Roznica miedzy chinskimi sterownikami na bazie TB6560
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Roznica miedzy chinskimi sterownikami na bazie TB6560
Witam wszytskich. Przeczytalem juz bardzo duzo tematow na ten temat na forum ale nie znalazlem konkretnych odpowiedzi. Wiec mam pytanie jakie sa roznicee miedzy sterownikami czerwonymi a niebieskimi linki do obu http://www.ebay.pl/itm/TB6560-CNC-3-Axi ... 894wt_1270
http://www.ebay.pl/itm/1PCS-NEW-CNC-TB6 ... 189wt_1037
Wady zalety. Ktory lepiej kupic. Bedzie wykorzystywany amatorsko.
http://www.ebay.pl/itm/1PCS-NEW-CNC-TB6 ... 189wt_1037
Wady zalety. Ktory lepiej kupic. Bedzie wykorzystywany amatorsko.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Niebieski ma błędy konstrukcyjne. Często zdarza się, że gubi kroki. Widać to nawet w wypowiedziach kilku kolegów na forum. Są też osoby, na forum, które pracują na niebieskim i nic nie piszą o problemach.
Ja kiedy zastanawiałem się nad kupnem sterownika, zdecydowalem się na czerwony. W moim był problem z utrzymaniem zmian kierunku w jeden z osi. Problemem okazał się zimny lut scalonego rezystora podciągającego wejścia do transoptów. Ale znalezienie problemu kosztowało mnie parę godzin. Miałem szczęście.
U kolegi odpaliłem czerwonego w wersji 4axis bez najmniejszych problemów. Działa już z pół roku.
Teraz szukałbym mocniejszego i 4axis. Ale mnie aktualnie nie stać.
Reasumując na początek wersja czerwona jest ok. chyba że się trafi słabo wykonana, przez nie wyspanego chińczyka.
Piszę z telefonu, stąd mało wylewnie.
Ja kiedy zastanawiałem się nad kupnem sterownika, zdecydowalem się na czerwony. W moim był problem z utrzymaniem zmian kierunku w jeden z osi. Problemem okazał się zimny lut scalonego rezystora podciągającego wejścia do transoptów. Ale znalezienie problemu kosztowało mnie parę godzin. Miałem szczęście.
U kolegi odpaliłem czerwonego w wersji 4axis bez najmniejszych problemów. Działa już z pół roku.
Teraz szukałbym mocniejszego i 4axis. Ale mnie aktualnie nie stać.
Reasumując na początek wersja czerwona jest ok. chyba że się trafi słabo wykonana, przez nie wyspanego chińczyka.
Piszę z telefonu, stąd mało wylewnie.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Dla Chińczyka liczy się sztuka i takimi pierdołami jak ostatnia literka w oznaczeniu scalaka się nie przejmuje totalnie.
Jak dostanie partię właściwych, to je wlutuje, jak dostanie partię niewłaściwych, to też je wlutuje.
Jak dostanie dobrą cynę i dobry topnik, to wlutuje dobrze, jak dostanie .....
Krótko mówiąc loteryjka.
.
Jak dostanie partię właściwych, to je wlutuje, jak dostanie partię niewłaściwych, to też je wlutuje.
Jak dostanie dobrą cynę i dobry topnik, to wlutuje dobrze, jak dostanie .....
Krótko mówiąc loteryjka.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Niebieskie sterowniki mają szeregowe diody w zasilaniu. Efekt jest taki, że podczas hamowania napięcie powracające trafia tylko do jednego kondensatora 3300uF. Przy wyższym napięciu zasilania łatwo przekroczyć dopuszczalne dla TB6560, właśnie podczas hamowania, czyli normalnej eksploatacji. W czerwonych zauważyli w końcu problem i tam nie ma żadnych diod.
Wniosek nasuwa się sam.
Wniosek nasuwa się sam.