Emc2, komplenty amator, prośba o pomoc i radę

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Zanixi » 05 gru 2011, 21:51

W takim razie, ja jako osoba nie zamieszana spytam:

"System powinien być postawiony na rzeczywistej maszynie z dostępem do internetu, żeby była możliwość doinstalowania i aktualizacji programów. " o co chodziło? O start z płyty? O wirtualną maszynę? Tak wynika przynajmniej z kontekstu tego jednego zdania.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: tuxcnc » 05 gru 2011, 23:54

Zanixi pisze:W takim razie, ja jako osoba nie zamieszana spytam:

"System powinien być postawiony na rzeczywistej maszynie z dostępem do internetu, żeby była możliwość doinstalowania i aktualizacji programów. " o co chodziło? O start z płyty? O wirtualną maszynę? Tak wynika przynajmniej z kontekstu tego jednego zdania.
Czy wy wszyscy macie problem wyobrazić sobie rzeczywistą maszynę bez dostępu do internetu ?
Jest rzeczywista maszyna z wetkniętym kabelkiem, albo bez wetkniętego kabelka.
Potrzebna taka z wetkniętym kabelkiem, żeby pobrać soft i aktualizacje.

No ale jak ktoś sobie wbije do łba, że ja uprawiam "argumentację antywirtualizacyjną", to nic dziwnego że czyta to co chce przeczytać zamiast tego co jest napisane ...

Uważałem, uważam i nadal uważać będę, że instalowanie w celach edukacyjnych Linuksa z EMC2 na wirtualnej maszynie nie ma sensu, bo niczego nie uczy, a w razie problemów nie wiadomo gdzie szukać przyczyny.
Takie jest moje zdanie, Wy możecie mieć inne.

Na temat maszyn wirtualnych nie wypowiadałem się wcale, a już tym bardziej nie kłamałem na ich temat.

.

Awatar użytkownika

pascalPL
Posty w temacie: 9

Post napisał: pascalPL » 06 gru 2011, 00:10

tuxcnc pisze:Z zainstalowania Linuksa na maszynie wirtualnej taka korzyść jak z obejrzenia kilku filmów na Youtube ...
System powinien być postawiony na rzeczywistej maszynie z dostępem do internetu, żeby była możliwość doinstalowania i aktualizacji programów.
Przekaz dla mnie i kilku innych kolegów widać jest oczywisty, maszyna wirtualna jest nie godna EMC2, bo EMC2 musi być zainstalowany na rzeczywistej maszynie z dostępem do sieci. Bo wirtualizacja nie jest rzeczywista i nie ma dostępu do sieci.
Jeżeli nie to chciałeś przekazać, w takim razie to mój błąd.
tuxcnc pisze:Naucz się czytać kretynie, zanim zarzucisz komukolwiek kłamstwo.
Napisałem cały wywód, z "proof of concept" związanym z witrualizacją i kernelem RT, a Tobie udało się doczytać pierwsze zdanie do końca i tylko je skomentowałeś. Zresztą dość prostacko.
W tej wypowiedzi kłamstwo było najbliższym synonimem fałszu. Postawioną przez Ciebie tezę o ułomności wirtuzalizacji rozpartywałem w trybie zero/jedynkowym. Dla mnie masz fałszywy, czyli po prostu kłamliwy obraz związany z tą technologią.
pitsa pisze:Moim zdaniem to się kwalifikuje do zbadania przez specjalistę. Co najmniej wizyta u endokrynologa.
W moich wątkach wypowiedzi tuxcnc były pomocne, więc szanowałem jego zdanie pomimo ciętego języka.
Ale po wypowiedziach w stylu:
tuxcnc pisze:Następny debil się odezwał ...
Straciłem szacunek i respekt dla tej osoby. Sam nie stronie od kolokwializmów czy nawet wulgaryzmów, ale na wszystko jest odpowiednie miejsce i pora.
Zanixi pisze:zrobiłem znów w maszynie wirtualnej na nowo, odp aktualizacje, rady kolegi pascalPL i jarenio i odpalamy:) Dzięki wielkie chłopaki, b. przydały się wszystkie porady:)
Zanixi, cieszę się, że informacje zawarte w tym wątku pomogły. Nikt z wymienionych osób nie obrazi się jak klikniesz "pomógł" :).

Sorki za zaśmiecanie wątku.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 gru 2011, 00:57

pascalPL pisze:Przekaz dla mnie i kilku innych kolegów widać jest oczywisty, maszyna wirtualna jest nie godna EMC2, bo EMC2 musi być zainstalowany na rzeczywistej maszynie z dostępem do sieci. Bo wirtualizacja nie jest rzeczywista i nie ma dostępu do sieci.
Przemyśl sobie to na spokojnie, to sam zrozumiesz, że to już nie jest nadinterpretacja, tylko kompletny idiotyzm.

.

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 06 gru 2011, 02:34

Odwracasz kota ogonem. Skupiłeś się na nie istotnym elementem tej dyskusji i ciągle go eskalujesz. Nie wprowadzając nic do tematu.

Kończę już ten OFFTOPIC, bo do niczego ciekawego autora wątku to nie zaprowadzi.

Autor tematu
Zanixi
Posty w temacie: 20

Post napisał: Zanixi » 13 gru 2011, 23:23

Po przerwie związanej z kompletowanej sprzętu do przeróbki, zabieram się znów za program. Nie wiem od czego kurde zacząć... Temat ogromny a trzeba się tego nauczyć.

Od Wizarda? Ale, co ja mam ustawiać jak to tylko tak o? ;)
Od G-kodów? Podobno wszędzie inaczej to to działa i od razu wypadało by pod emc2..

Btw. jak się ustawia limity na osiach? Próbuję wgrać cokolwiek co by se popatrzeć jak to lata ale za cholerę nie chce bo, że niby przekracza zakres maszyny ;)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 13 gru 2011, 23:48

Pisałem Ci, żebyś coś narysował w LibreCAD i puścił przez dxf2gcode ...
Potem można coś ręcznie poprawić, pokombinować.
Jak zaczynasz od działającego kodu, to od razu widzisz kiedy coś popsujesz.
Napisać od początku to już trochę wprawy wymaga.

W Linuksie dużo się robi ręcznie edytując pliki konfiguracyjne.
Tu masz fragment mojego pliku axis_mm.ini :

Kod: Zaznacz cały

# First axis
[AXIS_0] 

TYPE =                          LINEAR
HOME =                          0.000
MAX_VELOCITY =                  30.48
MAX_ACCELERATION =              508
BACKLASH = 0.000
INPUT_SCALE =                   157.48
OUTPUT_SCALE = 1.000
MIN_LIMIT =                     -254
MAX_LIMIT =                     254
FERROR = 1.27
MIN_FERROR = .254
HOME_OFFSET =                    0.0
HOME_SEARCH_VEL =                127
HOME_LATCH_VEL =                 25.4
HOME_USE_INDEX =                 NO
HOME_IGNORE_LIMITS =             NO
HOME_SEQUENCE = 1
HOME_IS_SHARED = 1
Też mnie limity wkurzały, to sobie zmieniłem.
To akurat jest mój symulator, na innym komputerze niż maszyna jest podłączona.
Jak już będziesz miał podpiętą maszynę to ustaw dokładnie tyle ile jest na prawdę, można parę groszy zaoszczędzić ....

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 sty 2012, 10:07

Postawiłem sobie EMC2 na Virtualboxie, bo nie daje się zainstalować na 64 bitowym procku. A i tak nie mam ani jednego klamota z elektroniki, czy mechaniki CNC, więc nie ma żadnej różnicy, czy maszyna jest fizyczna, czy wirtualna.

Co jest istotne - po zainstalowaniu Virtualboxa, i postawieniu na nim Ubuntu z EMC trzeba doinstalować Guest Addition, czyli sterowniki wirtualne. Inaczej maszyna chodzi tylko w 800x600 i EMC się nie mieści całe na ekranie. Po włączeniu akceleracji 3D dla monitora EMC zwariowało - przynajmniej u mnie. Nie włączać.

Samo EMC fajne - z klawiszy łatwo sterować tokarką jak korbkami. Teraz pora na zaprzyjaźnienie się z G-codem...

Wczytałem se lathe-sim jako symulację. Zapisałem ten kod jako plik do edycji, i teraz się bawię zawartością. Pousuwałem cały kod tworzący napis - tego się na tokarce nie zrobi. A teraz muszę sobie napisać G-coda na toczenie. Muszę poszukać przykładów Kamara - interesują mnie pętle itp składniki tego języka.

Co do dyskusji o maszynach wirtualnych - piszę z tej virtualki, praca niczym się nie różni od pracy na normalnym systemie - działa sieć, internet, aktualizacje. Muszę się tylko przestawić na Gnome, bo na co dzień siedzę na KDE.

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 04 sty 2012, 11:05

MlKl pisze:Muszę się tylko przestawić na Gnome, bo na co dzień siedzę na KDE.
Nie musisz :) Zainstaluj sobie KDE :) masz w respozytorium dla 10.04-LTS więc kwestia dodania "paru" paczek. Mi Gnome nie nigdy nie leżał, już wolę Fluxboxa czy innego Wmakera jak gnome.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 sty 2012, 11:39

Dla nauki obsługi jednego, góra trzech programów - nie warto. KDE mam o jeden ruch myszką - jest przecież głównym systemem, spod którego uruchamiam virtualkę.

W każdym razie wygląda na to, że sam program jest dość prosty w obsłudze. Programowanie też na skomplikowane nie wygląda, choć tu mogą być przejściowe problemy. Ale zanim uskładam na graty, pewnie podstawy opanuję.

Żeby robić encoder potrzeba płytę i moduł spindle control?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”