jaki laser do 15tys zł.

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 03 gru 2011, 13:10

Ja już zupełnie nie kupuję całych maszyn w Chinach!

W mojej maszynie laserowej z Chin jest tylko tuba laserowa, zasilacz tuby, lustra, soczewki i imak soczewki (zwany głowicą tnącą). Reszta jest nasza (Polska) + trochę części z Europy. Oprócz naszego systemu sterowania (ARM7 32-bity) i oprogramowania mam np. własne profile aluminiowe - produkowane w SAPA Aluminium - które używam np. w konstrukcji 6050P-S oraz maszynie "wielkoformatowej", skrzynie konstrukcji skrzynkowych produkowane są w firmie w Białymstoku. Używam sterowników silników krokowych firmy Jawo z Łodzi. Prowadnice i wózki kupuję w Krakowie. Cała reszta robiona jest albo przez moich pracowników, albo zlecana na zewnątrz do polskich firm.

Sorki - jeszcze silniki krokowe, choć kupuję je w Polsce, są sprowadzane z Tajwanu.

Poniżej najnowsza nasza maszyna oznaczona 6050P-S (wersja stołowa) oparta na konstrukcji z profili aluminiowych i "obłożona" stalowymi blachami.

Obrazek

I jeszcze maszyna oznaczona 1225P (wersja wielkoformatowa) oparta prawie wyłącznie na konstrukcji z profili aluminiowych + trochę stalowych elementów ciętych laserowo.

Obrazek

Jak już wielokrotnie pisałem bardzo wiele zależy od dobrego oprogramowania. Z moich doświadczeń z maszynami chińskimi mam wiedzę jedynie o systemie Leetro, których LaserCUT uważam za udany, choć czasem szwankujący. Moje maszyny wyposażam w zestaw Tapper + cncCAD Laser, który napisałem sam. Efekt grawerowania opisywałem w tym wątku: https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... htm#226641 . Jest tam nawet porównanie grawerowania moją maszyną (6050P) z maszyną firmy Gravograf (ze zdecydowanie "górnej półki").

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 04 gru 2011, 10:30

Piotr Rakowski pisze:...Prowadnice i wózki kupuję w Krakowie...
Made in Poland? ;)

q

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 04 gru 2011, 18:05

Jasne! :lol:
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: deflection » 04 gru 2011, 19:03

widać że to prowadnice do profili aluminiowych.
Tylko osi X nie widać :) pewnie wózek i szyna :)

dragons
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5

Post napisał: dragons » 04 gru 2011, 20:18

holender007 pisze:Panie Piotrze to proszę o informację jaka jest na chwilę różnica między maszynami które kiedyś Pan sprowadzał z Chin a tymi co teraz Pan kupuje ?? Co się zmieniło na plus ??
Ok wiemy ze oprogramowanie co jeszcze ??
Zapewne wykonanie dokładniejsze.
Sam po sobie wiem że z chińczykami nie dam rady konkurować bo nie wyprodukuję towaru odpowiednio niskiej jakości. Kulka musi być okrągła a sześcian kwadratowy > wiecie o co chodzi.

Mam tak na oku tego
http://allegro.pl/ploter-laserowy-grawe ... 48906.html
Oraz trochę droższego ale na gwarancji tego
http://allegro.pl/ploter-laserowy-mante ... 84174.html

Nowe maszyny o tych parametrach chodzą po 30-35 tyś > a jako że się kompletnie na tym nie znam nie wiem w co zainwestować .

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 02 sty 2012, 22:50

Odp. dla kol. Deflection - tak w osi X stosuję prowadnicę trapezową i wózek na kulkach.

Czym różnią się jeszcze moje maszyny od chińskich? Mechanicznie niewiele. Elektronicznie - także są podobne. Sterowanie i oprogramowanie - to jest główna różnica. Ostatnio dorobiłem np. moduł grawerowania 3D laserem - tworzenia reliefów z map bitowych. Nie mówiąc o całym zespole oprogramowania do grawerowania map bitowych.

Kol. Dragons? - jak tam Twoje zakupy?

AGA2002
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: AGA2002 » 03 sty 2012, 12:13

Piotr Rakowski pisze:
a na ,,remadejsie " bedzie się Pan wystawiał w tym roku ?

a jesli tak to jakie maszyny
w tym roku ma byc w 2 miiejscach wiec moze nie byc czasu na dokładne badanie wszystkiego a szef pewnie bedzie zainteresowany

deflection
Posty w temacie: 7

Post napisał: deflection » 03 sty 2012, 12:34

Piotr Rakowski pisze:Ostatnio dorobiłem np. moduł grawerowania 3D laserem - tworzenia reliefów z map bitowych. Nie mówiąc o całym zespole oprogramowania do grawerowania map bitowych.
pomyśl jeszcze nad zastosowanie laserów RF :) ale tu musiałbyś przerobić całą mechanikę X

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 03 sty 2012, 20:05

Tak, na RemaDays będziemy w tym roku obecni, w tym samym budynku i stanowisku, co w zeszłym roku i dwa lata temu - w budynku Nowych Technologii na Prądzyńskiego.

Pokazujemy tam 3 nowości:
===================
- frezarkę wielofunkcyjną OTTER-0 z najnowszą wersją cncCADa (z super niespodzianką - funkcją, jakiej nie ma żadne inne oprogramowanie!)
- ploter termiczny z niezależnymi ramionami do ciecia w pełnym 3D i oprogramowaniem cncCAD IA (Independent Axes) oraz Styro3D Sculptor - najnowsze nasze dziecko do tworzenia warstwowych obiektów 3D,
- biurkowy ploter laserowy 6050P-S (zdjęcie powyżej) z najnowszym oprogramowaniem do grawerowania map bitowych z wbudowanymi "presetami" na różne powierzchnie oraz grawerowaniem 3D z bitmap w skali szarości. Chcę dojść z moim oprogramowaniem i maszynami do podobnego efektu:

Jak zdążyliście się już pewnie zorientować siłą moich maszyn jest bardzo rozbudowane i komplementarne oprogramowanie, jakie otrzymuje każdy ich nabywca. Dodam, że nadal wszystkie upgrade także są darmowe!

Co do laserów RF - nie będzie większego problemu w przeróbce mechanicznej. Problem polega na mojej grupie docelowej - ta wymaga maszyn tanich, co zamyka mi drogę do RF.

holender007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: holender007 » 03 sty 2012, 21:13

z ciekawości podejdę i zobaczę jak na żywo prezentuje się Pana maszyna bo zdjęcia nie zrobiły na mnie wrażenia, szczególnie będę chciał zobaczyć jak ona graweruje to 3D o którym Pan pisze więc do zobaczenia na targach

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”