Suszenie zalanej elektroniki sterującej
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Mycie musi być wspomagane i jedynym słusznym sposobem wydaje się użycie myjki ultradźwiękowej bo tylko ten sposób zapewnia usunięcie wszelakich nieczystości nawet z miejsc niedostępnych dla oka. Z jednym zastrzeżeniem, myjki ultradźwiękowe dostępne w cenach ok 100 zł niewiele mają wspólnego z ultradźwiękami 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Odessanie wilgoci z elektroniki
Kiedyś miałem okazje wykompać swojego ipoda w jeziorze co spowodowało całkowite zalanie ekranu, juz myślałem że z nim koniec ale wysłąłem do firmy która zajmuje sie odsysaniem wilgoci.Po tygodniu juz miałem spowrotem działający telefon.Z tego co wiem to zajmują się każdego typu elektroniką. Telefon do gościa 0605097100 jak ktoś potrzebuje.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To wszystko może zadziałać jeżeli woda nie była morska ( czytaj słona). Żadna z moich prób reaktywacji urządzeń skąpanych w Bałtyku się nie udała - jeżeli były tam dłużej niż chwilę to już było po zawodach.
Dlatego nasze urządzenia do łodzi ( komputery sterujące płetwami ) zatapiamy w silikonie albo żywicach....
Dlatego nasze urządzenia do łodzi ( komputery sterujące płetwami ) zatapiamy w silikonie albo żywicach....
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Suszenie w wysokiej próżni
Witam może ja mógł bym coś podpowiedzieć, nasza firma zajmuje się profesjonalnym osuszaniem elektroniki poprzez bardzo wysoką próżnie.
Jeżeli coś jest zalane to jedną z pierwszych rzeczy którą należy zrobić to jak najszybciej wyciągnąć z urządzenia baterię,wszystkie karty (Pamięci ,SIM itp) oraz inne elementy np: antenki bądź obiektywy.
Nie wolno suszyć urządzeń suszarką ,wstawiać do piekarnika ,pozostawiać na ciepłym grzejniku czy na słońcu,itp
Jeżeli jest możliwość to powinno się przepłukać urządzenie w wodzie destylowanej szczególnie jeżeli woda była brudna bądź z dodatkami (cukier itp) , a następnie zawinąć w wilgotny ręcznik .
Suszenie sprzętu w wysokiej próżni odbywa się bez ingerencji w wewnątrz urządzenia, co oznacza, że plomby gwarancyjne oraz inne zabezpieczenia pozostają nienaruszone.
Sposób ten gwarantuje że wilgoć która dostanie się pod ekran LCD lub inny element nierozbieralny lub trudno dostępny ,zostanie w pełni odciągnięta a po zalaniu nie zostaną żaden ślad.
www.suszymy.pl
Jeżeli coś jest zalane to jedną z pierwszych rzeczy którą należy zrobić to jak najszybciej wyciągnąć z urządzenia baterię,wszystkie karty (Pamięci ,SIM itp) oraz inne elementy np: antenki bądź obiektywy.
Nie wolno suszyć urządzeń suszarką ,wstawiać do piekarnika ,pozostawiać na ciepłym grzejniku czy na słońcu,itp
Jeżeli jest możliwość to powinno się przepłukać urządzenie w wodzie destylowanej szczególnie jeżeli woda była brudna bądź z dodatkami (cukier itp) , a następnie zawinąć w wilgotny ręcznik .
Suszenie sprzętu w wysokiej próżni odbywa się bez ingerencji w wewnątrz urządzenia, co oznacza, że plomby gwarancyjne oraz inne zabezpieczenia pozostają nienaruszone.
Sposób ten gwarantuje że wilgoć która dostanie się pod ekran LCD lub inny element nierozbieralny lub trudno dostępny ,zostanie w pełni odciągnięta a po zalaniu nie zostaną żaden ślad.
www.suszymy.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam.
w " wysokiej " próżni woda wyparuje przy dość niskiej temperaturze - to fakt .
ale czy kondorki elektrolityczne nie zrobią - pufff ?
no i ewentualne osady - co z nimi ?
ale - skoro suszycie profesjonalnie to może i tak się da .
mam nadzieję że nie będę musiał próbować - próżnie mogę mieć naprawdę wysoką .
pozdrawiam .
w " wysokiej " próżni woda wyparuje przy dość niskiej temperaturze - to fakt .
ale czy kondorki elektrolityczne nie zrobią - pufff ?
no i ewentualne osady - co z nimi ?
ale - skoro suszycie profesjonalnie to może i tak się da .
mam nadzieję że nie będę musiał próbować - próżnie mogę mieć naprawdę wysoką .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares