Obróbka uchwytu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Skrawał czy wygniatał, ale ząbki ci wykona. Proponowane rozwiązanie jest ok. Prawdopodobnie te 2 stopnie nie będą nikomu robić różnicy, spytaj klienta czy się przy tym upiera, przedstaw mu dodatkowe koszty, to często pomagarafalxfiles pisze:Wg. mnie powyższe narzędzie jest do bani.. bo na wierzchołku masz Vc=0.. i to będzie wygniatać a nie skrawać.. lepiej zrobić jakiegoś tarczowego freza i zamocować inaczej.

Czyli odchyl detal i o 17° i obrobisz schodki frezem typu jaskółczy ogon. Ale wiele programów CAM ma problem z obróbką ujemnych ścianek. Tak w ogóle bardziej mi się podoba jednak sposób Wzora.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Witamsilvesters pisze:WZÓR, mam pytanie odnośnie kroku 5. Czy to na pewno jest obróbka 3D? Wydaje mi się że wystarcza tu zupełnie obróbka 2.5D. Mianowicie Oś Y indeksowana a w płaszczyźnie XY ruch liniowy frezem kulowym. Gdzie tu 3D? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, nie podważam nikogo zdania, tylko pytam
Znasz takiego CAM-a , w którym znajdę metodę obróbki jaką mi przedstawiłeś? .... obsługuję Surfcam 4.0 i SolidCAM 2009 i za bardzo nie mogę w nich tak pokombinować.
Przykład z Surfcam 4.0
Obróbka 2D → kontur 3D

ścieżka

Obróbka 3D →Cut

ścieżka

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)