ... 534,10.htm
Nakrętkę oraz powiedzmy pręt na pewnym odcinku gwintowany można zrobić przy pomocy specjalnego zestawu.
W szczęki tokarki zakłada się specjalny frez , w koniku jest umieszczany zestaw który przesuwa i kręci materiałem. Śruba trapezowa w nakręcę która z jednej strony ma korbkę a z drugiej mały uchwyt tokarski.
Niemcy i Austriacy produkowali pełno takich świetnych gadżetów o tokarek.
Gdzieś widziałem głowice tokarską do robienia specjalnych rzeźbień składała się z zestawu kilkudziesięciu kół zębatych.
To jest piękna maszynka ale nie umywa się do tego co opisywałem
https://www.cnc.info.pl/topics59/jak-si ... 534,10.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
swojego czasu zrobiłem kumplowi kilka zestawów " śruba - nakrętka " z wysokiej jakości buka
chodziło mi o ten konkretnie " gwint " .
jakoś tego nie widzę .
facet przykłada jakieś takie buzeradełko i coś tam dłubie - ale widać ma jakiś cel w tym co robi .
sam kombinuję nad jakąś szybką tokarką do malutkich detali - tak w wolnych chwilach .
pozdrawiam .
swojego czasu zrobiłem kumplowi kilka zestawów " śruba - nakrętka " z wysokiej jakości buka

chodziło mi o ten konkretnie " gwint " .
jakoś tego nie widzę .
facet przykłada jakieś takie buzeradełko i coś tam dłubie - ale widać ma jakiś cel w tym co robi .
sam kombinuję nad jakąś szybką tokarką do malutkich detali - tak w wolnych chwilach .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: