candle pisze:poza "normalna" praca, tylko bedzie to czescia mojej normalnej pracy nie stac mnie na wieczne gromadzenie kapitalu - pieniadze musza pracowac
Tutaj się nie różnimy. Ja również robie maszynę po to by ją wykorzystać w mojej firmie i na niej zarabiać. Jednak jak już kiedyś napisałem rzeczywistość jest brutalna i robię ją w sumie to od początku czerwca...
Fakt, iż najpierw był projekt, który podczas wykonywania elementów był uzupełniany i dopasowany pod istniejące realia. Moja maszyna też nie będzie obrabiać stali.
Aczkolwiek temat tak mnie wciągnoł, że po jej skończeniu chcę się zabrać za jakąś konkretną bramówkę, może na serwach a napewno na śrubach kulowych i prowadnicach szynowych. Doszedłem do wniosku, że koszt podpartych prowadnic i łożysk z oprawkami jest to około 60%-70% ceny prowadnic szynowych z 2 wózkami na szynę. Także nie ma co tu kombinować i lepiej kupić coś latwiejszego w montażu a znacznie pewniejszego.
Jeśli czegoś będziesz potrzebował to pisz, mam pare wałków fi 16mm do 500mm i różne inne duperele, któe niekoniecznie mi się przydać mogą a po co mają leżeć.
(sprzęt w większośći z demontażu) Oczywiście nieodpłatnie oddam.