Frezarka dla modelarza 400x300 rozważania konstrukcyjne

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Zbych07 » 26 lis 2011, 19:39

kamar pisze: W naturze taka zetka to totalna porażka. I wrzeciono praktycznie poza łozyskami :)
To wszystko Prawda. Mnie jednak chodzi o prosty pomysł na solidną podstawę i zabezpieczenie łożysk przed przeciążeniem,
szczególnie gdyby rozstaw łożysk był niewielki a ruchomy stół długi.
orzel10000 pisze: aż strach pomyśleć co jeszcze będzie dalej w ty poście
Istniej szansa, że po trzech stronach of-topów "orły" wrócą do tematu wątku.

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: oprawcafotografii » 26 lis 2011, 19:42

Zbych07 pisze:...
Istniej szansa, że po trzech stronach of-topów "orły" wrócą do tematu wątku.
Niczym nieuzasadniony optymizm ;)

q

tomud
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tomud » 26 lis 2011, 20:24

Na poczatku ze jest to moj pierwszy post chcial bym sie ze wszystkimi przywitac.

@bartwaw

Akurat od jakiegos czasu mysle tez o wlasnej frezarce CNC do niemal identycznych zastosowan, u mnie jeszcze dochodza czasami plytki PCB i panele do urzadzen elektronicznych. Tak ze czekam na dalsze postepy w pracy nad urzadzeniem, z tego co widze ten temat bedzie baza i pomoca dla mojego projektu. Z tym ze ja raczej ze wzgledu na ograniczone miejsce w mieszkaniu, sklanial sie bede jak jeden z kolegow radzil aby 400mm bylo w osi X - natomiast Y moze bede musial zrobic mniejszy od 300 - tak aby maszyna zbytnio nie zawadzala.

Sam w sprawach mechanicznych moze do konca nie jestem noga (w sumie moja dziedzina to elektronika i programowanie), ograniczeniem natomiast jest tak samo malo wolnego czasu i brak narzedzi aby wykonac zwlaszcza rame stalowa :( Choc moze uda mi sie znalezc kogos w Warszawie kto to zrobi w jakiejs rozsadnej kwocie, jak nie to pozostana mi profile z aluminium.

Jak cos moze uda sie jakos polaczyc sily i ewentualnie razem zamawiac niektore elementy...

Ja spokojnie moge wykonac cala elektronike. Aktualnie siedze nad troche innym projektem (wektorowe sterowanie 3-fazowych silnikow BLDC) - wiec moze jak zakoncze projekt bedzie mozna fajnie sterowac takimi serwami polaczonymi z enkoderem. Choc to troche czasu jeszcze zajmie i na poczatku zapewne wyladuja krokowe...

Jeszcze raz pozdrawiam i zycze udanego projektu.

orzel10000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 55

Post napisał: orzel10000 » 26 lis 2011, 23:14

AOLEK pisze::) co do betonu pomysł warty przemyśleń licząc, że cm3 waży 2,5g stół 100x150x5 ważył by 75 kg nie tak źle tylko czy by się niezłamał przy zakładaniu no i żeby beton wody niewchłaniał trzeba by szkło wodne dodać tylko ile ?
nie lepiej zamiast betonu dać ze zużytego akumulatora ołów

Awatar użytkownika

AOLEK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: AOLEK » 26 lis 2011, 23:31

Wtedy mój stół 150x100x5cm ważyłby 860kg
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 26 lis 2011, 23:39

o ile dasz tyle ołowiu nie mówię o dużym dociążeniu lecz blaszkami ołowianymi lub prętami przymocowanymi

[ Dodano: 2011-11-27, 00:10 ]
dając wałki podparte po blatem to zmniejszasz tylko podstawę plotera a pole pracy zostaje to same to same ale musisz dać blat nie 300 na 400 lecz 300 na min 600 lub więcej biorąc pod uwagę przesuw blatu o 400 zajmie wtedy min 1000
dając wałki na podstawie masz mniejsze luzy większą podstawę a pole pracy to samo tylko wtedy wystarczy ci blat 300 na 400 biorąc pod uwagę przesuw blatu o 400 zajmie wtedy 900 w zależności od profilu
zyskujesz na podstawie ale tracisz koszty na blat :lol:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 00:22 przez orzel10000, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
bartwaw
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: bartwaw » 27 lis 2011, 00:19

No panowie - take it easy :)

Powiem, że trochę się pogubiłem. Z tego co widzę, każdy ma swoją rację. Mamy demokrację więc nie neguję tego ;).
Faktycznie, myślałem już o obróceniu stołu o 90 stopni - bo patrząc na mój projekt miałem wątpliwości co do stabilności oraz jakie naprężenia powstaną jak stół na max się wysunie.. Myślałem nad jakimś sposobem podparcia za pomocą łożysk (na krańcach).
Ale wtedy faktycznie bym przekombinował już na maxa całą konstrukcję i powoli zaczęła by być skomplikowana jak niemiecki czołg. Jednak wojnę nie wygrały tajgery i pantery a shermany i robione od siekiery ruskie czołgi :)

Co do boków z płyty alu 30mm a belka i podstawa z stali. Pomysł ciekawy i chyba wrzucę coś takiego. Jestem ciekaw jaka masa wyjdzie takiej konstrukcji.
----------------------------------------------------------------------------------
Oprawco Jakubie

Masz jeden podstawowy blad w konstrukcji - stol umieszczony miedzy
brama krotszym bokiem. To niepotrzebnie powieksza cala maszyne.

Błąd to się zgodzę, już pisałem, ale z powiększeniem konstrukcji - nie do końca. Sama konstrukcja jest mniejsza jednak potrzebuje więcej miejsca wolnego.

No i sama konstrukcja bramy jest IMHO przekombinowana.
eee, już chyba prościej nie można jeżeli chodzi o konstrukcję spawaną. Nie znam się na spawaniu. Wiem że może się skręcić i ciągle się tego obawiam.

Urobisz sie po pachy, a chinczyk i tak to sprzedaje
w cenie materialu ;)

Co do 4 osi. Tutaj nie chodzi o to co może zrobić żółtek i za ile. Ale jak powszechnie wiadomo nie podejmie się tematu którego nie jest w stanie zrobić w 100tys szt :)
Modelarstwo to pojedyncze sztuki :) A tak z tego co już wiem, w 3 osiach niektórych detali nie zrobię. No ale to przyszłość. Ciągle mi się marzy zrobić głowicę do helisa. Mój bardzo dobry kolega coś takiego zdziałał:

Obrazek

Ma właściwie tylko maszynę pracującą w 2,5D. Dodam że to bardzo dobra głowica.

Wiekszosc ludzi lubi te piosenki, ktore juz slyszala :)
Inżynier Mamoń to chyba nie większość ;)
----------------------------------------------------------------------------------
Zbych07
maszynka na zdjęciach fajna. Rozważałem taką konstrukcję. Pamiętasz jakie miała ona pole robocze ?

Jak pisałem, zrobię też projekt z bokami z AL. Na chwilę obecną czekam na $, trochę to potrwa, a taki projekcik jeszcze bardziej obezna mnie z programem.

Co do konstrukcji z betonu, przed moim pierwszym postem w tym temacie, myślałem by bramę i podstawę zrobić z granitu lub czegoś podobnego. Ale poczytawszy o obróbce tego materiału temat odpuściłem. Konstrukcja odlana z betonu - nie wiem czy warto.
Bynajmniej tego typu tematy - O.D.P.U.S.Z.C.Z.A.M :)

Za fotki wrzecionka BLDC - dzięki. Konstrukcja fajna. Chyba jednak na początek będzie kres. Przeraża mnie zasilenie mojego silnika 70A :). Jednak temat mam w głowie. ER11 lub ER16, trochę al, parę łożysk, pasek... wciąż mnie to intryguje i wierzę, że z tego może wyjść fajna konstrukcja o mocy ponad 1600W :)
tomud
Witaj :)
cieszę się, że temat się podoba. Myśle, że pole 400x300 (lub 300x400 :) ) powinno styknąć.
Będzie projekt w prowadzeniem po krótszej krawędzi stołu.
Jeżeli chcesz Y zrobić 300mm to pole jakieś 300x300, z tego co rozumiem ci wystarczy.
Co do spawanej konstrukcji, z tego co wyczytałem, to największy problem z maprężeniami po spawaniu. Rama może się zwichrować. Ja tego problemu jeszcze nie rozwiązałem a teścia, magika od spawania, jeszcze nie dorwałem :).
Co do profili z AL. Ja temat odpuściłem. Jakoś to do mnie nie przemawia.
Co do zamawiania. Mam już mały kosztorys jak coś to pisz na PW.

No nie mogę - ołów. I can't stand it :)
orzel10000

dając wałki podparte po blatem to zmniejszasz tylko podstawę plotera a pole pracy zostaje to same to same ale musisz dać blat nie 300 na 400 lecz 300 na min 500 lub więcej
dając wałki na podstawie masz mniejsze luzy większą podstawę a pole pracy to samo tylko wtedy wystarczy ci blat 300 na 400
zyskujesz na podstawie ale tracisz koszty na blat :lol:

Faktycznie, konstrukcja ramy się zmniejsza kosztem rozmiaru stołu. Zresztą tak mi wyszło porównując moją V1 i V3.

Oj koledzy, przebrnięcie tego zajęło mi trochę czasu. A mogłem go poświęcić na kolejną wersję :) Tak czy inaczej miło się czytało :cool:
Pozdrawiam
Bartek
-----------------------------------

1% podatku dla mojej córci. Informacje jak jej pomóc oraz jej prywatny blog :)
http://www.igunia.pl

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Zbych07 » 27 lis 2011, 00:54

bartwaw pisze: ----------------------------------------------------------------------------------
Zbych07
maszynka na zdjęciach fajna. Rozważałem taką konstrukcję. Pamiętasz jakie miała ona pole robocze ?
Widziałem dwie wielkości. Ta na fotkach jest identyczna z tą wystawioną aktualnie na eBayu via Tajwan

czyli:
Specifications:

Body:
1. Travels: X-200mm * Y-150mm * Z-60mm
2. Table size: 250mm * 310mm
3. Maximum Thickness of Material: 60mm
4. Leadscrews: M10 * Pitch=1.5mm
5. Nuts: Anti-Backlash Nuts on all axis
6. Material: Constructed of aluminum alloy (ANODIZING)

Stepping Motor:
1. Step angle: 1.8 degree
2. Number of Phase: 2
3. Hold torque: 4.4 kg.cm
4. Rated current/Phase: 1.68 amps.
5. Phase resistance: 1.65 ohms
6. Voltage/Phase: 2.77 VDC

Net weight: approx. 12kg

Jak widać maleństwo. Tej drugiej niestety dokładnie nie pamiętam ale myślę, że była ok. 50% większa.

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 27 lis 2011, 11:44

wychodzi nato że dając pod blatem prowadnice widzę ci blat min 600 plus przesuw to ci trzeba miejsca min 1m a na prowadnice na konstrukcji robiąc na profilu 50X50 trzeba miejsca 90cm

tomud
Posty w temacie: 4

Post napisał: tomud » 27 lis 2011, 19:11

IMHO nie wiem czy takie rozwiazanie ma do konca sens... Traci sie sporo na sztywnosci, a stolik i tak potrzebuje wolnego miejsca bo wypada poza obrys maszyny. Jesli chodzi o miejsce dlatego raczej jestem w stanie zrezygnowac z takich wymiarow np. do 400x250 itp. Zwlaszcza ze najczesciej z praktyki mam do wykonania elementy ktore mieszcza sie bardziej w obrysie prostokonta (zapewne u kolegi z racji tych samych zainteresowan zapewne podobnie). Natomiast elementy np. centralnej plyty dla wielowirnikowca, lub nawet jakis wiekszych elementow z alu (kola pasowe, kolpak do smigla itp.) spokojnie zamkna z duzym zapasem nawet w 200x200...

Fakt ze kazdego korci wiekszy rozmiar pola roboczego i najlepiej mozliwosc obrabiania stali ;) ale trzeba byc realista...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”