No panowie - take it easy
Powiem, że trochę się pogubiłem. Z tego co widzę, każdy ma swoją rację. Mamy demokrację więc nie neguję tego

.
Faktycznie, myślałem już o obróceniu stołu o 90 stopni - bo patrząc na mój projekt miałem wątpliwości co do stabilności oraz jakie naprężenia powstaną jak stół na max się wysunie.. Myślałem nad jakimś sposobem podparcia za pomocą łożysk (na krańcach).
Ale wtedy faktycznie bym przekombinował już na maxa całą konstrukcję i powoli zaczęła by być skomplikowana jak niemiecki czołg. Jednak wojnę nie wygrały tajgery i pantery a shermany i robione od siekiery ruskie czołgi
Co do boków z płyty alu 30mm a belka i podstawa z stali. Pomysł ciekawy i chyba wrzucę coś takiego. Jestem ciekaw jaka masa wyjdzie takiej konstrukcji.
----------------------------------------------------------------------------------
Oprawco Jakubie
Masz jeden podstawowy blad w konstrukcji - stol umieszczony miedzy
brama krotszym bokiem. To niepotrzebnie powieksza cala maszyne.
Błąd to się zgodzę, już pisałem, ale z powiększeniem konstrukcji - nie do końca. Sama konstrukcja jest mniejsza jednak potrzebuje więcej miejsca wolnego.
No i sama konstrukcja bramy jest IMHO przekombinowana.
eee, już chyba prościej nie można jeżeli chodzi o konstrukcję spawaną. Nie znam się na spawaniu. Wiem że może się skręcić i ciągle się tego obawiam.
Urobisz sie po pachy, a chinczyk i tak to sprzedaje
w cenie materialu
Co do 4 osi. Tutaj nie chodzi o to co może zrobić żółtek i za ile. Ale jak powszechnie wiadomo nie podejmie się tematu którego nie jest w stanie zrobić w 100tys szt

Modelarstwo to pojedyncze sztuki

A tak z tego co już wiem, w 3 osiach niektórych detali nie zrobię. No ale to przyszłość. Ciągle mi się marzy zrobić głowicę do helisa. Mój bardzo dobry kolega coś takiego zdziałał:
Ma właściwie tylko maszynę pracującą w 2,5D. Dodam że to bardzo dobra głowica.
Wiekszosc ludzi lubi te piosenki, ktore juz slyszala 
Inżynier Mamoń to chyba nie większość

----------------------------------------------------------------------------------
Zbych07
maszynka na zdjęciach fajna. Rozważałem taką konstrukcję. Pamiętasz jakie miała ona pole robocze ?
Jak pisałem, zrobię też projekt z bokami z AL. Na chwilę obecną czekam na $, trochę to potrwa, a taki projekcik jeszcze bardziej obezna mnie z programem.
Co do konstrukcji z betonu, przed moim pierwszym postem w tym temacie, myślałem by bramę i podstawę zrobić z granitu lub czegoś podobnego. Ale poczytawszy o obróbce tego materiału temat odpuściłem. Konstrukcja odlana z betonu - nie wiem czy warto.
Bynajmniej tego typu tematy - O.D.P.U.S.Z.C.Z.A.M
Za fotki wrzecionka BLDC - dzięki. Konstrukcja fajna. Chyba jednak na początek będzie kres. Przeraża mnie zasilenie mojego silnika 70A

. Jednak temat mam w głowie. ER11 lub ER16, trochę al, parę łożysk, pasek... wciąż mnie to intryguje i wierzę, że z tego może wyjść fajna konstrukcja o mocy ponad 1600W
tomud
Witaj

cieszę się, że temat się podoba. Myśle, że pole 400x300 (lub 300x400

) powinno styknąć.
Będzie projekt w prowadzeniem po krótszej krawędzi stołu.
Jeżeli chcesz Y zrobić 300mm to pole jakieś 300x300, z tego co rozumiem ci wystarczy.
Co do spawanej konstrukcji, z tego co wyczytałem, to największy problem z maprężeniami po spawaniu. Rama może się zwichrować. Ja tego problemu jeszcze nie rozwiązałem a teścia, magika od spawania, jeszcze nie dorwałem

.
Co do profili z AL. Ja temat odpuściłem. Jakoś to do mnie nie przemawia.
Co do zamawiania. Mam już mały kosztorys jak coś to pisz na PW.
No nie mogę - ołów. I can't stand it

orzel10000
dając wałki podparte po blatem to zmniejszasz tylko podstawę plotera a pole pracy zostaje to same to same ale musisz dać blat nie 300 na 400 lecz 300 na min 500 lub więcej
dając wałki na podstawie masz mniejsze luzy większą podstawę a pole pracy to samo tylko wtedy wystarczy ci blat 300 na 400
zyskujesz na podstawie ale tracisz koszty na blat
Faktycznie, konstrukcja ramy się zmniejsza kosztem rozmiaru stołu. Zresztą tak mi wyszło porównując moją V1 i V3.
Oj koledzy, przebrnięcie tego zajęło mi trochę czasu. A mogłem go poświęcić na kolejną wersję

Tak czy inaczej miło się czytało