Kit - frezarka drewniana
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 76
Dzięki Waszej pomocy po ustawieniu macha wygląda to mniej więcej tak:
Jak widać wszystko się ładnie rysuje w skali.
Czekam obecnie na podkładkę na stół żeby ją splanować, i będę robił testy prędkości maszyny.
Prośba jedna o sprawdzenie kodu do sprawdzenia czy maszyna nie gubi kroków.
Pozdrawiam
Jak widać wszystko się ładnie rysuje w skali.
Czekam obecnie na podkładkę na stół żeby ją splanować, i będę robił testy prędkości maszyny.
Prośba jedna o sprawdzenie kodu do sprawdzenia czy maszyna nie gubi kroków.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- kolo test.txt
- (1.76 KiB) Pobrany 298 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
"Kod" może gubić kroki wtedy, kiedy max. częstotliwość nadawania kroków jest mniejsza, niż wymagana do zrealizowania zadanych posuwów.
U siebie do zgrubnego sprawdzenia, czy nic nie zgubilem, podpiąłem sobie ledy pod wyjście HOME sterowników silników (jest ustawiony w 1 pozycji na 4 pełne kroki) - jeżeli:
a) kształt na oko wyglądał ok
b) home się świeciło i na starcie i na końcu, po powrocie do początku
to zakładałem, że program ani elektronika kroków nie gubi i ew. problemy są natury mechanicznej.
Ad. filmu: bardzo ładnie i szybko to chodzi - gratulacje!
U siebie do zgrubnego sprawdzenia, czy nic nie zgubilem, podpiąłem sobie ledy pod wyjście HOME sterowników silników (jest ustawiony w 1 pozycji na 4 pełne kroki) - jeżeli:
a) kształt na oko wyglądał ok
b) home się świeciło i na starcie i na końcu, po powrocie do początku
to zakładałem, że program ani elektronika kroków nie gubi i ew. problemy są natury mechanicznej.
Ad. filmu: bardzo ładnie i szybko to chodzi - gratulacje!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 76
kak@
Co do gubienia kroków to właśnie chcę potestować na załączonym krążku na różnych prędkościach, żeby sprawdzić jaka jest dopuszczalna na tej maszynie prędkość.
Pozdrawiam
Punkt zerowy właśnie mi tam pasuje - dla tego ustawiłem w tym miejscu bo nie mam problemu, czy raczej nie będę miał z przekładaniem materiału.Punkt zerowy bym na srodku ustawił.
Co do gubienia kroków to właśnie chcę potestować na załączonym krążku na różnych prędkościach, żeby sprawdzić jaka jest dopuszczalna na tej maszynie prędkość.
Pozdrawiam