Instalacja w warsztacie.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lis 2011, 20:01

Coś mi się zdaje że straszycie kolegę na wejściu zupełnie niepotrzebnie. Standardowy przydział mocy na przyłącze tzw. siła :), przynajmniej na mojej wsi, wynosi 15kW. i to spokojnie wystarczy na pare maszynek i czajnik rodziców :) Podłączaj i pracuj, najwyżej prądu nie wsadzisz w koszty.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 lis 2011, 20:04

Nie wolno pobierać żadnych opłat prócz rozliczeniowych , czyli 5zł zużyłeś , 5zł zapłać ale nie ma na to FV , czy czegoś podobnego co może byc uznane za handel energią.
A to dlatego że osoba użyczająca nie prowadzi działalności gospodarczej oraz nie posiada koncesji.

Nie jestem też pewien ...
ale chyba jak osoba prywatna użycza pomieszczenia to czy przypadkiem takiego faktu nie należy zgłosić do energetyki. Nie miałem z takiego przypadku i nie jestem pewien.
Ale zawsze można spytać.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
silvesters
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: silvesters » 28 lis 2011, 20:10

kamar, czyli sugerujesz podłączenie po cichu i pominięcie początkowo energetyki?
Ze wszystkich rzeczy do załatwienia ten prąd jest chyba najgorszy. Zresztą cała ta biurokracja spędza człowiekowi sen z oczu. Jak by nie można było tego wszystkiego jakoś tak prościej...
Myślałem też, że może uda się jakoś "wynająć" pomieszczenie razem z energią.
Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję że jakoś temu wszystkiemu podołam.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 lis 2011, 20:12

nie ma czegoś takiego jak standardowy przydział.
Dla rolnictwa jest większy ... maszyny różnego rodzaju , pompy. Po prostu jest większy ale uzależniony od kilku czynników. Nie wymienię ich , bo nie wiem dokładnie jakie to są.
Dopuszczam rózne instalacje do pracy , pomiarówki , nadzory etc , ale nie dla rolnictwa.

Ale osobiście na początku to tak jak piszesz kol. Kamar ... jak mocy jest na tyle to odpalaj maszyny i próbuj.
A jak interes nie wypali to nie poniesiesz kosztów. Chyba że się znajdzie jakaś faja i będzie donosić i kablować albo sądami straszyć.

Jak nie ma problemu z energią to nikt z energetyki nie zawita. Mają inne ciekawe prace.
Płacisz podatki , to skarbówka Cię olewa.
Tak to działa w naszym kraju. Bierz i regularnie płac. Reszta jest nie ważna.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lis 2011, 20:14

Jakie "po cichu" !!! toż nie proponuję podłączenia " na kotwiczkę" bezpośrednio z linii a z gniazdka od rodziców za licznikiem. Kilkanaście lat prowadziłem warsztat na placu teściowej i jedyne co musiałem to przepisać licznik na siebie i płacić za teściową.

Awatar użytkownika

Autor tematu
silvesters

Post napisał: silvesters » 28 lis 2011, 20:19

cnccad, mocy wystarczy, bo maszyna była już odpalana i wszystko było ok (jedynie zabezpieczenie do wymiany z B32A NA C32A). W zasadzie to po cichu miałem nadzieję na taką odpowiedź, aczkolwiek warto znać przepisy i wiedzieć czego się nie przestrzega.
Martwiło mnie to że skarbówka lub inny urząd może donosić energetyce, ale skoro komunikacji między nimi brak to chyba warto spróbować. Dałem ciała tylko z instalacją, bo kupiłem gniazda i wtyki 4-bolcowe, a okazuje się że powinny być 5-cio. Ale trudno, to nie wielka kwota. A jaki przekrój kabla powinien być w takiej instalacji? Orientuje się ktoś?

Kamar, a dlaczego musiałeś przepisać licznik na siebie?

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 28 lis 2011, 20:24

silvesters pisze:cała ta biurokracja
A czy cokolwiek próbowałeś? Czy tylko rozmowy z wujkiem i bratem szwagra. No i to forum!
Bo to raptem jeden wniosek, często pod dyktando Ziuty i już.
Drugi papier to "INFORMACJA" do gminy o podatku od metrów. To wszystko.
Gdzie tu biurokracja! A przynajmniej masz legala i blachę na tyłku.
I wcale nie musisz iść w giganta - raptem 100 zł ms za całość.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lis 2011, 20:24

Żeby mieć spokój to niestety musisz zadbać o maszyny. Jak będziesz włączał np TUC-a i sąsiadowi będzie gasł telewizor to na pewno, nawet najcierpliwszy - podkabluje.
Jak zainstalujesz falowniki czy inne ułatwiacze startu to nikt się nie czepi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
silvesters

Post napisał: silvesters » 28 lis 2011, 20:27

qqaz dodatkowo zakładanie firmy, wnioski o dotację itd. Jeszcze nie próbowałem tylko się dowiadywałem i ciągle dowiaduje, ze wszystkim chcę zacząć na wiosnę jak będę miał już wykończone pomieszczenie i ustawione maszyny. Ale chyba od tego jest forum żeby też się dowiadywać i dopytywać o rzeczy których się nie wie, ludzi którzy mają to już za sobą.

Kamar wiadomo, ale dużych maszyn nie będę miał wiec problemu zbyt wielkiego nie ma.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 20:29 przez silvesters, łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lis 2011, 20:28

qqaz pisze: Gdzie tu biurokracja! A przynajmniej masz legala i blachę na tyłku.
I wcale nie musisz iść w giganta - raptem 100 zł ms za całość.
Tu się z kol. qqaz zgadzam !! Też mnie śmieszą wszelkie , rządowe, ułatwienia w zakładaniu firmy ( jedno okienko itp) Jeżeli potencjalnego biznesmena przeraża biurokracja przy zakładaniu firmy to niech sobie da spokój od razu i szuka etatu. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”